-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 11 22

EP lėšų grobstymo skandalas purto Rolando Pakso bendražygius: ištaškyti šimtai tūkstančių eurų

Briuselyje vis labiau įsisiūbuoja Europos Parlamento (EP) lėšų grobstymo skandalas. Skaičiuojama, kad dabartinės ir ankstesnės kadencijos EP veikusios euroskeptikų grupės ne pagal paskirtį išleido apie 900 tūkst. eurų.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šešėlis krenta ant dviejų euroskeptikus vienijančių darinių – ankstesnės kadencijos EP veikusio Judėjimo už laisvą ir demokratinę Europą (MELD) bei dabartinės euroskeptikų politinės jėgos, Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos (ADDE) partijos, kurioje dominuoja Nigelas Farage’as bei jo Jungtinės karalystės nepriklausomybės partija (UKIP). MELD ir ADDE Lietuvoje turi ryšių su vienintele politine jėga – partija „Tvarka ir teisingumas“.

Danai prisiėmė atsakomybę tik už dalį lėšų

Kaip 15min informavo EP ryšių su žiniasklaida administratorius Robertas Pogorelis, MELD gautų EP dotacijų auditas parodė, kad ši politinė jėga ne pagal paskirtį panaudojo apie 400 tūkst. eurų. Nustatyta, kad pinigai išleisti MELD vadovavusio Danijos europarlamentaro Morteno Messerschmidto Danijos liaudies partijos reikmėms.

Anot R.Pogorelio, Danijos partija atsakomybę prisiima, bet ne dėl visų ne pagal paskirtį išleistų pinigų.

„Danijos liaudies partija grąžino dalį šių lėšų, pareiškusi, kad ji negali būti atsakinga už likusias“, – teigė EP atstovas.

Kaip jau skelbėme, MELD skandalas palietė kaimyninę Lenkiją – ten nustatyta, kad EP dotacija buvo skirta, pavyzdžiui, konferencijai apie klimato kaitą, kuri taip ir neįvyko. Vietoj to, buvo surengtas partijos „Solidarna Polska“ kongresas. Dėl šio skandalo raudonuoti priversti du buvę MELD europarlamentarai: dabartinis Lenkijos teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro bei Lenkijos nacionalinio transliuotojo vadovu dabar dirbantis Jacekas Kurskis.

Panašų scenarijų, bendradarbiaujant su Danijos leidiniu „Ekstra Bladet“, 15min atskleidė ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, 2014 m. vasario 15-17 dienomis neva vyko MELD finansuota dviejų dienų konferencija apie euro įvedimą, kurios pėdsakų rasti iš esmės neįmanoma. Tačiau tų pačių metų vasario 15 d. neabejotinai vyko „Tvarkos ir teisingumo“ partijos kongresas.

Du MELD priklausę „tvarkiečiai“ europarlamentarai – į EP 2014 m. perrinktas Rolandas Paksas ir Seimo nariu neseniai tapęs Juozas Imbrasas – nesugebėjo prisiminti nei konferencijos apie eurą, nei kitų MELD renginių vietos. Jie taip pat nepateikė jokios informacijos, patvirtinančios, kad renginiai tikrai įvyko. Be to, dalis MELD pinigų keliavo į „tvarkiečiams“ labai artimą verslą – tuomečio J.Imbraso padėjėjo EP Ramūno Domarko įmones, kurių pagrindinė veikla yra statybos ir nekilnojamasis turtas, o ne renginių organizavimas.

Ar šiuos epizodus vertins MELD pinigų taškymą vertinantys specialistai, R.Pogorelis nenurodė.

Svyla N.Farage‘o kepurė

EP atstovas 15min taip pat informavo apie naujausius įvykius, susijusius su ADDE partija, kuriai šiuo metu priklauso R.Paksas. Kaip ir MELD atveju, nustatyta, kad įspūdingos lėšos išleistos ne pagal paskirtį.

EP nustatė, kad N.Farage‘o UKIP dominuojama politinė jėga ne pagal paskirtį išleido net pusę milijono eurų. ADDE teks grąžinti daugiau kaip 172 tūkst. eurų. Be to, ADDE negaus apie ketvirčio milijono eurų iš dotacijos, kuri partijai priklausė už 2015 metus.

Nustatyta, kad EP dotacija naudota, pavyzdžiui, gyventojų apklausoms prieš UKIP propaguotą referendumą dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos.

Taip pat pranešama, kad pinigus ne pagal paskirtį leido ne tik UKIP, bet ir ADDE priklausančios Belgijos nacionalistų partijos politikai.

Apie lietuviškus pėdsakus ADDE pinigų taškymo skandale informacijos kol kas nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius