Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 26

Ekspertai turės nustatyti teisingą Lietuvos elektrinės akcijų kainą 2006-ųjų pabaigoje

Ūkio ministerijai nesutinkant su Lietuvos elektrinės akcijų supirkimo iš smulkiųjų akcininkų kaina, teismas paskyrė ekspertus, kurie atliks kainos ekspertizę. Jiems pavesta nustatyti teisingą Lietuvos elektrinės akcijų kainą, buvusią 2006-ųjų pabaigoje.
Turbinų skyrius
Turbinų skyrius elektrinėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Aldona Tilindienė BNS sakė, kad terminas, per kurį ekspertai turi pateikti išvadas, nėra nurodytas - jos nuomone, tai galėtų užtrukti 3-4 mėnesius.

Smulkusis Lietuvos elektrinės akcininkas Vidmantas Martikonis BNS teigė, kad teismas paskyrė 6 ekspertus – tai Rolandas Laukaitis, Ramūnas Bartašius, Diana Nikolajeva, Vladas Šablavinskas, Tauras Antanas Tupinis ir Kęstutis Jasinskas.

„Man svarbiausia, kaip suformuluotas klausimas ekspertams – jie turės nustatyti kainą to meto, kai kilo ginčas, data ir pagal Vertybinių popierių įstatymą“, – BNS sakė V.Martikonis.

Jo advokatė Inga Daunoravičienė BNS pranešė, kad ekspertams suformuluotas klausimas, kokia 2006 metų gruodžio 31 dieną buvo viso Lietuvos elektrinės akcijų paketo vertė, kai vertinimo tikslas - nustatyti įmonės akcijų vertę, pagrindžiant teisingą kainą pagal Vertybinių popierių įstatymo 37 straipsnį.

Pasak V.Martikonio, gera žinia yra ta, kad teismo sprendimu Ūkio ministerijos pareiga supirkti Lietuvos elektrinės akcijas išlieka, nepaisant to, ar jos dalis įmonėje sumažės iki mažiau nei 95 proc.

Tokį sprendimą birželio 19-ąją priėmė Lietuvos apeliacinis teismas, atmetęs V.Martikonio prašymą laikinai areštuoti ministerijos valdomas akcijas. Akcininkas baiminosi, kad dalijant elektrinės akcijas kaip kompensacijas už negrąžintą nekilnojamąjį turtą, valstybės dalis taps mažesnė nei 95 proc. ir ji neteks prievolės išpirkti akcijas.

Teismas pripažino, kad akcijų areštas pažeistų viešąjį interesą, pirmiausia kitų asmenų, kuriems jomis kompensuojama už negrąžintą turtą, interesus.

2007-2008 metais V.Martikonis pasiekė, kad elektrinės akcijas valstybė supirktų po 7,39 lito. Tokią kainą yra patvirtinusi ir Vertybinių popierių komisija.  Pernai rugpjūtį teismas sustabdė Lietuvos elektrinės akcijų supirkimo iš smulkiųjų akcininkų procesą.

Ūkio ministerija nei 2008-ųjų, nei juo labiau šių metų biudžete neturi lėšų Lietuvos elektrinės akcijoms supirkti nustatyta kaina.

Norint supirkti akcijas po 7,4 lito, reikėtų maždaug 38,8 mln. litų biudžeto lėšų. Įvertinus dar ir vertintojų paslaugų kainą, bylinėjimosi ir kitas išlaidas, iš viso reikėtų 40 mln. litų.  Ūkio ministerija pernai gavo apie 30-ties smulkiųjų Lietuvos elektrinės akcininkų prašymų privalomai išpirkti jų turimas akcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius