-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 13

EK pradėjo Lietuvos fiskalinio deficito perviršio procedūrą (atnaujinta 12.35 val.)

Europos Komisija (EK) trečiadienį paskelbė Lietuvos fiskalinio deficito perviršio procedūrą, BNS patvirtino EK atstovai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Europos Komisija (EK) trečiadienį paskelbė Lietuvos fiskalinio deficito perviršio procedūrą.

Dalios Grybauskaitės teigimu, yra tik kelios galimybės, ką dabar reikėtų daryti „tokioms prasiskolinusioms ekonomikoms“.

„Šiandien turbūt sulauksime tokios nerimastingos žinios iš Europos Komisijos – darbotvarkėje yra klausimas apie Lietuvos deficito perviršį – tai yra pernai minus 3,2 proc. (2008 metrų šalies fiskalinis deficitas – 3,2 proc. BVP – BNS) ir atrodo, kad bus paskelbta perviršio procedūra prieš Lietuvą“, – prezidento rinkimams skirtoje Lietuvos radijo laidoje dar trečiadienio rytą sakė Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvaujanti Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, procedūra reikštų, kad Lietuvos reitingai kristų toliau, skolinimasis brangtų, nukentėtų šalies reputacija, o vėliau, jei Vyriausybė nesiimtų atitinkamų priemonių, būtų imtasi sankcijų, bet tai būtų ilgesnis procesas.

„Taigi čia užuomina tiems, kurie vis mėgina aiškinti, kad Lietuva turi ir gali skolintis vis daugiau ir daugiau, kištis į šią sergančią ekonomiką, kuri susirgo būtent dėl to, kad buvo įstumta į skolų duobę. Skolomis grįstas burbulas buvo pučiamas būtent neatsakingos praėjusių Vyriausybių finansų politikos“, – kalbėjo eurokomisarė. 

„Pasiskolinusi iš Europos investicijų banko beveik 4 mlrd. litų, padėti verslui, taip pat spartesnis ES struktūrinių fondų panaudojimas – šiemet iš ES galima gauti net iki 5 mlrd. litų. Taip pat verslo aplinkos gerinimas – biurokratinių įvairių barjerų suvaržymas, o svarbiausia – mokestinių lengvatų atsiradimas, arba vadinamųjų mokestinių atostogų smulkiam ir vidutiniam verslui, ką siūlo Vyriausybė trejų metų laikotarpiui“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ji pabrėžė, kad visos šios priemonės efektą duos tik po 6–8 mėnesių, taigi, jos žodžiais, iki šių metų pabaigos Lietuvos ekonomikos nuosmukis tik gilės.

Premjeras nedramatizuoja

„Kol kas nesame susipažinę su Europos Komisijos sprendimu, bet galiu pakomentuoti, kad tai yra ankstesnės Vyriausybės veiksmų vertinimas. Mes savo prioritetu laikome fiskalinės drausmės ir Mastrichto kriterijų laikymąsi. O kad ankstesnė valdžia to nespėjo padaryti, jokios paslapties nėra“, – žurnalistams teigė premjeras Andrius Kubilius. Pasak jo, EK pradėtos fiskalinio biudžeto perviršio procedūros ir galimų sankcijų nereikia baimintis – esą tai šiuo metu taikoma daugeliui valstybių.

Premjeras nepamiršo pakartoti, kad EK pozityviai vertina Vyriausybės vykdomus veiksmus stabilizuojant finansų sistemą. „Reikia prisiminti, kad jei nieko nedarytume, deficitas viršytų 12 proc. Šiuo metu mes pasiekėme, kad jis yra ties 5 proc. riba, ir imamės papildomų veiksmų, jog jis būtų kuo arčiau Mastrichto kriterijų“, – kalbėjo A.Kubilius. Ministras pirmininkas nesiėmė prognozuoti, ar šiemet pavyks pasiekti leidžiamą 3 proc. fiskalinio deficito ribą – esą ekonomikos prognozės koreguojamos kas tris mėnesius ir nuolat kinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius