Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 27

Džiazo fiesta pažadino snūduriuojantį Kauną (nuotraukos)

Pilnos lauko kavinės, beveik sausakimša Laisvės alėja, nusėsti Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio suoliukai ir žolynai, Santakos parke ir Senamiestyje zujantys žmonės – taip savaitgalį atrodė Kaunas.
„Kaunas Jazz 2009“ akimirkos
„Kaunas Jazz 2009“ akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gyvybės į laisvadieniais paprastai ištuštėjantį miestą įnešė kasmetinė džiazo muzikos fiesta – 19-asis festivalis „Kaunas Jazz 2009“. Tradicinis renginys kasmet iš namų išvilioja ne tik vietinius džiazo mylėtojus, bet ir svečius iš kitų Lietuvos miestų bei užsienio.

Dalis buvo atsitiktinai pataikę atvykti šiuo metu į Kauną, tačiau daugiau jų sakė iš anksto planavę kelionę tada, kai vyks džiazo festivalis.

„Atrodo, kad nors trumpam žmonės pamiršo tą žodį iš „k“ raidės. Jį pakeitė prasidedantis dvigarsiu „dž“, – juokėsi „15min“ kalbinta vilnietė Eglė Jaltauskaitė. Su grupe draugų į „Kaunas Jazz 2009“ atvažiavusi mergina prisipažino, jog kažkur minioje yra ir jos tėvai. „Kai buvau mažesnė, į koncertus važiuodavome kartu. O dabar jie sau, aš – sau, bet visi traukiame į džiazą. Negalime praleisti – tokia kasmetinė tradicija jau gal kokius dešimt metų“, – sakė viešnia iš Vilniaus.

Mieste netrūko ir džiazuojančių užsieniečių. Pasak Kauno regiono turizmo informacijos centro Senamiesčio filialo administratorės Rianos Karauskaitės, nuo penktadienio į Rotušės aikštėje esantį filialą buvo užsukę daugiau nei dvidešimt užsieniečių. Visi jie domėjosi būtent „Kaunas Jazz“ renginiais. „Dalis buvo atsitiktinai pataikę atvykti šiuo metu į Kauną, tačiau daugiau jų sakė iš anksto planavę kelionę tada, kai vyks džiazo festivalis. Svečiai iš Rusijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos pirko bilietų sau ir draugams, klausė apie nemokamus koncertus“, – sakė turizmo informacijos centro atstovė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Džiazo muzikantų iš Lietuvos ir užsienio koncertuose žmonės šėlo iš širdies.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Džiazo muzikantų iš Lietuvos ir užsienio koncertuose žmonės šėlo iš širdies.

R.Karauskaitės teigimu, informacijos apie Kaune vykstantį džiazo muzikos renginį užsieniečiai dažniausiai teigė radę internete. „Kai kurie Lietuvoje buvo lankęsi anksčiau ir gavę lankstinukų, kuriuose nurodyti pagrindiniai festivaliai, šventės, vykstančios Kaune. O, pavyzdžiui, turistai iš Sankt Peterburgo sakė, kad seniai žino ne tik Kaune, bet ir Estijoje vykstantį džiazo festivalį. Į juos važiuoja specialiai“, – aiškino jauna moteris.

Kavinės uždirbo

Panašu, kad džiazo koncertų klausęsi stebėję vietiniai ir užsienio turistai Kaune nenakvojo. Tokia išvada peršasi pabendravus su mieste esančių viešbučių ir nakvynės namų atstovais. Pasak jų, nė vieną iš trijų savaitgalio dienų pas juos neviešėjo daugiau nei įprasta klientų. Užsieniečių svečių sulaukė tik tie viešbučiai, kuriuose iš anksto kambariai buvo užsakyti festivalio dalyviams – muzikantams ir atlikėjams.

Kur kas didesnę šurmuliuojančio miesto naudą pajuto centre įsikūrusių kavinių ir barų šeimininkai. Į renginius išsiruošę melomanai prisėsdavo ne tik kavos, vyno ar alaus išgerti, bet ir užkąsti.

„Palyginus su kitais šio pavasario savaitgaliais, šis buvo labai gausus lankytojų. Žmonių buvo pilna tiek viduje, tiek lauke. Savaime aišku, kad tai buvo susiję su centre vykusiais džiazo renginiais. Klientai netaupė: užsukę užsisakydavo ne tik išgerti, bet ir maisto. Darbo valandų nekeitėme – dirbome įprastu grafiku“, – sakė picerijos „Bella Italia“ administratorė Irma Martinaitytė. Jai antrino ir kitų centre įsikūrusių viešojo maitinimo įstaigų atstovai.

Neskubėjo pirkti bilietų

Anksčiau į dalį koncertų bilietų nebeturėdavome likus mėnesiui iki festivalio. Todėl turėdavome kelti jų kainas. Šiemet bilietai intensyviau pradėti pirkti likus mėnesiui-porai savaičių iki „Kaunas Jazz.

Šių metų „Kaunas Jazz 2009“ programoje netrūko ne tik mokamų, bet ir nemokamų renginių. 7 mokami ir 8 nemokami festivalio renginiai sutraukė šimtus žmonių. Tiesa, skirtingai nei ankstesniais metais, šiemet bilietai į mokamus renginius nebuvo išpirkti iš anksto. Į kai kuriuos buvo galima gauti vietų ir koncerto dieną.

„Anksčiau į dalį koncertų bilietų nebeturėdavome likus mėnesiui iki festivalio. Todėl turėdavome kelti jų kainas. Šiemet bilietai intensyviau pradėti pirkti likus mėnesiui-porai savaičių iki „Kaunas Jazz“. Visiems aišku, kodėl bilietų žmonės nebepirko iš anksto: kalta krizė“, – situacijos negražino festivalio „Kaunas Jazz 2009“ meno vadovė Indrė Jučaitė. Tačiau ekonominiai pokyčiai neįtakojo bilietų kainų: jos liko tokios pat kaip ir pernai. Bilietai į skirtingus koncertus kainavo 40-110 Lt.

„Bilietų kainų nekeitėme, bet sutrumpinome festivalio laiką. Anksčiau Kaune koncertai prasidėdavo ketvirtadienį, o baigdavosi sekmadienį. Be to, nemokami koncertai vykdavo penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Šiemet atsisakėme penktadieninio koncerto Vienybės aikštėje. Jį perkėlėme į sekmadienį. Taip programa tapo trumpesnė, bet glaustesnė ir optimalesnė. Manau, žiūrovams taip dar patogiau“, – įsitikinusi „Kaunas Jazz“ organizatorė.

Džiazo gerbėjai nekėlė problemų

Žmonių pilname mieste patruliavę policijos ir viešojo saugumo tarnybos pareigūnai neužfiksavo rimtų pažeidimų. Organizatoriai taip pat džiaugėsi, jog nelaimių ir incidentų pavyko išvengti. Tiesa, medikų pagalbos šeštadienį prireikė Vytauto Didžiojo universiteto koncertų salėje vykusio koncerto vedėjui, bardui Alfredui Kukaičiui. Pasak I.Jučaitės, pristatęs antrojoje koncerto dalyje turėjusį pasirodyti pasaulinio garso gitaristą iš Brazilijos Joao Bosco ir jo grupę, A.Kukaitis pasijuto blogai. Pastebėję jo prastą savijautą kolegos iškvietė greitosios pagalbos medikus, kurie budėjo festivalio teritorijoje. Nors su jų pagalba A.Kukaitis po keliolikos minučių buvo pastatytas ant kojų, koncerto jis neužbaigė. Vietoje jo į sceną išlydėti brazilų gitaristo išėjo I.Jučaitė. Tuo metu A.Kukaitis išvyko namo ilsėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius