-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 02 05

Egiptas prie Molėtų – užpustytas ir ramus

Keisto pavadinimo kaime Molėtų rajone – tik viena sodyba. Čia gyvenantys brolis ir sesuo žiūrėdami televizorių šiurpsta nuo vaizdų tikrajame Egipte ir prašo Dievo tokių išbandymų nesiųsti Lietuvai.
Festivalis vyksta Molėtų rajone, prie Siesarčio ežero.
Molėtų rajonas
Temos: 2 Egiptas Molėtai

Egipte, užsnigtame Lietuvos kaime gyvenantis 66 metų Kazimieras Rutkauskas kartais pasididžiuoja, tokiu egzotišku pavadinimu. Jam neretai nepažįstamiems žmonėms tenka ilgai aiškinti, kad iš tiesų gyvena Egipte. Apie tai rašo šeštadienio „Lietuvos rytas“.

O Kazimiero sesuo Janina Kerulienė, nuvažiavusi pas gydytojus, kartais pasisako, kad yra ne iš Egipto, o iš gretimo Žeimelių kaimo. Nedaug ir sumeluoja – juk ten gimė, ten prabėgo jaunystė.

Nustemba, išgirdę, kad iš Egipto

„Kartais atrodo – gėda sakyti, kad gyvenu Egipte. Dar žmogus pamanys, kad man ne visi namie”, – prataria moteris.

Išsukus iš pagrindinio kelio Egipto link, netrukus tenka sustoti. Kelias užpustytas, niekas juo visą žiemą nevažinėja.

Pro šalį klampojantis kaimietis, paklaustas, ar toli Egiptas, mosteli ranka – štai ten, jis kaip tik pro jį praėjęs. Netoli – bus gal kilometras.

Jei kaimo žmogus pasakė, kad kilometras, vadinasi, bus du. Laukuose išsimėčiusios sodybos, bet tik viena jų, prigludusi prie miško, yra Egipto kaime.

Laukais sunkiai atklampoja du vyrai. Gal pakeliui, gal Egipto link keliauja? Išgirdę tolimos valstybės pavadinimą, vyrai išdidžiai pakelia galvą. Taip, į Egiptą jie eina, o vienas jų ten ir gyvena.

Traukia vyrai iš parduotuvės Ūtoje, į maišelį įsimetę ir alaus bambalį. K.Rutkauskas, pasididžiavęs Egipto pavadinimu, netrukus ėmė apgailestauti. Mat niekas jo kaimo net dabar, kai tolimajame Egipte aidi šūviai ir minios mojuoja peiliais, taip nevadina.

Kitas Egipto kaimo pavadinimas

Visi sako taip: tai kaimas, kur mažasis Kazačiokas gyvena.

Kazačiokas – tai K.Rutkauskas, tik taip šaukiamas jis atsiliepia. Ne Kaziu ar Kazimieru.

Pravardes čia turi visi. Štai jo pakeleivis Petras Grigelevičius – Špokas. Taip ir jo tėvą pravardžiavo.

Tolimųjų reisų vairuotoju dirbantis Petro sūnus išmaišęs Šveicariją, buvęs Paryžiuje, Londone. Jis žino, kad tokių pavadinimų kaimai yra ir Lietuvoje. Bet kad šalia Egiptas – tik visai neseniai sužinojo. Jam sodyba prie miško taip pat ilgai buvo Kazačioko.

Kodėl kaimas pavadintas Egiptu, nežino ir J.Kerulienė. Su broliu ji užaugo gretimame Žeimelių kaime. Bet jų namas buvo labai senas. Tai nusipirko šitą, taip pat ne pirmos jaunystės.

Egipte sesuo su broliu – jau keturiasdešimt metų. Netoli jų sodybos yra kito namo pamatai. Bet jo abu egiptiečiai neprisimena. Jei būtų išlikęs – turėtų kaimyną, taip pat egiptietį.

Kilmė – neaiški

Laimutis Bilkis, Humanitarinių mokslų daktaras, spėja, kad Molėtų rajono kaimas buvo pavadintas Egiptu, nes aplink jį buvo sausų vietų, į piramides panašių statinių.

Galėjo būti, kad šalia buvo dvaras ir Egiptu kaimą praminė ponas. Gal jam šios tolimos šalies pavadinimas pasirodė labai gražus.

Juk turime Lietuvoje kaimų, pavadintų Venecija, Paryžiumi, Šveicarija.

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius