Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 23

Elektroninė sveikata atsidūrė teismo rankose

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) naujoji vadovybė iš ankstesnės valdžios ne tik paveldėjo daug kritikos sulaukusį elektroninės sveikatos projektą, bet ir turi bylinėtis su jį įgyvendinančia bendrove.
Sveikatos apsaugos ministerija
Sveikatos apsaugos ministerija / Dainiaus Labučio/„Scanpix" nuotr.
Temos: 1 Sveikata

Elektroninės registracijos projektas pradėtas prieš kelerius metus. Jį baigus gydymo įstaigos elektroninėmis priemonėmis galėtų keistis informacija, duomenų bazėse būtų saugomi visi duomenys apie pacientus, jų ligos istorijos. Tačiau finišas dar toli. Nebaigus pirmojo projekto etapo (NESS-1), imta įgyvendinti antrąjį (NESS-2). SAM, motyvuodama tuo, kad vis dar neatlikta daug darbų, nesumokėjo antrąjį projekto etapą vykdančiai bendrovei „Etnomedijos intercentras“. Ši nusprendė kreiptis į teismą.

Neatliko darbo

„Tai, kad buvusi ministerijos vadovybė įstrigo vykdydama projektą ir mes dabar bylinėjamės, sustabdė procesus“, – LŽ aiškino sveikatos apsaugos ministro patarėjas Rimantas Remeika.

Jo tvirtinimu, „Etnomedijos intercentras“ neatliko visų darbų, kuriuos turėjo padaryti, todėl su bendrove nebuvo atsiskaityta. Bylinėjamasi dėl maždaug 3 mln. litų.

„Jie reikalauja sumokėti pinigus, o mes – atlikti darbus“, – dėstė konflikto esmę patarėjas. R.Remeika pridūrė, kad bendrovės darbo trūkumus vertinę ekspertai pažymėjo, jog diegiant 11 funkcijų elektroninę sveikatos sistemą kai kur nepadaryta nė pusės numatytų darbų. Su „Etnomedijos intercentro“ direktore Aušra Metloviene LŽ susisiekti nepavyko.

Jie reikalauja sumokėti pinigus, o mes – atlikti darbus. Dėstė konflikto esmę patarėjas.

R.Remeika ramino, kad projektai dėl veikiausiai ne vieną mėnesį užtruksiančio bylinėjimosi nesustos. „NESS-2 atidėjome į šalį ir bandysime viską daryti lygiagrečiai, kitaip turėtume sustoti visai“, – sakė jis.

Blaškosi toliau

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas LŽ aiškino, kad dabar informacines sistemas, nors dar nėra sukurto elektroninės sistemos branduolio, kuris sujungtų visas gydymo įstaigas, bandoma diegti kiekvienoje įstaigoje atskirai. „Investuojamos lėšos, kad gydymo įstaigas būtų galima aprūpinti įranga ir programomis“, – kalbėjo jis.

Elektroninės sveikatos projektų vykdymo aplinkybes narplioję keli praėjusios kadencijos Seimo komitetai aštriai kritikavo blaškymąsi tarp projekto etapų. Kai kurie jų tai vertino kaip chaotišką eksperimentą, kuris neduos jokios naudos, tik bus išeikvoti pinigai.

Tačiau sveikatos apsaugos ministro patarėjas R.Remeika nenorėjo sutikti, kad pirmasis projekto etapas nebaigtas. Patarėjo žodžiais, „jis formaliai baigtas, bet neveikia, nes liko atlikti bandymus ir procedūras, susijusias su jo įteisinimu“.

Prokurorai nesikiš

NESS-2 įgyvendinimas nebuvo sklandus, tačiau dėl pirmojo projekto etapo būta kur kas daugiau triukšmo. Valstybės kontrolė yra konstatavusi, jog per pirmąjį projekto etapą sistemą bandyta diegti neturint jokio plano ir net supratimo, kaip ji turi veikti. Piktintasi, kad už daugiau kaip 17 mln. litų, skirtų pirmajam etapui, pripirkta įrangos, kuri jau moraliai pasenusi ir nenaudojama. Dėl netvarkos, susijusios su NESS-1 vykdymu, kreiptasi į prokurorus. Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė LŽ sakė, kad nuspręsta nepradėti ikiteisminio tyrimo, nes neaptikta nusikalstamos veikos požymių.

Dingo specialistai

Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Vyriausybės vadovas Aurimas Matulis LŽ prasitarė, jog tuomet, kai elektroninės sveikatos projektu ėmė domėtis prokurorai, SAM neliko dalies specialistų, dirbusių su juo. „Kiek žinau, jų nebėra. Dabar nauji žmonės turi gilintis ir taisyti klaidas“, – tvirtino jis.

Tuo metu ministro patarėjas R.Remeika atkreipė dėmesį į tai, kad darbas su projektu stringa ir dėl to, jog ministerijoje trūksta į jį įsigilinusių specialistų, daug ką tenka aiškintis iš naujo.

R.Remeika atsisakė komentuoti prokurorų sprendimą netirti NESS-1 vykdymo. „Nenorėčiau vertinti, nes praėjusios kadencijos Seime buvau komiteto, kritikavusio vykdymą, pirmininkas. Tada man buvo neaiškumų dėl procesų, kurie vyko, bet atėjęs į ministeriją ir ėmęs nuodugniai aiškintis, jų dar padaugėjo, – tikino jis. – Nenoriu nieko kaltinti, bet atrodo taip, lyg veiksmas buvo daromas dėl proceso, o ne dėl galutinio tikslo.“

Šią savaitę SAM ketina patvirtinti priemonių planą, kuris leis pradėti konkrečius darbus. „Mūsų užduotis – per metus „paleisti“ nors dvi funkcijas. Galbūt tai bus išankstinė registracija ir elektroninis receptas. Jeigu tai pavyks, jau būsime daug padarę“, – kalbėjo ministro patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius