Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 20

Energetikas Jurgis Vilemas: Baltarusijai atominės elektrinės reikia labiau nei Lietuvai

Rusijos žiniasklaida cituoja energetiką, akademiką Jurgį Vilemą, kuris teigia pritariantis Baltarusijos planams statyti atominę elektrinę, kuriai aktyviai priešinasi Lietuva. „Negalime sakyti, kad jiems mažiau reikia nei Lietuvai. O kad jie stato ne vietoje – jau kitas klausimas“, – 15min.lt sakė jis.
J.Vilemo teigimu, 80 proc. Europoje veikiančių elektrinių jau atsipirko, todėl naujam gamintojui sunku įeiti į rinką ir su jomis konkuruoti.
Jurgis Vilemas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Rusijos naujienų tarnyba „Regnum“ paskelbė, kad vienas autoritetingiausių Lietuvos energetikos specialistų mano, jog „labiausiai iš visų naujos atominės elektrinės reikia Baltarusijai“.

„Baltarusija – didelė šalis, neturinti savo energetikos išteklių. Kurią energetikos sritį, išskyrus  branduolinę, betyrinėtume, visur yra problemų. Naftos ir dujų pas baltarusius nedaug, upės ramios ir lėtos, netgi vėjai pučia silpnesni nei vidutiniškai Europoje. Šalies energetika 100 proc. priklauso nuo tiekimo iš užsienio“, – Naujienų agentūros korespondentui sakė J.Vilemas.

Anot jo, vienintelė išeitis Baltarusijai – statyti atominę elektrinę. Be to, mokslininko nuomone, labai nepatogu imtis elektrinės statybų, kai infrastruktūra yra išvystyta tik iš dalies. „Baltarusijoje to nėra: valstybės rankose yra didžiausios statybos, infrastruktūra, elektros skirstymo ir perdavimo sistemos. Tai palengvina užduotis statytojams ir projektuotojams.“

Blogai, anot J.Vilemo, tik viena: baltarusiai neturi pinigų pasistatyti savo atominę elektrinę.

Tris kartus didesnė šalis

Anksčiau buvo skelbta, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasirašė įsakymą, kuriame numatoma, kad naujoji atominė elektrinė bus statoma Astravo rajone, vos 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos.

Naujienų agentūra „Regnum“ pažymi, kad Lietuva kategoriškai prieštarauja tokios elektrinės statyboms ir dėl to yra kreipusis į tarptautines organizacijas.

J.Vilemas 15min.lt sakė, kad kalbėdamas su Rusijos naujienų agentūra turėjęs omenyje tai, jog Baltarusija – tris kartus didesnė šalis nei Lietuva. „Kaip profesionalas energetikas galiu pasakyti, kad Baltarusijoje, pagal jos dydį ir energetinio ūkio struktūrą, logiškiau statyti atominę elektrinę nei Lietuvoje“, – sakė jis.

Jis atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos specialistai buvo numatę ne vieną aikštelę, kurioje būtų statoma nauja elektrinė, tačiau pasirinko tą, kuri arčiausiai Lietuvos.

„Manau, kad tai politinis sprendimas. Mes taip pat statome netoli sienos su Baltarusija, galbūt tai atsakas“, – svarstė jis.

„Jūs Ignaliną nuo mūsų sienos patraukite“

Praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad Baltarusija užbaigė visus parengiamuosius darbus, būtinus pradėti elektrinės statyboms. Planuojama, kad jos prasidės kitąmet. Gruodį Baltarusija ir Rusija numato pasirašyti pirmaeiles atominės elektrinės statybos technines sutartis.

Lietuvos pusė ne kartą piktinosi tokiais Baltarusijos planais. Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis yra sakęs, kad Europoje esama pavyzdžių, kai elektrinės yra greta sostinių, tačiau dėl šių projektų sutarė visos šalys. „Tai esminis skirtumas. Tiek Baltarusijos, tiek Rusijos projektai, vykdomi greta Lietuvos, ES, NATO sienų, yra vykdomi šiurkščiai pažeidžiant Espoo ir Branduolinės saugos konvencijas“, – yra sakęs jis.

„Ir dvišaliame formate, ir liudininkų akivaizdoje esu labai griežtai pasakiusi, kad aikštelė, kai 50 kilometrų nuo kitos sostinės kitoje šalyje statoma elektrinė, labai nemaloni žinia Lietuvai, ir kad tai mums, ko gero, gali apsunkinti ateityje bet kokį bendradarbiavimą su šita šalimi. Atsakymą gavau maždaug tokį: „O jūs Ignaliną nuo mūsų sienos patraukit“, – prieš kurį laiką žurnalistams sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius