Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 06

ESBO atstovė: televizijos kanalų draudimai neveikia

Televizijos kanalų draudimas nėra veiksminga priemonė kovojant su žalinga propaganda, sako Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvės klausimams Dunja Mijatovič.
Televizija
Televizija / 123rf.com nuotr.

„Esu prieš kanalų draudimą, nes šiais laikais taip problemos neįmanoma išspręsti. Kanalus įmanoma pasiekti įvairiais būdais. Valstybės turi remti visuomeninius transliuotojus įvairiomis kalbomis ir teikti nešališką informaciją“, – interviu BNS sakė pareigūnė.

„Galbūt skamba idealistiškai, kai sakau, kad geriausia priemonė kovoti su propaganda yra tiesa. Bet tai teisybė. Tiesa yra galingiausias ginklas“, – teigė D.Mijatovič.

Lietuva balandžio mėnesį trims uždraudė rusiško kanalo „RTR Planeta“ programos retransliacijas. Radijo ir televizijos komisija argumentavo, kad televizija savo laidose kurstė karą ir neapykantą bei pakartotinai pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą. Tokias išvadas komisijai pateikė kariuomenės ekspertai. Pernai trijų mėnesių draudimas pritaikytas „NTV Mir Lithuania“, užpernai – Pirmojo Baltijos kanalo transliacijoms.

Dėl neteisingos informacijos skleidimo pernai RTR televizijos transliacijas trims mėnesiams apribojo ir Latvija. Estija tokių priemonių nesiėmė.

D.Mijatovič teigia, kad Lietuvos atveju jai nerimą kėlė tai, kad sprendimą priima reguliuotojas, o tik vėliau jis pateikiamas teismui tvirtinti. Be to, pasak ESBO atstovės, jei programa skleidžia melagingą informaciją, o ne skatina neapykantą, daugelyje šalių už tai numatomos baudos, o ne draudimai.

ESBO atstovė pripažino, kad Rusijos valstybinės propagandos poveikis kelia nerimą, bet, pasak jos, nepaisant to, dauguma žmonių sugeba atsirinkti, kas teisinga, o kas ne.

D.Mijatovič vertinimu, gerą pavyzdį kovojant su propagandos įtaka rodo Estija.

D.Mijatovič vertinimu, gerą pavyzdį kovojant su propagandos įtaka rodo Estija.

„Jie įkūrė kanalą rusų kalba. Labai svarbu, kad prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas nuolat kartoja – mes nedrausime, nenaudosime tų pačių priemonių, turime kitų būdų apsaugoti savo visuomenę“, – sakė ji.

D.Mijatovič taip pat sukritikavo Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos sprendimą uždrausti penkis portalus, kurie, Paryžiaus teigimu, skatina terorizmą. Pasak ESBO atstovės, valstybės narės, nepaisydamos išaugusios terorizmo grėsmės, turi susilaikyti nuo žingsnių, kurie nepagrįstai riboja žodžio laisvę.

D.Mijatovič interviu BNS davė Niujorke po Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžio, kuriame priimta Lietuvos pateikta rezoliucija dėl žurnalistų saugumo ginkluotų konfliktų zonose. ESBO atstovė pasveikino šį žingsnį, sakydama, kad rezoliucija atkreiptas dėmesys į svarbią problemą, tačiau pabrėžė, kad vien dokumentai problemos neišspręs, todėl būtina atidžiai sekti, kaip įsipareigojimai įgyvendinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius