Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05

Draugės nesikuklino: visureigis su vairuotoju, 10 mln. eurų ir didžiulis pastatas Vilniaus centre

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė šiuo metu dirba savo draugės Laimutės Anužienės vadovaujamame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre (KMPMC). Dar užimdama ministrės pareigas A.Pitrėnienė šiam centrui spėjo perleisti patalpas Palangoje.
Tyrimas
Audronė Pitrėnienė (kairėje) ir Laimutė Anužienė / 15min nuotr.

Galvojate, kad buvusi ministrė savo dabartinę darbo vietą gavo mainais į tūkstančio kvadratinių metrų pastatą kurorte? Baikit, nemanau. 15min gauti duomenys rodo, kad A.Pitrėnienės ambicijos kur kas didesnės, o tikroji jos darbo vieta turi atsirasti Vilniaus senamiesčio širdyje, greta Rotušės aikštės. Už ją milijoninė sąskaita valstybei jau išrašyta.

Įspūdingos sumos

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) specialistai svarsto 10,3 mln. eurų KMPMC prašymą ES lėšoms gauti. Pusė šios sumos numatyta patalpų, kuriose šiuo metu veikia Juozo Tallat–Kelpšos konservatorija, pritaikymui KMPMC reikmėms.

Tokios investicijos L.Anužienei galėtų pavydėti bet kuris sostinės grožio salono savininkas, kaip ir už mokesčių mokėtojų pinigus pirkto prabangaus visureigio „Volvo“, kuriuo centro vadovę vežioja asmeninis vairuotojas.

2016 m. liepą KMPMC ministerijai, kuriai tuo metu dar vadovavo A.Pitrėnienė, pateikė projektinį pasiūlymą, kuriame paprašė daugiau nei 10 mln. eurų. Iš jų 4,98 mln. eurų turėtų būti skirta patalpų Vilniaus centre Didžiojoj g. 36 rekonstravimui, jas pritaikant KMPMC reikmėms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje Didžiosios g. 36 esantis pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje Didžiosios g. 36 esantis pastatas

Papildomai daugiau nei 1,3 mln. eurų prašoma higieninės kosmetikos įrangos įsigijimui, už 716 tūkst. eurų turėtų būti įrengta nuotolinio mokymo klasė, 200 tūkst. prašyta vaizdo konferencijų įrangai, 621 tūkst. – programinei įrangai, 218 tūkst. – įgarsinimo įrangai, 163 tūkst. – serverio įrangai, už 150 tūkst. eurų turėtų būti perkamas 41 vietos autobusas.

Šiuo metu sostinės Didžiojoje g. 34 įsikūrusi Juozo Tallat–Kelpšos konservatorija. Redakcija susisiekė su konservatorijos administracija ir pasiteiravo, kodėl prašoma pinigų ne konservatorijai, o KMPMC padalinio įsikūrimui.

Kosmetologijos centrai prestižinėse vietose

„Jie mus iškrausto. Pastatas yra atiduotas Jėzuitų provincijai, o ji, greičiausiai, yra sudariusi sutartį su mokymo centru. Apie tai nežinau, bet mus informavo, kad turime išsikraustyti iki kitų metų balandžio“, – 15min pasakojo konservatorijos direktorė Doleroza Pilikauskienė.

Pasak jos, konservatorija kraustysis į pastatą Gerosios Vilties gatvėje. „Taip, mes šiame pastate jau netilpome, neturėjome tinkamų klasių, reikėjo erdvesnių patalpų, kurias dabar įsirengiame“, – pasakojo direktorė.

Ji pridūrė negaunanti jokios informacijos, kas toliau naudosis patalpomis sostinės centre: „Stebuklai kažkokie vyksta. Mes į tai visai nebuvome įtraukti, tik labai džiaugiuosi, kad viskas dabar kyla viešumon, nes jau turbūt būtume ir iškraustyti. Tikiuosi, ramiai baigsim savo patalpų rekonstrukciją ir išeisime.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozo Tallat–Kelpšos konservatorija,
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozo Tallat–Kelpšos konservatorija,

Jėzuitų draugijos Lietuvoje ir Latvijoje provincijos provincijolas kunigas Vidmantas Šimkūnas 15min patvirtino, kad patalpas Vilniaus centre iš tiesų planuota panaudos sutartimi perleisti KMPMC, tačiau tik tokiu atveju, jeigu būtų gautas prašomas finansavimas.

Pasak V.Šimkūno, šiuo metu sutartis su KMPMC nėra pasirašyta, o patalpose gali įsikurti ir kitos įstaigos, pavyzdžiui, Jėzuitų gimnazija.

Didžiausias grožio salonas Lietuvoje

„Už mokesčių mokėtojų lėšas Vilniaus centre bus įrengtas didžiausias Lietuvoje grožio salonas“, – piktinosi redakcijos šaltinis.

Jis pabrėžė, kad KMPMC padaliniuose teikiamos mokamos paslaugos. Antai, antakių permanentas čia kainuoja 159 eurus, vakarinis makiažas 29 eurus, kūno šveitimas ir SPA kainuoja 30 eurų, veido procedūra „Age repair“ 68 eurus, lūpų pilnas retušavimas 188 eurus.

15min šaltiniai siūlė atkreipti dėmesį į tai, kad 2015–2016 m. daugiau nei ketvirtadalis KMPMC besimokančių žmonių buvo vyresni nei 35 metų, o jų teikiamos komercinės paslaugos naudojantis valstybės lėšomis įsigytu turtu beveik nesiskiria nuo tų, kurios teikiamos privačiuose grožio salonuose.

Mokymo centro filialuose tokias paslaugas pardavinėti patogu ir dėl itin geros jų vietos. Kaune KMPMC veikia miesto centre, šalia prekybos centro „Akropolis“. Mokymo centras taip pat turi padalinius Palangoje ir Nidoje.

15min žiniomis, Palangoje veikiančio KMPMC filialo darbuotojams jau seniai vieša paslaptimi tapo tai, kad naujose patalpose įsikursiančio mokymo centro padaliniui vadovauti siūloma vienai iš buvusių A.Pitrėnienės patarėjų.

Akis bado ir tai, kaip valstybės lėšomis naudojasi pati KMPMC direktorė L.Anužienė. Ką jau ten pusantro šimto tūkstančių eurų kainuojantis autobusas. KMPMC įsigijo prabangų automobilį „Volvo XC90“, kuriuo L.Anužienę vežioja asmeninis vairuotojas. Tokios prabangos sau leisti negali nei universitetų rektoriai, nei Seimo nariai.

Automobilį pamiršo

Tiesa, pati L.Anužienė išlaidavimo subtilybių paaiškinti nusiteikusi nebuvo. 15min telefonu susisiekė su KMPMC vadove, tačiau ji kalbėtis kategoriškai atsisakė nurodžiusi, kad į klausimus atsakinės tik raštu.

Atsakymai buvo pateikti baigiantis darbo dienai, o paprašius juos patikslinti, tai padaryta nebuvo.

Kaupa.lt nuotr/Laimutė Anužienė
Kaupa.lt nuotr/Laimutė Anužienė

Paklausus, kodėl beveik 5 mln. eurų prašoma patalpoms sostinės centre, kurios KMPMC net nepriklauso, direktorė atsakė: „Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras pateikė pasiūlymus atsižvelgęs į 2016 metais vasario 22 dieną Valstybės kontrolės tarnybos atliktą profesinio mokymo įstaigose įsteigtų praktinio mokymo centrų audito išvadų punktus.“

Apie Juozo Tallat–Kelpšos konservatorijos iškeldinimą neužsiminta nė žodžiu.

Paklausus apie numatytų pirkinių kainą ir būtinybę, L.Anužienė atsakė: „Jūsų paminėtos įrangos ir transporto pirkimo kainos vertintos pagal techninę specifikaciją. Įrangos pirkimas bus vykdomas pagal LR Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus.“

Direktorė ignoravo klausimą, kiek seniai pažįsta A.Pitrėnienę ir ar ši pažintis galėjo lemti buvusios švietimo ir mokslo ministrės sprendimus. Į klausimą apie A.Pitrėnienės įdarbinimą ji atsakė: „Audronė Pitrėnienė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre dirba pagal sudarytą darbo sutartį.“

Neprisiminė L.Anužienė ir visureigio „Volvo“. Tiesa, čia svarbi viena aplinkybė. 15min šaltiniai tiksliai nurodė automobilio markę, tačiau vienu numeriu suklydo nurodydami automobilio numerį.

15min uždavė klausimą: „Jūs naudojatės automobiliu „Volvo XC90“ (greta buvo nurodytas valstybinis numeris) su vairuotoju. Kokiomis aplinkybėmis ir už kokią sumą jis įsigytas?“

L.Anužienė atsakė: „Jūsų nurodyto automobilio tokiu valstybiniu numeriu neturime.“

„Volvo“ nuotr./„Volvo XC90“
„Volvo“ nuotr./„Volvo XC90“

Ir čia direktorė nesumelavo. 15min teko gerokai pavargti, kol išsiaiškino, kad automobilio numeris iš tiesų skiriasi vienu skaičiumi, tačiau „Volvo XC90“ valstybiniu numeriu JBB 090 yra registruotas Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro vardu.

Tūkstančius jaunų žmonių sąžiningo verslo ir pilietiškumo mokanti L.Anužienė nematė jokio reikalo visuomenei paaiškinti, kaip buvo išleisti dešimtys tūkstančių eurų, nors už jos naudojamą visureigį sumokėjo kiekvienas Lietuvos mokesčių mokėtojas. Taip pat ir tie, kurie šiuo metu skaito šį tekstą.

Naujas „Volvo XC90“ su bazine įranga salone kainuoja nuo 55 iki 126 tūkst. eurų priklausomai nuo modelio. Kiek tiksliai jis kainavo profesinio mokymo centrui, galime tik spėlioti.

Pažįsta visus direktorius

Buvusi švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė taip pat kalbėjo nenoriai. Ji pabrėžė, kad paraiškos ES lėšoms gauti nėra patenkintos iki šiol, nors trūksta nedaug. „Tai ilgas procesas. Dirba komisija, kuri važinėja po kiekvieną mokyklą. Vienintelis žmogus, kuris tame procese nedalyvauja, yra ministras“, – 15min teigė ji.

Redakcija susisiekė su ŠMM ir gavo patvirtinimą, kad pinigai iš tiesų dar neskirti, tačiau tai gali būti padaryta gana greitai. Būtent todėl šiuo metu ministerijos darbuotojai atlieka tikrinimus KMPMC. Nustačius piktnaudžiavimo faktų parama nebus skirta.

Redakcijos žiniomis, buvo planuota, jog galutiniai sprendimai dėl pinigų skyrimo bus priimti tarpuvaldžio laikotarpiu, kai paaiškėjo Seimo rinkimų rezultatai, tačiau naujoji Vyriausybės dar nebuvo sudaryta. Nepaisant A.Pitrėnienės pastangų, procesas neplanuotai užsitęsė specialistams pamačius, jog valdžia keisis, ir nesutikus prisiimti atsakomybės.

Buvusi ministrė sakė nepamenanti, ar buvo dar bent vienas profesinio mokymo centras, kuris ministerijos prašytų daugiau nei 10 mln. eurų.

Pasiteiravus apie A.Pitrėnienės ryšius su L.Anužiene, buvusi ministrė teigė: „Jūs juokingai kalbate. Lietuvoje vargu ar surasite mokyklos vadovų, kurių aš nepažinočiau. Mano gyvenimas yra švietimo sistema. Ministras, kuris nepažįsta mokyklų vadovų, negalėtų vadintis ministru. Su vienais daugiau pabendrauji, su kitais mažiau.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

Priminus, kad pažintis nėra blogai, kol ji netampa piktnaudžiavimu tarnyba ir prekyba poveikiu, A.Pitrėnienė atsakė: „Suprantu, kad jums reikia sukurti skandalą, bet šiandien aš esu privatus asmuo.“

Dar kartą patikslinus, kad tai nuo atsakomybės neatleidžia ir priminus, kad Valstybės tarnybos įstatymas draudžia valstybės tarnautojui darbintis į įstaigas, kurias prižiūrėjo, A.Pitrėnienė nesutriko.

„Valstybės tarnyba yra vienas dalykas, ministerijoms pavaldžios įstaigos – kitas. Žinau, kad įstatymas neleidžia metus darbintis, bet tik vadovu. Paskaitykite atidžiau“, – siūlė ji.

A.Pitrėnienė mokymo centre įsidarbino sektoriaus vadove. „Tai labai menkas vadovas“, – BNS yra minėjusi buvusi politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius