-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 20

Dviračių „virusas“ Kaune plinta vis plačiau

Komfortas ir saugumo jausmas – du dalykai, kurių labiausiai pasigenda dviratį miesto gatvėmis kasdien minantys kauniečiai.
Ši greta Nemuno einančiame dviračių take žiojėjanti duobė kelia didžiulį pavojų. Deja, atsakingi savivaldybės valdininkai ją sutvarkyti žada tik rudenį.
Ši greta Nemuno einančiame dviračių take žiojėjanti duobė kelia didžiulį pavojų. Deja, atsakingi savivaldybės valdininkai ją sutvarkyti žada tik rudenį. / A.Koroliovo nuotr.

„Dviratininkai, o ypač mažiau patyrę, žiūri į kelio dangą ir bijo greitai važiuojančių automobilių. Juk važiuoti ramiomis gatvelėmis nebijo niekas. Tai reiškia, kad Kaune reikia tokio maršruto, kad žmogus jį atpažintų ir jame jaustųsi pirmateisis eismo dalyvis. Beje, toks maršrutas nebūtinai turi būti dviračių takas – tai gali būti ir mišri trasa“, – įsitikinęs Lietuvos dviratininkų bendrijos (LDB) pirmininkas Linas Vainius.

43 metų kaunietis, dviračio pedalus minantis beveik kiekvieną dieną, su džiaugsmu stebi pastaruoju metu Kauną vis labiau užkrečiantį dviračių virusą. Tačiau paklaustas, ar Kaunas turi galimybių tapti dviračių sostine, L.Vainius kalbą iškart pakreipė kita linkme. „Nėra gerai išsikelti tokį plikbajorišką tikslą. Dviračių sostine nori tapti ir Klaipėda, ir Vilnius. Aš tikslą formuluočiau kiek kitaip. Jei Kaune 10 proc. žmonių iškeistų automobilius arba viešąjį transportą į dviračius, tai būtų stebuklas“, – mano jis.

Stebuklas, kuriam, anot L.Vainiaus, virsti realybe yra visos sąlygos: „Žiūrint į geografinę platumą, mūsų važinėjimo dviračiu sezonas yra ilgas ir trunka apie 7–8 mėnesius. Kol nėra sniego, gali drąsiai važinėti dviračiais. Kitaip tariant, žiūrint į klimato sąlygas, pas mus jos dažnai geresnės nei Olandijoje, Suomijoje ar Danijoje. Tačiau nors ten dažniau lyja, būna žvarbu, žmonės daug aktyviau važinėja dviračiais.“

Pasak LDB pirmininko, į dviratį reikia žiūrėti ne kaip į „peraugusių vaikų užsiėmimą, o kaip į rimtą transporto priemonę“.

„Ne tik kaip į transporto, bet ir kaip į darbo, poilsio ir gydymo. Dviračio panaudojimą sudaro šie keturi elementai“, – L.Vainių papildė Kauno savivaldybės gydytojas Algimantas Kažemėkaitis. Beje, šis valdininkas gali pasigirti prieš kelerius metus sugalvojęs vis labiau populiarėjantį terminą „dviratininkystė“, kuris, anot vyro, tiksliausiai ir plačiausiai apibūdina dviračių kultūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius