Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 16

Eksperimentas: eismą blokavę persirengėliai matavo kauniečių tolerancijos ribas (nuotraukos, video)

Antradienį minėtą Tarptautinė tolerancijos dieną grupelė kauniečių nutarė įprasminti drąsiu eksperimentu, išbandžiusiu po darbų namo skubančių vairuotojų kantrybę.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Išmatuoti kauniečių tolerancijos ribas buvo nuspręsta Rotušės aikštės ir A.Jakšto gatvių sankryžoje. Daugiau nei 20 akcijoje dalyvauti nutarusių drąsuolių, persirengusių Kalėdų Seneliais, vaiduokliais, ligoniais ir kitais personažais, vienas po kito lėtu žingsniu žygiavo per vieną iš dviejų minėtoje sankryžoje įrengtų pėsčiųjų perėjų.

Perėję per gatvę, akcijos dalyviai apsisukdavo ir vėl grįždavo ant važiuojamosios kelio dalies. Tokiu būdu eismą paralyžiavę persirengėliai stebėjo vairuotojų reakcijas: vieni suprato atsidūrę netradicinio eksperimento epicentre ir galimybės važiuoti toliau laukė su šypsena, kiti nevengė spausti garsinių signalų ir atsidarę langus šaukė ant eismą užblokavusių pėsčiųjų.

„Ne Lietuvoje tokius bajerius daryti“, – nusijuokė viena iš akcijos dalyvių, vos išvengusi susidūrimo su pikto vyro agresyviai vairuojamu automobiliu.

16 val. akciją „Žygis per perėją“ pradėję jos dalyviai Rotušės aikštės ir A.Jakšto sankryžoje praleido pusvalandį. Tik persirengėliams palikus sankryžą, pasirodė policijos pareigūnų ekipažas. Tiesa, kiek atokiau sustoję patruliai nelipo iš automobilio ir akcijos organizatoriams jokių priekaištų nereiškė.

„Tikėjausi, kad žmonės bus tolerantiškesni. Deja, sulaukėme daug pykčio. Ši idėja ne kartą bandyta užsienyje, tad galiu konstatuoti, kad pas mus vairuotojai piktesni. Per tą pusvalandį pastebėjau, kad moterys labiau supranta pokštus, tuo tarpu piktos moterys labiau skuba ir nevengia signalizuoti. Kalbant apie vyrus, kuo purvinesnis automobilis, tuo labiau jo vairuotojas spaudžia akseleratorių ir važiuoja per kojas. Žinoma, yra ir mandagių bei šaunių žmonių. Aišku, buvo eilinė diena, tad daug kam galbūt nešventinė nuotaika, bet juoktis ir džiaugtis reikia ir darbo dienoms“, – akciją trumpai apibendrino vienas iš akcijos organizatorių Antanas Kandrotas.

„Vienu klausimu gali būti tolerantiškas, o kitu – ne. Tad apibendrintai pasakyti, ar kauniečiai tolerantiški, aš negalėčiau. Bet galiu pasakyti, kad pozityviems darbams reikėtų didinti tolerancijos kiekį. Kauniečiams derėtų labiau prisidėti prie švaros palaikymo, triukšmo mažinimo, pilietiškumo. To yra per mažai. Net jei nuomonė ar gyvenimo būdas yra skirtingas, jį reikia toleruoti, o ne apmėtyti akmenimis. Kito nuomonei galima nepritarti, bet tai irgi reikia mokėti reikšti kultūringai, civilizuotai ir dorai“, - paprašytas įvertinti kauniečių toleranciją, kalbėjo 2008–iais šalies Metų tolerancijos žmogumi pripažintas žurnalistas Mykolas Drunga.

VIDEO: Tolerancijos dieną Kaune -- pėsčiųjų perėjos blokada

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius