2012 04 04

Edita Žiobienė: Neringa Venckienė teisę globoti mergaitę seniai turėjo prarasti

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sako, kad teisėja Neringa Venckienė turėjo prarasti teisę globoti mergaitę tą pačią dieną, kai teismas nusprendė, kad dukra turi gyventi su mama Laimute Stankūnaite.
E.Žiobienės teigimu, ji neieškojo jokio politinio užnugario ir savo veikloje labai aiškiai atskyrė teisę nuo politikos.
Edita Žiobienė / BFL/Karolio Kavolėlio nuotr.

Tai ji sakė po trečiadienį įvykusio Seimo socialinių reikalų komiteto posėdžio, kuriame buvo aiškinamasi situacija dėl vaiko teisių apsaugos tarnybų darbuotojų veiksmų prieš pusantros savaitės Garliavoje apsistumdymu pasibaigusiame bandyme įvykdyti teismo sprendimą ir Laimutei Stankūnaitei perduoti globėjos Neringos Venckienės auginamą mergaitę. 

Komitetas aiškinosi, kokių teisinių aktų trūksta, kad ateityje tokių situacijų būtų išvengta. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė sako, kad situaciją pagerintų priimti teisės aktai, numatantys, kad laikinoji globa negali trukti ilgiau nei pusę metų, o jos skirti neturėtų savivaldybės administracijos direktorius.

„Mano manymu, globa (N.Venckienei – red past) turėtų būti naikinama. Kitas dalykas, kad Lietuvoje yra susiformavusi ydinga praktika, kai nesprendžiamas tėvų teisių ribojimo klausimas, o yra forminama vaiko globa. Šiandien iš tikrųjų kyla klausimas, kas yra vaiko įstatyminis atstovas – ar laikinoji globėja, ar mama, kurios teisės nėra ribotos“, – sakė E.Žiobienė.

Pasak jos, reikalingi teisės aktai yra parengti ir perduoti Seimo pirmininkei, tačiau ji iki šiol įstatymų paketo nėra įregistravusi.

„2010 metais pateikiau visą įstatymų paketą Seimo pirmininkei. Deja, net užregistruota nieko nėra“, – apgailestavo vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Tuo tarpu paprašyta įvertinti vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojų veiklą per pačias grumtynes E.Žiobienė sakė, kad dėl to vyksta tarnybiniai patikrinimai, apie kurių baigtį visuomenė bus informuota.

Ji dar kartą pareiškė apgailestaujanti dėl įvykio ir nesuvokianti, kaip suaugusieji galėjo imtis jėgos prieš vaiką.

„Žmonės gali nesutarti, jų nuomonės gali būti priešingos, jie gali bylinėtis, pyktis ir visaip kitaip, bet aš nemaniau, kad tąsys vaiką“, – apgailestavo vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Kita vertus, E.Žiobienė pabrėžė, kad toje situacijoje itin trūko ir institucijų bendradarbiavimo, kurį turėjo užtikrinti antstolė.

„Manau, kad kalbant apie konkrečios bylos sprendimo vykdymą, akivaizdu, kad reikėtų ir konkretesnių vykdymo instrukcijų, t.y. kad vaiko teisių skyriai žinotų savo funkcijas, ką jie turėtų atlikti. Pagrindinis dalykas, kurio institucijoms trūksta, yra supratimas, kad pagrindinis asmuo, kuris vykdo sprendimą, yra antstolis. Jis priima patvarkymą ir nustato tvarką, kaip jį vykdyti“, – kalbėjo vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Pasak jos, išvados dėl vaiko teisių skyrių darbuotojų veiksmų vertinimo gali būti baigtos jau kitą savaitę. Kol kas jokių situacijos vertinimų nepateikia ir politikai. Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys sakė, kad komitetas tęs tyrimą ir tik tuomet imsis komentarų.

Primename, kad Garliavos istoriją trečiadienį ėmėsi narplioti ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Abiejų komitetų posėdžiai buvo uždari, iš anksto apie tai, kad bus kalbama apie Laimutės Stankūnaitės dukros perdavimo istoriją, nebuvo pranešama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius