-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 04

Energijos taupymas dar netampa visuotine mada

Per pasaulį besiritantis kvietimas taupyti energiją ir gyventi ekologiškiau, Lietuvoje sunkiai randa atgarsį nepaisant to, jog sunkmetis ir taip verčia taupyti.
Pastebima, jog tai, ar prietaisas yra ekonomiškas ir draugiškas aplinkai, labiau rūpi didmiesčių gyventojams.
Pastebima, jog tai, ar prietaisas yra ekonomiškas ir draugiškas aplinkai, labiau rūpi didmiesčių gyventojams. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kaip pastebi komunalininkai, gyventojai jau bando taupyti naudodami mažiau elektros ar vandens, tačiau vis dar nemažai išteklių naudojama neracionaliai. 

 
Keičia lemputes
Kaip teigė bendrovės „Lesto“ (buvę VST ir Rytų skirstomieji tinklai – red.) racionalaus elektros vartojimo ekspertas Mantas Vaskela, tik prasidėjus sunkmečiui pastebėta, kad šeimų ūkiai sumažino elektros suvartojimą keliais procentiniais punktais. Šie rodikliai nebekyla jau beveik dvejus metus. Yra paskaičiuota, kad viena lietuvių šeima vidutiniškai per mėnėsį sunaudoja apie 151-191 kilovatvalandes energijos per mėnesį. „Šie skaičiai yra dvejopi, antruoju atveju atsižvelgta į tai, kad šeima moka ir už elektrą laiptinėse, garaže, sandeliukuose“, - teigė pašnekovas. 
Bendrovės inicijuota gyventojų apklausa parodė, kad dauguma jų ketina senuosius ir energiją eikvojančius prietaisus pakeisti naujesniais, kur kas efektyvesniais. „Žinoma, kad apšvietimas sudaro apie 16 proc. visų elektros sąnaudų. Tai nemažai, žinant, kad pakeitus lemputes, galima sutaupyti. Arba, tarkime, senas šaldytuvas, atitinkantis C klasę, per metus gali suvartoti apie 200 kilovatvalančių daugiau nei naujas A klasės prietaisas“, - sakė M.Vaskela. 

Sukčiautojų vis dar yra
Bendrovės „Klaipėdos vandens“ Pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas teigė, kad uostamiesčio gyventojai, palyginus su 2008-aisiais, vandens sunaudoja maždaug 13 proc. mažiau. „Analizuojame situaciją ir tokį mažėjimą, kai pažeidimų skaičius neišaugęs, esame linkę sieti tai su taupymu. Kita vertus, yra nemažai išvykusių gyventojų, tad jų butai likę tušti. Gal jie ir sudaro tuos procentus“, - svarstė bendrovės atstovas. 
Neslepiama, kad gyventojams deklaravus didelius kiekius suvartoto vandens ir sąžiningai už tai mokant - „Klaipėdos vandens“ specialistai priežasčių neieško. Daugiau įtarimų kyla, kai vandens suvartojama itin mažai. Tuomet tikrinama, ar nesukčiaujama. Pakeitus senuosius skaitklius į naujus – sukčiauti magnetu nebepavyksta. „Tačiau vis dar išaiškiname atvejų, kai prietaisai spaudžiami, kai bandoma juos sugadinti ar kitaip jiems pakenkti“, - teigė D.Aleksandrovas.  
Techninės sąvybės, kaina, gamintojo vardas – tai tebėra pagrindinės priežastys, lemiančios pirkėjų pasirinkimą buitinės technikos salonuose. „Iš pradžių buvo didžiulis susidomėjimas energiją taupančiomis lemputėmis, tačiau ilgainiui jis išblėso“, - pastebėjo vieno buitinės technikos ir elektronikos prekybos tinklo „Avitela“ Prekybos vadovas Ramūnas Gudauskas. 
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius