Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Elektroninės cigaretės: lengvai prieinamas pavojus vaikams

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neuždraudė ir net neapribojo prekybos elektroninėmis cigaretėmis Lietuvoje, nors Pasaulio sveikatos organizacija įsitikinusi, kad jos kenksmingos sveikatai.
Marijos nuotrauka
Rūkymas žudo! / 15min skaitytojo nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neuždraudė ir net neapribojo prekybos elektroninėmis cigaretėmis Lietuvoje, nors Pasaulio sveikatos organizacija įsitikinusi, kad jos kenksmingos sveikatai.

LVAT nusprendė, kad nuodingų medžiagų turinčios elektroninės cigaretės, kurių veiksmingumas metant rūkyti nėra įrodytas jokiais moksliniais tyrimais, yra paprastų cigarečių pakaitalas ir draudimas jas parduoti ribotų konkurenciją.

Todėl Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija stengsis kuo greičiau Seime priimti įstatymo pakeitimus ir prekybą elektroninėmis cigaretės uždrausti.

Ypač nuogąstaujama, kad tokias cigaretes lengvai gali įsigyti vaikai, jų išvaizda primena pieštuką arba cigaretes, prietaisai spalvingi, patrauklūs kaip žaislai.

Žaislais ir maisto produktais, imituojančiais cigaretes, Lietuvoje prekiauti draudžiama, tačiau elektroninių cigarečių gamintojai prisidengia menamomis elektroninių cigarečių gydomosiomis savybėmis ir jomis laisvai prekiauja, nors nė vienas tyrimas teigiamų elektroninių cigarečių savybių nepatvirtina.

„Nė viena Europos sąjungos valstybė šiomis cigaretėmis prekiauti neleidžia. Dažniausiai jos gaminamos Kinijoje, tačiau prekyba jomis pačioje Kinijoje draudžiama. Ten numatyta baudžiamoji atsakomybė už platinimą ir gaminimą bei 1000 dolerių bauda“, – pabrėžė Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

Elektroninių cigarečių sudėtyje yra ne tik nikotino, bet ir itin nuodingo propileno gliukolio, kuris naudojamas saulės kolektorių gamyboje bei veterinarijoje. Ši medžiaga yra naftos produktas, itin degi, nors bekvapė ir beskonė.

„Elektroninių cigarečių sudėtyje yra iki 21 miligramo nikotino – vaikui, kuris sunaudotų kokią kapsulę iš karto, gali įvykti netgi kvėpavimo centro paralyžius. Poveikis sveikatai gali būti staigus ir net mirtinas“, – pabrėžė A.Veryga.

Šiuo metu elektroninėmis cigaretėmis prekiaujama daugiausiai internetu, produktas su įkrovikliu ir nuo kelių iki keliasdešimt antgalių kainuoja 50–140 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius