Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 13

ES leidus tartis dėl bevizio režimo visam Kaliningrado kraštui, Lietuva yra „pasirengusi diskusijoms“ su Rusija

Lietuvos diplomatai sako esantys pasirengę atnaujinti diskusijas su Rusija dėl bevizio režimo Rusijos Kaliningrado srities gyventojams, kai Europos Sąjunga (ES) leido taikyti išimtį šiam regionui.
Viza
Viza / VSAT nuotr.

Iki šiol ES teisės aktai leido susitarti dėl paprastesnių taisyklių kirsti sieną iki 30 ar 50 kilometrų pasienio ruože gyvenantiems žmonėms. Tačiau pirmadienį ES taryboje reglamentas pakeistas, numatant, kad pasienio teritorija būtų laikoma visa Kaliningrado sritis ir šiek tiek platesnis Lenkijos pasienio ruožas.

Lietuva visos Kaliningrado srities įtraukimo perspektyvai neprieštarauja, bet laikosi pozicijos, kad be vizų į Lietuvą būtų galima įvažiuoti tik 30–50 kilometrų pasienio ruože. Rusijos pareigūnai yra raginę Lietuvą atverti daugiau savo teritorijos srities gyventojams.

„Pakeistas reglamentas sudarytų galimybę vietiniam eismui apimti visą Kaliningrado sritį, Lietuvos teritorijoje jis galėtų būti taikomas tik 30–50 km pločio pasienio ruože, kaip ir numato reglamentas. Jei Rusija norėtų tęsti derybas minėtose apimtyse, Lietuva visada pasirengusi atnaujinti diskusijas šiuo klausimu“, – BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Mindaugas Lašas.

Pagal supaprastinto judėjimo per sieną taisykles, norint kirsti valstybės sieną nereikia vizų, tačiau būtini ilgalaikiai leidimai.

Lietuva dėl supaprastinto judėjimo pasienio ruože jau yra susitarusi su Baltarusija, tačiau praktinis įgyvendinimas iki šiol stringa. 2009 metais pirminis susitarimo tekstas buvo suderėtas ir su Rusija, tačiau Rusija po to pasitraukė iš derybų, prieštaraudama 30–50 kilometrų taisyklei.

Lietuvoje diskutuota, ar supaprastintus sienos kirtimą su Baltarusija ir Rusija gali išaugti kontrabandos mastai, o gyventojų judėjimas gali tapti nepakankamai kontroliuojamas.

Pirmadienį ES Taryboje patvirtintame reglamente pripažįstama išskirtinė Kaliningrado srities geografinė padėtis ir pabrėžiama, kad pagal standartines taisykles „anklavas būtų dirbtinai padalytas“ – tik dalis gyventojų galėtų naudotis supaprastinta vietinio eismo per sieną tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius