Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 19

EP naujokai iš Lietuvos pirmus darbo metus prisimena kaip nelengvus, bet įdomius

Lygiai metus tarp Vilniaus ir Briuselio skraidę europarlamentarai gali atsipūsti. Šešias savaites Europos Parlamentas (EP) veiks ramybės režimu.
Europos parlamentas.
Europos Parlamentas / BFL nuotr.

Pirmą kadenciją EP dirbantys Lietuvos politikai neslėpė, kad prabėgę metai buvo kupini naujos patirties, tačiau drauge nelengvi. Jau vien dėl to, jog teko perprasti sudėtingo europinio aparato veiklos subtilumus. Beveik visi „Lietuvos žinių“ kalbinti EP naujokai atostogas žada leisti savame krašte – prie jūros, ežerų, lankys gimines.

„Pirmieji metai tik patvirtino kai kurių mano bičiulių spėjimus, kad man bus įdomu ir prasminga čia dirbti. Galiu būti dėkingas likimui ir savo rinkėjams“, – dienraščiui sakė su Liberalų sąjūdžio vėliava į EP patekęs Leonidas Donskis.

Iš akademinės aplinkos į europinę politiką nėręs L.Donskis labai džiaugėsi galįs gilintis į jam artimą žmogaus teisių sritį. Nuolatiniai skrydžiai, „sėslesniam žmogui galintys sukelti šoką“, patyrusio keliautojo per daug nevargino.

„Nemoku ilsėtis kaip didelė dalis laimingų žmonių, kurie tiesiog guli prie jūros, džiaugiasi smėliu ir saule. Man geriausias poilsis su mėgstama knyga įsitaisyti prie ežero“, – prisipažino L.Donskis.

Diplomatinę tarnybą į EP iškeitęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Algiras Saudargas prabėgusius metus pavadino įtemptais ir darbingais. „EP man seniai pažįstamas, todėl daugiau teko perprasti techninius dalykus“, – sakė jis. A.Saudargas su šeima jau atostogauja Palangoje.

Socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė neslėpė, kad sunkiausias jai buvo pirmasis metų pusmetis, kol pavyko suvokti EP mechanizmą. Jos nuomone, praėję metai visiems davė naudingų politinės kultūros ir tolerancijos pamokų. „Kalbame 23 kalbomis ir susikalbame“, – teigė V.Blinkevičiūtė. Šiuo metu po sudėtingos operacijos politikė jėgas kaupia Palangoje. Vėliau dalį atostogų tradiciškai žada praleisti pas mamą Linkuvoje.

Praėję metai – ypatingi. Įdomu buvo pavirti europinės politikos košėje, – tvirtino Juozas Imbrasas.

„Įgyta patirtis ateityje, manau, padės geriau orientuotis tiek Lietuvos, tiek pačios Europos įvykiuose“, – kalbėjo buvęs finansų ir susisiekimo ministras socialdemokratas Zigmantas Balčytis. Jis tikino, kad pradžia EP buvo nelengva. Atostogas Z.Balčytis ketina leisti Lietuvoje, įprastoje aplinkoje. „Aplankysiu mamą, artimuosius, draugus, seniai bebuvau Šilutėje ir Šilalėje, važiuosiu prie jūros“, – vardijo politikas. Jis nepraleis Nidos džiazo festivalio, skirs laiko tenisui.

Jauniausiai Lietuvos europarlamentarei TS-LKD atstovei Radvilei Morkūnaitei prabėgę metai buvo intensyvūs ir sudėtingi, o atostogų ji dar nesuplanavo. Esą viskas susidėlios spontaniškai. Anksčiau dažnai premjero Andriaus Kubiliaus rengiamuose dviračių žygiuose dalyvaudavusi R.Morkūnaitė šiemet į tokią išvyką nevyks.

„Man patinka europarlamentarų požiūris į darbą, tolerancija. Kritikuojamas tik konkretus objektas ar reiškinys, iki asmeninių ambicijų, įžeidinėjimų niekada nenusiritama“, – paklaustas apie prabėgusių metų patirtį, sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas. Įspūdį jam padarė ir tai, kaip, siekdami apginti nacionalinius interesus, vieningai sugeba dirbti didžiųjų valstybių europarlamentarai ir jų kraštų valdžia.

Atostogos R.Paksas leis Šventojoje, sodyboje šalia jūros. Jis taip pat skraidys savo lėktuvu ir stengsis įgyvendinti seną svajonę – „įvaldyti aukštos klasės sklandytuvą“.

„Manęs jau niekas negali nustebinti – man tuoj septyniasdešimt. Tačiau praėję metai – ypatingi. Įdomu buvo pavirti europinės politikos košėje“, – tvirtino buvęs Vilniaus meras, „tvarkietis“ Juozas Imbrasas. Jis apgailestavo, kad Lietuva savo europarlamentarų galimybėmis naudojasi per mažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius