-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 18

„Economist Intelligence Unit“ apie A.Kubiliaus politiką: darykite, ką sakau, arba (nusi)šausiu

Lietuvos premjerui Andriui Kubiliui dėl išlikimo tenka kovoti keliais frontais, apžvalginiame straipsnyje rašo „Economist Intelligence Unit“, ir pabėžia, kad griežta ministro pirmininko taktika gali garantuoti 2010 metų biudžeto priėmimą.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Darykite, ką sakau, arba (nusi)šausiu“, – taip pavadintas publikacijos skyrius apie A.Kubiliaus pastangas užsitikrinti paramą Seime dėl kitų metų biudžeto.

Straipsnio autoriai prognozuoja, kad A.Kubiliui greičiausiai pavyks užsitikrinti paramą biudžetui, tačiau neaišku, ar jam pavyks išlikti poste iki 2011 metų, o opozicija į valdžią pradės veržtis tik kai ekonomika akivaizdžiai atsigaus.

Publikacijoje atkreipiamas dėmesys, kad Vyriausybės vadovui problemų kyla dėl valdančiosios koalicijos trapumo ir būtinybės imtis griežtų priemonių, siekiant sumažinti biudžeto deficitą.

Straipsnio autorių nuomone, dabartinės opozicijos partijos „vargu ar puoselėja viltį perimti valdžią, nes jiems tektų tie patys iššūkiai kaip ir dabar A.Kubiliui“.„Ministras pirmininkas bando pakelti savo vertę grasindamas atsistatydinti, jei parlamentas nepatvirtins jo pateikto 2010 metų biudžeto; ir to turėtų užtekti siekiant užtikrinti, kad parlamentas jo nenuverstų. Bet premjerui nebus taip lengva įtikinti visuomenę susitaikyti su griežtomis ekonominėmis priemonėmis, kurios būtinos siekiant sumažinti biudžeto deficitą iki 2011 metų, kad Lietuva įsivestų eurą 2013 metais“, – rašo „Economist Intelligence Unit“.

Straipsnyje primemana, kad dėl Tautos prisikėlimo partijos skilimo siekdamas sutvirtinti koaliciją A.Kubilius pakvietė prisijungti opozicinę Darbo partiją, ir prognozuojama, jog oficialiai Darbo partija neprisijungs prie koalicijos, tačiau A.Kubilius gali užsitikrinti neoficialią kai kurių Darbo partijos narių paramą.

„Darbo partija siūlo mažinti pajamų mokestį ir „Sodros“ mokesčius, bet neleidžia daugiau mažinti socialinių išmokų. Lietuvos biudžeto deficitui artėjant prie dviženklio skaičiaus, šie pasiūlymai kertasi su Vyriausybės planais sumažinti išlaidas ir padidinti biudžeto pajamas. Todėl atrodo, kad oficialiai Darbo partija prie koalicijos nesijungs“, – rašo „Economist Intelligence Unit“.

Straipsnio autorių nuomone, dabartinės opozicijos partijos „vargu ar puoselėja viltį perimti valdžią, nes jiems tektų tie patys iššūkiai kaip ir dabar A.Kubiliui“.

„Dauguma jų linkę likti nuošalyje, leisti Vyriausybei patirti rinkimines griežtų priemonių pasekmes ir siekti patekti į Vyriausybę tik tada, kai ekonomika akivaizdžiai atsigaus“, – teigia „Economist Intelligence Unit“.

Straipsnyje svarstoma, kad jeigu A.Kubilius laimės savo „pirmąją kovą“, patvirtindamas biudžetą parlamente, jo kita užduotis bus įveikti visuomenės pasipriešinimą biudžete numatytoms griežtoms taupymo priemonėms.

Atkreipiamas dėmesį į kai kurių profsąjungų nepritarimą Nacionaliniam susitarimui ir didėjantį nedarbą bei perspėjama, kad „visuomenės spaudimas gali priversti profesinių sąjungų lyderius ir pensininkų grupes pakeisti pozicijas bei pakurstyti opoziciją aktyviau priešintis griežtoms ekonominėms priemonėms“.

„Jo ryžtinga taktika gali laiduoti 2010 metų biudžeto priėmimą ir apginti jo pozicijas keliems ateinantiems mėnesiams. Tačiau tai nereiškia, kad jis gali tikėtis likti šiame poste iki 2011 metų“, – teigia „Economist Intelligence Unit“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius