Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 04 29

Elektromobilių plėtrai skatinti – lengvatos

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, išbandęs lietuvių perdarytą elektromobilį, neslėpė susižavėjimo ir prabilo apie galimybes skatinti tokių transporto priemonių plėtrą mieste.
Perdaryta „Toyota“ – pirmasis lietuvių elektromobilis, kurį bus galima įsigyti. Jo kaina neskelbiama.
Perdaryta „Toyota“ – pirmasis lietuvių elektromobilis, kurį bus galima įsigyti. Jo kaina neskelbiama. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kauniečių perdarytą „Toyotą“ išbandęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas gyrė tokią transporto priemonę ne tik dėl ekologijos, bet ir dėl ekonomijos – šimtą kilometrų šiuo automobiliu galima nuvažiuoti už 6 Lt.  Elektromobiliai pasižymi ir tylumu – variklio burzgesys vos vos girdimas. 

Tuo buvo galima įsitikinti Klaipėdos mokslo ir technologijų parke, kur konferencijoje „Ekologiško transporto infrastruktūros plėtra Baltijos šalyse“ buvo pristatytas šis elektromobilis. 

Anot V.Grubliausko, šiuo metu neturinčio jokio automobilio, bet prioritetą teikiančio vienatūriams, elektromobiliams priklauso ateitis. 

Meras, siekdamas, kad šie automobiliai, žymiai mažiau teršiantys aplinką, išpopuliarėtų Klaipėdoje, ketina siūlyti leisti elektromobiliams ir automobiliams su hibridiniais varikliais suteikti lengvatas. Juos būtų galima pigiau statyti senamiestyje ir centrinėje miesto dalyje.   

Anot bendrovės „Elinta“, perdariusius „Toyota“, atstovo Vaidoto Lašo, perdarytas automobilis gali atsipirkti per penkerius metus. „Perdaryti nėra pigu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tai gali atsipirkti“, – teigė pašnekovas. Elektromobiliams pakrauti Kaune jau yra įrengta speciali stotelė. 

Lietuvių perdaryta „Toyota“ – pirmasis automobilis, kurį bus galima įsigyti. Gegužės 7–8 d. jis dar bus pristatomas parodoje „ALT“ Vilniuje.  

Konferencijoje pristatytas ir pasaulio metų automobiliu išrinktas „Nissan Leaf“. Tiesa, į Klaipėdą atgabentas tik maketas. 

Viešąjį transportą reguliuojančios kompanijos „Klaipėdos keleivinis transportas“ vadovas Gintaras Neniškis teigė, kad inovacijos, skatinančios ekologiškumą ir ekonomiškumą, dažnai pristatomos, bet nėra įgyvendinamos. „Siūloma įvairiausių idėjų – nuo vienbėgių tramvajų iki tokių techninių sprendimų, kaip transportas virš miesto ar šalia miesto. Didžiausia problema, kad nėra serijinės gamybos ir realybė nuo gražių vaizdelių labai skiriasi“, – sakė G.Neniškis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius