-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 05 24

Dviem savaitėms nemokamų atostogų varomi Santariškių gydytojai svarsto streikuoti

Santariškių klinikų gydytojų profsąjungos vadovas Paulius Žeromskas teigia, kad jau dabar klinikose dirbantys gydytojai ir ligoninės personalas yra priverstas eiti nemokamų atostogų. Paskutinį kartą tokių griežtų taupymo priemonių ligoninė turėjo imtis tik ekonominės krizės įkarštyje – 2009 m. Dabar ekonominė valstybės padėtis kur kas geresnė, todėl medikai ir ypač mažesnes pajamas gaunantys ligoninės darbuotojai yra itin nepatenkinti situacija.
Santariškių gydytojų profsąjungos pirmininkas gyd. Paulius Žeromskas
Santariškių gydytojų profsąjungos pirmininkas gyd. Paulius Žeromskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pinigų Santariškių klinikos pritrūko dėl to, kad sumažėjo asignavimai iš Valstybinių ligonių kasų. už jau suteiktas virškvotines paslaugas.

Ieškodama kaip išgyventi, derėdamasi su Ligonių kasomis ir ministerija dėl neapmokamų viršsutartinių paslaugų, ligoninė buvo priversta imtis drastiškų priemonių ir prašyti darbuotojų dvi savaites atostogauti nemokamai.

„2009 m. buvome pastatyti prieš faktą ir turėjome rinktis mažintis algas ar imti nemokamų atostogų. Tada sutarėme, kad imdami nemokamas atostogas prarandame mažiau, nes nebūna keičiama darbo sutartis. Dabar tai pasikartojo vėl. Dabartinis metinis deficitas siekia apie 26 mln. litų. Suteiki paslaugas, o paskui paaiškėja, kad nemokės tau kažkurios dalies. Anksčiau gale metų apmokėdavo už prioritetines dienos ir ambulatorines paslaugas, o 2012 neapmokėjo“, – teigia Santariškių klinikų gydytojų profsąjungos vadovas.

Be to, pasak P.Žeromsko, finansavimas klinikai kelintus metus nedidinamas, o visos paslaugos brangsta. Aptarnaujama ir daugiau pacientų.

„Ligoninėje vanduo neatpigo, šildymas pabrango, transportas pabrango, maistas lygiai taip pat. Ligonių skaičius nuolat didėja. Mes esame tretinio lygio ligoninė. Virš tokių ligoninių, kaip mūsų, Lietuvoje – tik dangus. Jei tavęs čia nepagydys, tai Lietuvoje tavęs nepagydys niekur. Pas mus atvyksta tie kurie kitur pagalbos negavo. Jų nepriimti mes negalim, – sako medikas.

P.Žeromskas tikisi, kad derybos su Ligonių kasomis turėtų būti baigtos iki liepos mėnesio, tuomet paaiškės, ar nemokamos viso personalo atostogos yra būtinybė.

Poilsis per prievartą

Tačiau kai kurie gydytojai nemokamų atostogų priversti eiti jau dabar. Taip nutiko dėl to, kad atostogų grafikai ligoninėje sudaromi dar metų pradžioje, o garantuojant nepertraukiamą ligoninės veiklą visam personalui ir gydytojams ilsėtis šiltuoju metų laiku neįmanoma.

„Mes sutikome nemokamų atostogų eiti savo planuotų atostogų metu, nes ligoninėje yra susitarimas, kad turime užtikrinti padalinio darbą. Pridėti dar po dvi atostogų savaites kiekvienam neišeina. Todėl turėsime planuotų eilinių atostogų metu imti nemokamas, o vėliau eilines paimti žiemą“, – aiškino P.Žeromskas.

Mes susitarėme su administracija, kad renkamės mažesnį blogį – ne atlyginimų mažinimą, o nemokamas atostogas. Medikai patys turi rašyti prašymus neatvykti į darbą. Kiekvienas „savo noru“, - sako P.Žeromskas.

Anot jo, su ligoninės administracija sutarta, kad prašymus išleisti neapmokamų atostogų rašys kiekvienas gydytojas asmeniškai. Profsąjungos vadovas kol kas nežino, ar tokiai naujovei kas nors ketina priešintis.

„Mes susitarėme su administracija, kad renkamės mažesnį blogį – ne atlyginimų mažinimą, o nemokamas atostogas. Medikai patys turi rašyti prašymus neatvykti į darbą. Kiekvienas „savo noru“. Žinoma, kažkas gali neparašyti to prašymo“, – pripažįsta profsąjungos vadovas.

Nemokamų atostogų eina ir ligoninės direktorius Aleksandras Laucevičius. Nuo jų atleisti tik priėmimo skyriaus darbuotojai, nes šis skyrius sukomplektuotas taip, kad išėjus nemokamų atostogų, nebus kam jų pakeisti darbe.

„Be to, sutarta, kad nemokamų atostogų gali neiti sunkiai ekonomiškai gyvenantys, daug vaikų turintys darbuotojai, vienišos mamos“, – priduria P.Žeromskas.

Mąsto apie streikus

Santariškių klinikų gydytojų profsąjungos vadovas teigia, kad susidariusi situacija yra  nenormali. Medikas mano, kad gali būti pažeista ir Konstitucija.

„Mes teikiame Konstitucijos garantuotą paslaugą. Jei paslauga yra atlikta, Konstitucija garantuoja, kad už ją turi būti sumokėta. Niekas nekalba apie algų didinimus, nors to irgi galbūt reiktų. Bent jau užmokestis už atliktą darbą turi būti garantuotas. Tai yra valstybinės reikšmės objektas. Esame sveikatos sistemoje prilygintini atominei elektrinei energetikoje. Įsivaizduokime, kad tokiam objektui neduotų pinigų branduoliniam kurui saugoti“, – lygina P.Žeromskas.

„Tikimės, kad tai tik didelis nesusipratimas. Mes sutikome, kad eisime nemokamų atostogų. Leidžiameadministracijai dirbti savo darbą ir derėtis su ministerija ir Ligonių kasomis. Susitarimas galioja iki liepos mėnesio.“, – kalbėjo pašnekovas.

Jei problemos nebus išspręstos iki sutarto termino, gydytojai toliau tyliai eiti nemokamų atostogų neketina. Svarstoma ir galimybė streikuoti.

P.Žeromskas pripažįsta, kad „nesusipratimai“ Santariškių klinikų gydytojus verčia galvoti ir apie emigraciją.

„Aš neturiu galimybės išvažiuoti, nes mano vaikai čia mokosi, tėvais reikia rūpintis, bet jauniems specialistams tokia galimybė yra“, – teigė jis.

Vidutinė gydytojų alga Santariškėse pernai buvo 4093 litai (neatskaičius mokesčių), slaugytojų – 2193 litai.

Prašo Vyriausybės leidimo sumokėti

Valstybinės Ligonių kasos portalui 15min.lt pranešė, kad pinigų trūksta atsiskaityti su daugeliu šalies ligoninių, ne tik Santariškių klinikomis.

„Apmaudu, kad kai kuriose gydymo įstaigose susidarė tokia situacija, jog darbuotojai yra leidžiami nemokamų atostogų. Taip neturėtų būti. Gydytojai neturėtų eiti nemokamų atostogų dėl to, kad valstybėje vis dar sudėtinga finansinė situacija”, – teigia Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Teigiama, kad norint užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo lygį antroje šių metų pusėje Ligonių kasos pritrūks 145 mln. litų.

„Kreipėmės į Vyriausybę, Sveikatos ir Finansų ministerijas, siūlydami leisti naudoti turimas lėšas iš PSDF biudžeto rezervo. Tam, kad II šių metų pusmetį būtų galima užtikrinti tokį pat paslaugų prieinamumą pacientams, reikia papildomų 145 mln. litų. Juos ir prašome leisti naudoti iš PSDF biudžeto rezervo, kurį sudaro visų mūsų, t.y. mokesčių mokėtojų, pinigai. Jau esame pateikę reikiamus dokumentus. Labai laukiame atsakymo, labai tikimės, kad jis bus teigiamas“, – aiškina L.Bušinskaitė.

Anot jos, šiuo metu PSDF biudžeto rezerve yra sukaupta 266 mln. litų. Pernai iš PSDF rezervo buvo leista panaudoti  297 mln. litų.

Ministras kaltina ligoninės vadovus

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis dėl susidariusios situacijos kaltina ne už paslaugas nesumokančias Ligonių kasas, o Santariškių klinikų vadovybę.

Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis

Gegužės 7 d. vykusiame naujai sukurtos Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos trišalės tarybos, kuriai vadovauja ministras V.Andriukaitis, pareikšta, kad dėl susidariusiso situacijos, kai gydytojai varomi nemokamų atostogų  yra atsakingi ligoninių vadovai.

“Posėdyje aptarta (...) susidariusi situacija, kai įstaigų vadovai, siekdami taupyti įstaigų biudžetų lėšas, priversrtinai verčia darbuotojus (medicinos darbuotojus, slaugytojus, kitą personalą) eiti neapmokamų atostogų. Bendru sutarimu Taryba pareiškia, kad tokie gydymo įstaigų vadovų veiksmai yra neteisėti”, – teigiama V.Andriukaičio pasirašytame Tarybos pareiškime.

Tuo tarpu tas pats ministras gegužės 16 dieną Seime per Vyriausybės valandą atkakliai tvirtino, kad niekur jokie medikai nėra varomi priverstinių atostogų.

V.Andriukaitis dėl susidariusios padėties kaltino ankstesnę Vyriausybę, esą ji paliko tragišką padėtį sveikatos apsaugos sistemoje. Anot ministro, visos ligoninės praėjusiuosius metus baigė su skolomis. Tačiau V.Andriukaitis nenorėjo patikėti, kad kalbos apie į atostogas varomus medikus yra tiesa.

„Nėra jokio pagrindo atleidinėti žmones ir varyti juos nemokamų atostogų. Dėl to, gerbiamas kolega, prieš dvi savaites priimtas Trišalės tarybos pareiškimas, kurį aš pasirašiau ir išsiunčiau visoms ligoninėms. Nėra jokio finansinio pagrindo varyti žmones atostogų“, – aiškino ministras.

Ministro atstovas Spaudai Julius Naščenkovas teigė, kad Ligonių kasų vėlavimas atsiskaityti su sveikatos priežiūros įstaigomis yra įsisenėjusi problema.

„Ministras V.Andriukaitis tam ir atėjo, kad jas spręstų“, – pareiškė J.Naščenkovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius