-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 24

Etikos sargai: E.Pupinis, A.Sacharukas ir R.Žilinskas toliau yra pirmininkai

Per audringą posėdį etikos sargai nusprendė, kad dėl pasikeitusių Seimo valdančiųjų ir opozicijos proporcijų versti parlamento komitetų ir komisijų vadovai gali toliau eiti savo pareigas.
Aleksandras Sacharukas
Aleksandras Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) nuomone, toliau savo postuose lieka Kaimo reikalų komiteto (KRK) pirmininkas konservatorius Edmundas Pupinis, Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės (OVPK) vadovas „krikščionis“ Aleksandras Sacharukas ir jo partijos kolega Atominės energetikos komisijai pirmininkaujantis Rokas Žilinskas.

Komisijos posėdyje nekilo daug diskusijų dėl to, kokį sprendimą priimti. Esą visos trys atstatydinimo procedūros vyko pažeidžiant Seimo statute numatytas procedūras, todėl nesukelia jokių teisinių pasekmių.

Neįvykdė procedūrų

Krikščionių partijai prieš kurį laiką perėjus į opoziciją, KRK sudėtyje narių daugumą sudaro opozicijos atstovai. Nusprendę nuversti valdančiųjų paskirtą E.Pupinį, jie surengė dėl to balsavimą, tačiau neįteikė Seimo pirmininkei motyvuoto laiško, kodėl norima keisti pirmininką.

Svarstydami šią situaciją EPK nariai sutarė, esą E.Pupinio vertėjams pritrūko patirties ir Seimo statuto išmanymo. „Jeigu reikės, aš tikrai Joną (Stanevičių, KRK pirmininko pavaduotoją, „krikščionių“ atstovą) pakonsultuosiu, kaip reikia atleisti“, – juokavo etikos sargas Egidijus Klumbys. 

Aistros ypač užvirė pradėjus svarstyti OVPK pirmininko A.Sacharuko nušalinimą. Į etikos sargų posėdį atėjusi komisijos pirmininko pavaduotoja Dalia Kuodytė pasakojo, jog 4 iš 7 OVPK narių kovo 10-ąją kreipėsi į A.Sacharuką ragindami sušaukti komisijos posėdį. Nesulaukę, kol posėdis bus surengtas,  patys jį organizavo ir pareiškė nepasitikėjimą komisijos pirmininku. A.Sacharukas aiškino pranešęs OVPK nariams, kad posėdis bus, tačiau kitą dieną, nei jie buvo pageidavę. Paliudyti arba paneigti šios informacijos buvo iškviesti OVPK narys konservatorius Arvydas Anušaukas ir Seimo sekretoriato darbuotoja.

Norėtų uždarų posėdžių

„Jeigu mūsų politinė kultūra būtų nors kiek aukštesnė, tai iš karto, vos pasakęs, kad išeinu į opoziciją, iš karto atiduodu visus postus, ir viskas. Tokia turėtų būti politinė kultūra. Aš neįsivaizduoju, kaip pirmininkas gali vadovauti komitetui, jei turi oponuoti. Tos velniavos, į kurią dabar  įvelta komisija, iš viso nebūtų buvusios, jei būtume žaidę pagal taisykles“,  – karštai kalbėjo EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Tuo tarpu Krikščionių partijos atstovai tvirtino iš pareigų pasitraukti tiesiog nespėję. „Jei norite mus nušalinti, tai darykite tai pagal savo sukurtas taisykles, o jei norite pamatyti mūsų politinę kultūrą, tai duokite bent laiko“, – posėdyje kalbėjo R.Žilinskas. Tiesa, balsavimas dėl šio politiko galimybių toliau vadovauti Atominės energetikos komisijai įvyko vėliau, nei opozicija bandė nuversti E.Pupinį.

Posėdžio aistroms nerimstant, įpyko ir komisijos narys Vytautas Bogušis. „Tikrai man šita spaudos konferencija jau įkyrėjo“,  – pareiškė jis ir pasiūlė EPK posėdžius rengti uždarai, be žiniasklaidos. Tada esą „baigsis čionai išsišokimai“. A.Salamakinas atsakė: „Jūsų žodžiai Dievui į ausį." EPK posėdžiui baigiantis jis paprašė žurnalistus išeiti ir surengė kelių minučių uždarą pasitarimą. Vėliau komisijos pirmininkas sakė neatmetąs galimybės, jog bus svarstoma rengti uždarus EPK posėdžius.

Seimo statutas numato, kad komitetų posėdžiai yra atviri visuomenės informavimo priemonių atstovams, išskyrus uždarus posėdžius. Pagal Seimo statutą nuolat veikianti komisija turi visas komitetų teises ir pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius