Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 22

E.Žiobienė: Kėdainių vaiko teisių apsaugos specialistai dirbo aplaidžiai, pareigų neatliko ir teisėsaugininkai bei medikai

Gindami keturmečio berniuko interesus Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai dirbo aplaidžiai, savo pareigų iki galo neatliko ir Kėdainių medikai bei teisėsaugininkai, konstatavo vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.
Kėdainių savivaldybė
Kėdainių savivaldybė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jos vadovaujama tarnyba atliko tyrimą dėl sausio 25 dieną namuose Kėdainiuose žiauriai sumušto ir po dviejų dienų ligoninėje nuo sužalojimų mirusio vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimo. Berniuko nužudymu įtariami patėvis ir motina.

„Atlikus tyrimą nustatytas aplaidus Kėdainių rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbas, teisėsaugos pareigūnų sprendimai neatitiko geriausių vaiko interesų užtikrinimo principo ir sąlygojo tęstinius vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimus.

Taip pat nustatyti Kėdainių ligoninės nepakankami veiksmai galimai smurtą patyrusiam mažamečiui (su mama) 2016-11-23 kreipusis į medikus“, – teigiama trečiadienį paskelbtoje tyrimo išvadoje.

E.Žiobienė nutarė kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, kad ši atliktų neplaninį Kėdainių ligoninės patikrinimą.

E.Žiobienė nutarė kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, kad ši atliktų neplaninį Kėdainių ligoninės patikrinimą.

Dėl aplaidaus vaiko teisių apsaugos specialistų darbo kontrolierė kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorių Ovidijų Kačiulį.

Mat iki šiol vaiko teisių apsaugos skyriai yra pavaldūs savivaldybių administracijoms.

E.Žiobienė rekomendavo administracijos direktoriui įvertinti minėto skyriaus specialistų tarnybinę atsakomybę, užtikrinti, kad skyriaus darbuotojų kvalifikacija būtų tinkama, kad jie vykdytų priskirtas funkcijas. Taip pat pasiūlyta užtikrinti sklandesnį savivaldybės įstaigų bendradarbiavimą, kovojant su smurtu artimoje aplinkoje į pagalbą pasitelkti nevyriausybines organizacijas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui rekomenduota nustatyti privalomus veiksmus, ką savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai turėtų daryti gavę pranešimą apie smurtą vaiko atžvilgiu.

Pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės, Kėdainių įvykis atskleidė ir teisėsaugos pareigūnų darbo spragas.

Tyrimo išvadoje rašoma, kad jų „sprendimai neatitiko geriausių vaiko interesų užtikrinimo principo ir sąlygojo tęstinius vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimus“.

Policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui patarta atkreipti dėmesį į būtinybę gerinti policijos pareigūnų kvalifikaciją, gavus informaciją apie smurtą vaiko atžvilgiu.

Keturmetis Kėdainiuose, namuose, sumuštas sausio 25 dieną. Sausio 27 dieną jis nuo sužalojimų mirė Kauno klinikose. Iškart po įvykio iš pareigų pasitraukė Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė. Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo ji apklausta kaip specialioji liudytoja.

Tiriant nužudymą, paaiškėjo, kad dar pernai lapkritį apie smurtą prieš tą patį vaiką buvo pranešta Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui ir policijai. Tuomet pradėtas ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes policija ir prokuratūra nustatė, kad vaikas užsigavo pats.

Prokuratūra ir policija atlieka vidinius patikrinimus dėl pareigūnų veiksmų reaguojant į lapkričio pranešimą apie galimą smurtą prieš vaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius