Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 10

Edwardas Lucasas: baltarusiai šnipinėja ir patys, ir rusų nurodymu

Baltarusija Lietuvoje šnipinėja tiek savarankiškai, tiek rusų nurodymu, sako britų žurnalistas, knygos apie Rusijos šnipinėjimą „Apgaulė. Šnipai, melas ir kaip Rusija mausto Vakarus“ autorius Edwardas Lucasas.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas: „Vvienas iš svarbių klausimų – ar tai buvo Baltarusijos šnipinėjimo veikla Lietuvoje dvišaliu pagrindu, ar Baltarusijos KGB veikė savo rusų brolių vardu.“ / BFL/Edgaro Anisimenko nuotr.

Tikisi prieiti prie ES ir NATO paslapčių

„Baltarusija veikia dvejopai: ji šnipinėja kaip Baltarusija ir veikia kaip rusų įgaliotinė. Taigi vienas iš svarbių klausimų – ar tai buvo Baltarusijos šnipinėjimo veikla Lietuvoje dvišaliu pagrindu, ar Baltarusijos KGB veikė savo rusų brolių vardu“, – BNS telefonu sakė E.Lucasas.

Jo teigimu, Lietuva Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybas ypač domina dėl to, kad jos taip tikisi prieiti prie Europos Sąjungos (ES) ir NATO paslapčių.

„Be jokios abejonės, Lietuva yra fronto linija šiame šnipinėjimo kare, nes rusams ir baltarusiams Lietuva įdomi ir kaip Lietuva, ir kaip būdas prieiti prie Vakarų organizacijų ir struktūrų“, – sakė E. Lucasas.

Anot jo, Valstybės saugumo departamento (VSD) operacija išaiškinant Baltarusijai šnipinėjusius du lietuvius rodo pažangą, nes iki šiol Vakarų šalys paprastai stengdavosi nutylėti apie šnipinėjimą jų šalyse.

Kur yra užverbuoti žmonės?

Britų eksperto teigimu, žvelgiant į praeitį, klausimų kyla ir vertinant VSD informaciją, kad 2004–2014 metais dėl atskleisto šnipinėjimo iš Lietuvos buvo išsiųsti 11 užsienio valstybių žvalgybos pareigūnų.

„Šie žmonės buvo išsiųsti. Kodėl tai nebuvo paviešinta? Kas nutiko žmonėms, kuriuos jie verbavo? Ar jiems visiems nepasisekė? Tuo abejoju. Jie tikrai ką nors užverbavo. Ir jei užverbavo, kas nutiko tiems žmonėms? Kodėl jie nepatraukti baudžiamojon atsakomybėn? Tai yra įdomūs klausimai“, – kėlė klausimus E.Lucasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius