-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 08

Energetikai žada taupymą, medikai įspėja dėl ligų

Jau savaitę vilniečių butuose naktimis, o dieną tam tikromis valandomis, bėga kiek vėsesnis nei įprastai vanduo. Sprendimą dalį paros tiekti ne 50, o tik 40 laipsnių karštą vandenį priėmė bendrovė „Vilniaus energija“, tikindama, kad taip per metus kiekvienas butas sutaupys vidutiniškai 300 Lt. Tačiau sveikatos specialistai perspėja, kad vėsesnis, nei numato higienos normos, vanduo gali paskatinti legioneliozės protrūkį.
R.Germanas neatsakė, ar pajus taupymo naudą tie gyventojai, kuriems teks sunaudoti daugiau karšto vandens, mat kai vanduo savaime vėsesnis, jo nebereikia maišyti su šaltu.
R.Germanas neatsakė, ar pajus taupymo naudą tie gyventojai, kuriems teks sunaudoti daugiau karšto vandens, mat kai vanduo savaime vėsesnis, jo nebereikia maišyti su šaltu.

Vilniečiai jau pastebėjo, kad rytais nuo 9 iki 11 val., dienomis nuo 14 iki 17 val. ir naktimis iš karšto vandens čiaupo bėga vėsesnis vanduo. „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas aiškina paprastai: prasidėjus ekonominei krizei bendrovei nesisekė daugiabučių administratorių priversti taupyti šilumos energijos, todėl buvo įrengta nuotoliniu būdu valdoma sistema, kuri nuo lapkričio 2-osios ir reguliuoja karšto vandens temperatūrą daugiabučiuose namuose.

„Naktį karšto vandens temperatūra mažinama, paryčiais didinama. Bet kadangi pastatai yra įvairūs, jau antrą savaitę deriname sistemas. Tie, kurie norės, kad jiems būtų tiekiamas aukštesnės temperatūros vanduo, jį gaus, bet dėl to būtina kreiptis į bendrovės darbuotojus“, – teigė R.Germanas.

Anot pašnekovo, kadangi karštam vandeniui paruošti bus naudojama mažiau kilovatvalandžių šilumos energijos, gyventojai galės sutaupyti. Sutaupys ir „Vilniaus energija“, nes jai reikės pirkti mažiau dujų.
 

Tačiau R.Germanas neatsakė į klausimą, ar pajus taupymo naudą tie gyventojai, kuriems teks sunaudoti daugiau karšto vandens, mat kai vanduo savaime vėsesnis, jo nebereikia maišyti su šaltu.

Perspėja dėl legioneliozės

Anot Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Razmienės, pagal Lietuvoje galiojančias higienos normas karštas vanduo visoje karšto vandens tiekimo sistemoje turi būti 50–60 laipsnių temperatūros.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Anot A.Razmienės, oro tarša šalia mokyklos neviršija leistinų normų, tad baimintis nėra ko.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Anot A.Razmienės, higienos normos yra nustatytos, kad vandenyje nesidaugintų legionelės.

„Tokios higienos normos yra nustatytos dėl vienintelės priežasties – kad vandenyje nesidaugintų legionelės ir būtų užkirstas kelias legioneliozei. Legionelių bakterijos dauginasi vandens temperatūrai esant 20–50 laipsnių, o žūsta tik pakaitinus vandenį iki 60 laipsnių“, – sakė A.Razmienė.

Anot specialistės, legionelių aptinkama ir 55 laipsnių vandenyje, tad, jeigu tiekiamas vanduo bus tik 40 laipsnių, pasekmės gali būti skaudžios. Legionelėmis apsikrėtęs žmogus gali susirgti legionierių liga (legioneline pneumonija). Bakterijos į organizmą patenka įkvėpus vandens aerozolio – itin smulkių, nematomų vandens lašelių, susidarančių vandeniui atsitrenkus į kietus paviršius. Šią vasarą nuo legionelių sukeltos pneumonijos Vilniuje mirė vienas žmogus. Legionelės platina ir Pontiako karštligę, kuri primena gripą ar viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Ja dažnai serga maži vaikai.

E.Germanas kategoriškai nesutinka, kad vėsesnis vanduo gali tapti legioneliozės protrūkio priežastimi. „Tam, kad prasidėtų legionelių protrūkis, reikia dviejų dalykų – nepakankamai karšto ir stovinčio vandens. Kadangi stovinčio vandens nėra, tai nėra ir legionelių“, – įsitikinęs R.Germanas.

A.Razmienės teigimu, Visuomenės sveikatos centras tik iš gyventojų sulaukęs skundų dėl vėsaus vandens tiria, ar vandenyje nesiveisia legionelės ir kitos užkrečiamąsias ligas sukeliančios bakterijos. Gyventojai dėl vandens temperatūros gali skųsti ir Valstybinei energetikos inspekcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius