Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 26

Energinius gėrimus siūlo parduoti tik 18 metų sulaukusiems asmenims

Seimui siūloma drausti pardavinėti energetinius gėrimus jaunesniems nei 18 metų asmenims. Tokį Reklamos įstatymo projektą užregistravo parlamentinio Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys.
Vakarėlis
Energetinius gėrimus jaunimas mėgsta vartoti vakarėliuose. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentaro pataisoje taip pat siūloma uždrausti nurodyti energetinius gėrimus kaip rėmėjų gaminius ar kitaip juos reklamuoti ugdymo įstaigose, kurias lanko jaunesni nei 18 metų asmenys.

Diskusijos dėl energetinių gėrimų ribojimo vyksta jau seniai. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras (VVSB) anksčiau yra įspėjęs apie tokių gėrimų organizmui daromą žalą. Pasak specialistų, jis ne suteikia energijos, o padeda ją išsiurbti iš organizmo.

Anot VVSB, šiuose gėrimuose esančios medžiagos veikia vampyro principu – jos energiją ima iš mūsų pačių organizme esančių energijos atsargų. Tai nėra gerai, nes energijos atsargų nėra daug ir, kurį laiką pavartojus energetinių gėrimų, jos visiškai išsenka. Tada žmogus jaučia nuovargį, susierzinimą, jį kankina nemiga, o vėliau gali išsivystyti ir depresija. Tada vėl atsiranda poreikis papildyti energijos, taip išsivysto priklausomybė šiam gėrimui.

Pasilinksminimų metu jauni žmonės dažnai energetinius gėrimus vartoja kartu su alkoholiu, nes vyrauja nuomonė, kad šie gėrimai padeda sumažinti alkoholio sukeltą mieguistumą bei suteikia energijos linksmintis visą naktį. Tačiau tyrimai rodo, kad vartojant alkoholį su energetiniais gėrimais jo galima suvartoti daugiau, nes žmogus nesijaučia toks apsvaigęs, koks yra iš tikrųjų. O tai didina alkoholio perdozavimo ir nelaimingų atsitikimų riziką.

Užsimojo prieš GMO

D.Budrys taip pat siekia įpareigoti maisto gamintojus reklamoje nurodyti, kad jis pagamintas naudojant genetiškai modifikuotus organizmus, jei pagal teisės aktų reikalavimus jį ženklinant turi būti pateikta tokia informacija.

Priminsime, kad Seimo nariai kol kas nesiryžta priversti gamintojus nurodyti produktus, kuriuose yra genetiškai modifikuotų organizmų. Praėjusią savaitę Seimas grąžino tobulinti parlamentarų Kęstučio Daukšio, Dailio Alfonso Barakausko ir Gedimino Navaičio įregistruotas pataisas, kuriomis siekta įtvirtinti prievolę informuoti vartotoją apie genetiškai modifikuotų organizmų buvimą net ir tais atvejais, kai jų produkte yra mažiau kaip 0,9 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius