-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 21

Du NATO naikintuvai Klaipėdoje nutupdė privatų lėktuvėlį

Ketvirtadienio popietę į orą buvo pakelti Baltijos šalių oro erdvę saugantys NATO naikintuvai. Jie Klaipėdoje nutupdė privatų vokiečių lėktuvėlį.
Baltijos šalių oro erdvę saugantys čekų naikintuvai
Baltijos šalių oro erdvę saugantys čekų naikintuvai / Čekijos gynybos ministerijos nuotr.

Incidentas įvyko tarp 17 ir 18 val. Du NATO naikintuvai Klaipėdoje nutupdė iš Lenkijos į Lietuvos oro erdvę įskridusį Vokietijos piliečiams priklausantį privatų lėktuvėlį.

Pirminiais duomenimis, lėktuvėlio pilotai neturėjo iš anksto suderintų skrydžio planų.

„Eilinis įvykis. Iš Lenkijos į Lietuvą be skrydžio plano ir net be ryšio įskrido mažas lėktuvėlis. Kai jis nutūpė, paaiškėjo, kad juo skrido du vokiečių turistai - vyras ir žmona, kurių kelionės tikslas buvo Klaipėda", - agentūrai BNS incidentą komentavo Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) vadas brigados generolas Artūras Leita.

Kaip 15min.lt žurnalistui sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Ričardas Uzelka, apie į Lietuvą įskridusį lėktuvėlį kariškius informacija pasiekė 17.40 val.

„17.52 val. čekų lakūnai identifikavo oro erdvės pažeidėją – Vokietijoje registruotą ultra lengvos klasės orlaivį. Jis buvo palydėtas iki Klaipėdos oro uosto, kur 18.13 buvo nutupdytas ir perduotas Klaipėdos policijos žinion. 18.34 val. Čekų naikintuvai sugrįžo į Karinių oro pajėgų bazę", - sakė R.Uzelka.

Šiuo metu NATO misiją virš Baltijos šalių atlieka Čekijos karinės oro pajėgos. Čekai oro policijos misiją atlieka nuo gegužės 1 d., Baltijos oro erdvę perėmę iš Danijos karių.

Lietuvoje tarnauja 75 Čekijos kariai, jie patruliuoja keturiais pirmaisiais ketvirtosios kartos naikintuvais JAS-39 Gripen, kuriuos eksploatuoja nuo 2005 m.

Oro policijos misiją virš Lietuvos, Latvijos ir Estijos NATO vykdo nuo 2004 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius