Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 26 /12:31

Durų dar nespėję atverti naujieji Kauno ledo rūmai virto didžiausiu skiepijimo centru šalyje: per dieną – iki 10 tūkst. vakcinacijų

Sausio mėnesį baigta statyti ir duris turėjusi atverti modernioji žiemos sporto arena Kaune šiandien virto antruoju ir pagrindiniu vakcinacijos centru mieste. Penktadienį ši pramogų oazė pristatyta kaip vieta, kurioje nuo COVID-19 bus skiepijami kauniečiai. Kauno miesto savivaldybė praneša, kad tai didžiausias vakcinavimo centras šalyje – per dieną bus galima aptarnauti iki 10 tūkst. kauniečių.
Kaune atidarytas didžiausias šalyje vakcinacijos centras
Kaune atidarytas didžiausias šalyje vakcinacijos centras / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Iš viso Kaune nuo vakcinacijos pradžios gautos 43 865 vakcinos nuo COVID-19. Šiuo metu jau sunaudota 24 569.

Lietuvos statistikos departamento vasario 24 dienos duomenimis, pirmąja vakcinos doze paskiepyta 14 520 kauniečių (2 990 vyrų bei 11 530 moterų). Antrąja – 10 049 (1 988 vyrų ir 8 061 moterų).

Iki šiol vakcinacija vykdyta nebeveikiančiame Centriniame Kauno pašte Laisvės alėjoje. Vakcinavimui šalyje įgaunant pagreitį ir ruošiantis masiniam skiepijimui, vasario 26 dieną atidarytas antrasis vakcinavimo centras greta „Girstučio“ baseino – dažais dar kvepiančiuose naujuosiuose Kauno ledo rūmuose (Kovo 11-osios g. 26).

Pagrindiniu vakcinavimo centru naujoji arena pasirinkta dėl palankiai išdėstytų didelių erdvių, kurios leis sklandžiau ir saugiau organizuoti kauniečių skiepijimą.

Per dieną – iki 10 tūkst. vakcinacijų

Nuo vasario 16 dienos Kaune pradėti skiepyti senjorai, kuriems – daugiau nei 80 metų. Pasak vakcinaciją laikinojoje sostinėje vykdančios Kauno miesto poliklinikos direktoriaus Pauliaus Kibišos, nėra dar aišku, kada bus baigti skiepyti šios amžiaus grupės senjorai, – viskas priklauso nuo gaunamų vakcinų kiekio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidarytas vakcinacijos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidarytas vakcinacijos centras

Toliau vykdoma ir mokytojų vakcinacija. Vis dar skiepytis ateina ir medikai.

Kaip vakcinacijos centro pristatymo metu teigė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras, vasario 26 dienos duomenimis, Kaune paskiepyta apie 4 tūkst. iš 5 tūkst. pedagogų, kurių antikūnų testai buvo neigiami. Skaičiai, anot jo, kinta, nes šiuo metu atsisakančių skiepytis yra mažiau nei buvo iš pradžių.

Laikinai moderniųjų ledo rūmų patalpose įsikūrę medikai nuo COVID-19 jau spėjo paskiepyti kelis šimtus senjorų. Skaičiuojama, kad dirbant visu pajėgumu, per dieną bus galima aptarnauti iki 10 tūkst. kauniečių, vienu metu iškart – iki kelių šimtų pacientų.

Čia nuolat dirbs Kauno miesto poliklinikos suburta komanda. Ją sudarys apie 70 žmonių: 20 gydytojų, 40 slaugytojų ir bent dešimtis kito pagalbinio personalo.

„Iki šiol vakcinavimo epicentru Kaune buvo tapę Centrinio pašto rūmai, tačiau kol kas juos pasiliksime rezervui. Juolab kad gaunamų vakcinų kiekiai vis dar gana riboti. Taigi nuo kovo 1-osios visi procesai kelsis į ledo rūmus. Sieksime juos pilnai išnaudoti. „Neįsitempiant“, čia galime per dieną paskiepyti 4–-6 tūkst. žmonių. Panaudojant visus resursus – ir privačias klinikas, ir Kauno centrinį paštą – iki 10 tūkst. per dieną.

Simboliška ir tai, kad Kauno ledo rūmai iškilo su tikslu skatinti sveiką gyvenseną, o dabar tampa vieta, kuri padės mums greičiau sveikti bei grįžti į priešpandeminį ritmą. Šiuo metu skiepai yra geriausia prevencinė priemonė nuo COVID-19. Tikime, kad dauguma kauniečių pasikliaus šiandieniniu medicinos mokslu ir tūkstančiai jų, sulaukę savo eilės, apsilankys šiame vakcinavimo centre“, – kalbėjo P.Keras.

70 proc. paskiepytų per 85 dienas

Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV ir kitose šalyse didžiosios sporto arenos jau kuris laikas transformuojamos į skiepijimo centrus. Lietuvoje tokio masto centras – kol kas pirmasis.

„Dėl pandemijos miestas negalėjo pakviesti žiemos sporto mėgėjų į naujųjų ledo rūmų atidarymo šventę, tačiau dėl to turime idealią vietą darbui. Sąlygos vakcinavimui čia žymiai geresnės – daugiau erdvės, geresnis apšvietimas, modernios šildymo ir vėdinimo sistemos, taip pat srautų valdymas.

Visi procesai vyksta sklandžiai – vos per keletą dienų paskiepijome kelis šimtus senjorų, o šiandien vakcinuojamų žmonių sąraše turime dar 645 pacientus. Esame pasiruošę didinti tempą, kai tik sulauksime vakcinų papildymo“, – pirmaisiais įspūdžiais dalijosi P.Kibiša.

Jis pasidžiaugė, kad vasario 25 dieną atkeliavo geros žinios iš Europos Vadovų Tarybos, kuri paskelbė, kad tiekiamų vakcinų kiekiai augs eksponentiškai. Vien dėl šios priežasties reikėjo ieškoti didesnio vakcinavimo centro.

P.Kibiša: „Tikslą paskiepyti bent 70 proc. kauniečių galėtume pasiekti per 85 dienas“.

„Šiandien Kaune yra paskiepyta 2,5 proc. populiacijos. Jei norime pasiekti bent 70 proc., skiepijimo apimtis reikia kaip įmanoma didinti. Tokį tikslą – 70 proc., šiose patalpose, su turimais pajėgumais, galima įvykdyti per 85 dienas. Taigi jei procesus paleistume nuo pirmadienio visu pajėgumu ir turėtume pakankamai vakcinų, gegužės 25 dieną būtų paskiepyta 70 proc. kauniečių“, – patikino P.Kibiša.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša

Paklaustas, kada skiepijimą pradės privačios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, jis patikino, kad savivaldybė jau vykdė aptarimus su 4 didžiausiais privačiais tinklais Kaune.

„Tai – tik laiko klausimas. Šiuo metu Kauno miesto poliklinika skiepija tiek savo, tiek kitur prisirašiusius pacientus“, – paaiškino P.Kibiša.

VIDEO: Paulius Keras apie Kauno vakcinacijos centrą

Pritaikyta senjorams ir neįgaliesiems

Dainavos mikrorajone, „Girstučio“ baseino kaimynystėje įsikūrę Kauno ledo rūmai lengvai pasiekiami viešuoju transportu, o automobiliu atvykstantiems kauniečiams paruošta 100 vietų stovėjimo aikštelė. Laikinasis vakcinavimo centras patogiai prieinamas ir negalios paliestiems žmonėms, pritaikytas sunkiau judantiems senjorams į sales galima patekti liftu.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atvykimo į vakcinavimo centrą schema
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atvykimo į vakcinavimo centrą schema

Pristatant antrąjį vakcinacijos centrą Kaune, iš pradžių surengta ekskursija – vaizdžiai pademonstruota, kaip viskas vyksta atvykus pasiskiepyti.

7,5 tūkst. kvadratinių metrų plote gyventojų srautai proporcingai išskirstomi ir nesimaišo tarpusavyje. Į vakcinavimo centrą kauniečiai pateks per vieną įėjimą, o namo iškeliaus kitu. Orientuotis lankytojams padeda būrelis Raudonojo Kryžiaus savanorių.

Ledo rūmuose pacientai iškart bus išskiriami į du srautus: vieni nukreipiami atskiroje salėje pildyti klausimynus bei sutikimo formas, o susitvarkiusieji dokumentus internetu iš karto keliaus arenos aikščių link, kuriose ledą laikinai pakeis ten išdėstyta gyvybiškai svarbi medicininė infrastruktūra.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidarytas vakcinacijos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidarytas vakcinacijos centras

Vienoje aikštėje įrengta skiepijimo zona, o antroje prireikus gali būti įrengta erdvė greitiesiems antikūnų serologiniams tyrimams. Šiuo metu čia pagal specialią schemą išdėstyta 16 vakcinavimo kabinų, tačiau, esant poreikiui, šis skaičius gali operatyviai padvigubėti. Pasak P.Kibišos, kitą savaitę į Kauną atkeliaus dar tiek pat kabinų – 16.

VIDEO: Kaune atidarytas vakcinacijos centras: jei bus vakcinų kauniečius paskiepys iki vasaros

Iš karto po skiepų gyventojai nukreipiami į 170 vietų stebėjimo salę, kurioje privalo praleisti bent 15 minučių. Saugiais atstumais sėdinčius pacientus po skiepų procedūros prižiūri budintys Greitosios medicinos pagalbos medikai, kad vos tik prireikus būtų skubiai suteikta kvalifikuota pagalba.

Pasibaigus vakcinacijai bei karantino ribojimams, kauniečiai galės džiaugtis dviem naujomis ledo aikštėmis (tiek čiuožinėjimui, tiek ledo ritulio žaidimui), kurios jau buvo išlietos ir išbandytos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius