-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 22

Etikos sargai: V.Tomaševskio elgesys nerodo pagarbos žmogui, valstybei ir teisingumui

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio viešas elgesys ir pasirinkta veiklos forma nerodo pagarbos žmogui, valstybei ir teisingumui, penktadienį pareiškė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).
Valdemaro Tomaševskio šaržas
Valdemaro Tomaševskio šaržas / Gintaro Jociaus piešinys

„Komisija (...) konstatuoja, kad valstybės politiko, Lietuvos parlamentinės politinės partijos pirmininko, Lietuvos Respublikos piliečio V.Tomaševskio viešas elgesys bei pasirinkta veiklos forma nerodo pagarbos žmogui ir valstybei, teisingumui, nedidina pasitikėjimo valstybe ir jos institucijomis“, – teigiama pranešime spaudai, paskelbtame VTEK interneto svetainėje.

Etikos sargai pranešime spaudai pabrėžė nekvestionuojantys V.Tomaševskio teisės laisvai reikšti savo nuomonę ir ginti tautinių mažumų teises.

VTEK atstovai šio pareiškimo plačiau nekomentavo.

Penktadienį VTEK turėjo svarstyti, ar europarlamentaras V.Tomaševskis kalbėdamas apie lenkų mažumos padėtį Lietuvoje nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso.

Tyrimą etikos sargai pradėjo lapkričio mėnesį, reaguodami į parlamentaro konservatoriaus Ryto Kupčinsko kreipimąsi.

Pats V.Tomaševskis VTEK veikloje sakė įžvelgiantis ketinimus daryti jam spaudimą. Politikas pradėtą tyrimą vadina provokacija arba komisijos nekompetencija.

Lietuvos Sąjūdžio vardu išplatintą kreipimąsi pasirašiusiam R.Kupčinskui užkliuvo V.Tomaševskio teiginiai per susitikimą su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso, taip pat Lenkijos europarlamentarų laiškas Europos Parlamento (EP) vadovui Jerzy Buzekui.

Pareiškime prašoma ištirti, ar V.Tomaševskis nepažeidė „valstybės politiko elgesio principų (pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, nesavanaudiškumas, nesąžiningumas ir kt.)“.

Rugsėjį V.Tomaševskis J.M.Barosso klausė, ar jam žinoma, kad tautinių mažumų teisės Lietuvoje regresuoja, o lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama.

VTEK pradėjus tyrimą, V.Tomaševskis sulaukė ne tik grupės Lenkijos europarlamentarų, bet ir dalies Lietuvos Seimo narių užtarimo.

Gruodį devyni Lenkijos europarlamentarai Europos Parlamento (EP) pirmininkui lenkui J.Buzekui parašė laišką, kuriame pareiškė, kad VTEK prašymas V.Tomaševskio paaiškinti savo veiksmus traktuojantys kaip bandymą paveikti europarlamentaro veiklą.

Tuo metu antradienį 15 Seimo narių pasirašė bendrą laišką Seimo pirmininkei Irenai Degutienei, kuriame reikalaujama VTEK skirti įspėjimą dėl įgaliojimų viršijimo, svarstant skundą dėl europarlamentaro. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius