Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 16 /16:53

Etikos komisijos vadovė R.Tamašunienė interesų pažeidimo dėl G.Kildišienės automobilio nemato

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sako nematanti viešųjų ir privačių interesų deklaravimo pažeidimo dėl „valstietės“ Gretos Kildišienės naudojamo automobilio, bet komisija gali svarstyti etikos klausimus.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiuo atveju, pagal teisės raidę, pažeidimo nėra. Šiuo atveju pati G.Kildišienė neturėjo sandorio su „Agrokoncernu“, turėjo jos giminaičiai, ir kitų giminių, pagal deklaracijos pildymo instrukcijas, Seimo nariai neprivalo pateikti“, – pirmadienį žurnalistams sakė EPK pirmininkė R.Tamašunienė.

Pasak jos, EPK spręs, ar situaciją nagrinėti etikos požiūriu.

„Mes nagrinėtume valstybės politiko etikos klausimą, rytoj, kadangi visuomenėj taip garsiai tema eskaluojama, mes su komisijos nariais pasitarsime, ar pradėti tyrimą, nes raštiškai į EPK kol kas niekas nesikreipė“, – sakė R.Tamašunienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis

Kreipęsi į EPK dėl G.Kildišienės pranešė opoziciniai liberalai. Liberalų sąjūdžio frakcija prašo, kad EPK ištirtų, ar Seimo narė „nepažeidė įstatymų nuslėpdama, kad naudojasi privačiai įmonei priklausančiu automobiliu“.

Liberalai taip pat prašo, kad komisija įvertintų, ar Seimo narė „nepažeidė etikos slėpdama nuo visuomenės su darbine veikla susijusius ir biografijos faktus“. Parlamentarės biografija nėra pateikiama oficialiame Seimo interneto puslapyje kaip kitų Seimo narių.

Opozicinė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcija savo ruožtu dėl G.Kildišienės kreipėsi į Seimo EPK bei į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Konservatoriai prašo VMI įvertinti, ar „Agrokoncernas“ veikla, perleidžiant G.Kildišienei naudoti įmonei priklausantį automobilį, negali būti traktuojama kaip neleistino atlyginimo natūra mokėjimas Seimo narei“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Ramūnas Karbauskis šeštadienį BNS patvirtino, kad jo pavaduotoja parlamentarė G.Kildišienė naudojasi jo valdomam „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“. Jis pranešė, jog „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu šį automobilį nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui. Pastarasis, anot R.Karbauskio, teisėtais būdais leidžia juo naudotis Seimo narei. Kaip dažnai parlamentarė naudojasi šiuo automobiliu, „valstiečių“ lyderis sakė nežinantis. Jis tikino, kad įstatymams šiuo atveju nenusižengiama.

Po savaitgalį kilusio skandalo LVŽS pirmadienį pranešė, jog prašo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) paaiškinti, ar G.Kildišienei reikėjo privačių interesų deklaracijoje nurodyti, kad naudojasi artimo giminaičio iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirktu automobiliu.

„Žiniasklaidoje pasirodžius insinuacijoms neva Greta Kildišienė yra netinkamai deklaravusi sandorius su juridiniais asmenimis, Seimo narė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir prašo išaiškinti, ar Seimo nariai privalo privačiųjų interesų deklaracijoje nurodyti ne tik savo bei sutuoktinių, bet ir visus kitus atvejus, kada artimieji giminaičiai sudaro sandorius su juridiniais asmenimis“, – rašoma LVŽS Infocentro pranešime.

G.Kildišienė teigia pagal nustatytus reikalavimus užpildžiusi ir pateikusi privačių interesų deklaraciją.

„Pagal įstatymų reikalavimus jose nėra teikiama informacija apie artimųjų giminaičių sudaromus sandorius. Viešai aptarinėjamą automobilį prieš beveik metus išsimokėtinai iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirkęs artimas Seimo narės tiesioginis giminaitis, kuris leidžia, esant poreikiui, juo neatlygintinai naudotis. Todėl jokio interesų konflikto nėra ir negali būti“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius