Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 29

Du trečdaliai sergančiųjų žvyneline delsia kreiptis į gydytojus

Sergantieji žvyneline remiasi daugybe mitų, dažnai delsia kreiptis į medikus ir bando gydytis patys.
Gydytojas
Gydytojas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tai ketvirtadienį, minint Pasaulinę žvynelinės dieną, žurnalistams sakė Lietuvos dermatologų draugijos prezidentė, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Dermatovenerologijos centro direktorė doc. dr. Matilda Bylaitė.

Anot medikų, žvynelinė (psoriazė) – lėtinė neišgydoma liga, o ja sergantieji patiria psichologinį, socialinį ir fizinį diskomfortą.

„Tai ne tik odos liga, tai yra sisteminė liga, kuri gali pažeisti ir kitus organus. Žvynelinė pažeidžia odą, trečdaliui pacientų – nagus, dešimčiai procentų sergančiųjų – sąnarius“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos konsultantė, gydytoja dermatovenerologė doc. Irena Marčiūkaitienė.

Nors liga yra neišgydoma, pacientams reikalinga nuolatinė priežiūra bei gydymas, kurio tikslas – sumažinti ar panaikinti ligos simptomus.

Efektyviausi vaistai nuo žvinelinės – biologinė terapija, prieinami ir Lietuvoje, tačiau ne visiems, kuriems ji būtina.

„Tai labai brangi terapija. Ji kainuoja apie 4–5 tūkst. litų per mėnesį“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Pasak I.Marčiūkaitienės, ligą valdyti galima ir kitomis priemonėmis.

„Yra sisteminiai vaistai, efektyvi fototerapija. Labai geri rezultatai pasiekiami. Mes kalbame apie sunkiausias ligos formas (kai reikia biologinės terapijos – BNS)“, – sakė medikė.

Anot N.Ribokienės, pacientas į dermatovenerologą gali kreiptis be šeimos gydytojo siuntimo, kuris dažnai reikalingas kreipiantis į kitus specialistus. Tačiau gydymui tiek pacientas, tiek valstybė išleidžia daug lėšų.

„2008 metais beveik 3 mln. litų buvo skirti psoriazei gydyti, o per šių metų pirmą pusmetį – 1 mln. 63 tūkst. litų“, – sakė N.Ribokienė.

Lietuvos žvyneline sergančiųjų draugijos pirmininkas Simanas Stašaitis pridūrė, kad reikėtų daugiau dienos centrų, kur pacientai galėtų išsimaudyti, išsitepti kremais ir toliau vykti į darbą netrukdant gyvenimo ritmo.

Lietuvoje žvyneline serga apie 3 proc. gyventojų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius