Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 28

Ekspertas: duomenų, kad dėl karantino situacija Lietuvoje gerėtų – nėra

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žada, jog karantino efektas tuoj pasimatys ir susirgimų koronavirusu atvejų pradės mažėti. Visgi matematikas Vaidotas Zemlys-Balevičius, dalyvaujantis prezidento Gitano Nausėdos suburtoje Sveikatos taryboje, tokiems teiginiams prieštarauja – pasak jo, jokių situacijos gerėjimą parodančių duomenų nėra.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

„Pasižiūrėjom, kaip sekėsi valstybėse, kurios anksčiau nei Lietuva pritaikė karantiną, tai Airija, Izraelis, joms užtruko maždaug tris savaites pamatyti kreivės užlinkimą, sumažėjimą, tai mes dar savaitę turim efektą pamatyt“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Tačiau statistiką išanalizavęs V.Zemlys-Balevičius prieštarauja, kad duomenų, rodančių, kad situacija greitu metu ims gerėti, nėra.

Karantinas jau 19 dienų, o mažėjimo nematyti

Kaip penktadienį feisbuke rašė ekspertas, antras karantinas jau tęsiasi 19 dienų, tačiau jo efektas yra visiškai kitoks nei pirmojo karantino metu.

Pirmojo karantino metu savaitinis augimas nuosekliai mažėjo ir 19 dieną nukrito iki 20 proc. Bet antrojo karantino metu savaitinis augimas nuo 62 proc. sumažėjo iki kritimo 11-ąją ir 12-ąją dieną, tačiau po to ir vėl pakilo. 13-ąją karantino dieną koronaviruso atvejų augimas vėl šoktelėjo iki 6 proc., o 14-ąją dieną pakilo virš 20 proc. ir 6 dienas stabiliai ten laikosi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius

„Įdomu, kad net jeigu rytoj nebus užfiksuotas nė vienas atvejis vis tiek rytoj savaitinis augimas nekris žemiau nulio. Taigi iš viešai paskelbtų NVSC duomenų kol kas nesimato pagerėjimo. Geriausia, kas gali nutikti artimiausias dienas, tai sulėtėjęs augimas, bet kai 7 dienų atvejų vidurkis yra 1900 atvejų, sulėtėjęs augimas nėra geros naujienos“, – pabrėžia V.Zemlys-Balevičius.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad teigiamų tyrimų dalis nuolatos auga.

„Tai reiškia kad nėra pakankamai testuojama ir situacija blogėja. Pirmo karantino metu buvo galimybė išplėsti testavimo pajėgumus. Antrojo PCR testų galimybės panašu išsemtos. Logiška būtų pradėti naudoti greituosius testus, kuriuos sėkmingai naudojo kitos šalys. Juos rekomendavo pradėti naudoti ir ekspertai. Deja, jokių naujienų tame fronte negirdėti“, – rašo ekspertas.

Logiška būtų pradėti naudoti greituosius testus, kuriuos sėkmingai naudojo kitos šalys.

Įvertinus visus šiuos duomenis, teigia V.Zemlys-Balevičius, kol kas iš viešai prieinamų duomenų labai sunku įžiūrėti kokį nors pagerėjimą.

„Keista, kad pagerėjimą įžiūrėję SAM ir NVSC savo įžvalgas pagrindžiančių duomenų nepateikė. Reikia tikėtis, kad įsigydama vakcinas SAM pareikalaus duomenų, įrodančių jų efektyvumą, o ne patikės gamintojų reklama. Būtų gerai, kad aukšti standartai būtų taikomi vienodai visais atvejais“, – įrašą baigė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius