Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 12

Eurokomisaras V.P.Andriukaitis ragina neskirti laisvės premijos V.Landsbergiui

Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis ragina neskirti Laisvės premijos pirmajam valstybės vadovui atkūrus nepriklausomybę Vytautui Landsbergiui.
Vytenio Povilo Andriukaičio spaudos konferencija po pilvo operacijos
Vytenio Povilo Andriukaičio spaudos konferencija po pilvo operacijos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už maisto saugą ir sveikatą atsakingas eurokomisaras ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininkas ragino verčiau premiją skirti bet kuriam laisvės kovų dalyviui.

„6000 laisvės kovų dalyvių yra Lietuvoje ir ypač tų, kurie nėra aktyvioje politikoje. Tai aš manau, kad tų gyvenimas kovojantį už laisvę tarybiniais laikais buvo didžiulės grėsmės akivaizdoje. Daug yra žmonių, kurie verti yra laisvės premijos. Vytauto Landsbergio istorija visiškai kitokia – tai, kad jis buvo vienas iš Sąjūdžio lyderių, jis nebuvo vienas lyderis. Kažkodėl tokio kulto vieno žmogaus nėra nei Latvijoje, nei Estijoje“, – šeštadienį TV3 žinioms sakė V.P.Andriukaitis.

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius šią savaitę sakė, jog tikisi, kad antru balsavimu Laisvės premija V.Landsbergiui bus paskirta. Premjeras yra vienas šio Seime registruoto nutarimo projekto iniciatorių. Savo nuomonę jis pakartojo ir socialdemokratų Tarybos posėdyje šeštadienį. Nepaisant premjero raginimų, kitų partijos narių nuomonės šiuo klausimų taip pat išsiskyrė.

Lapkričio pabaigoje Seimas valdančiųjų balsais atmetė Laisvės premijos komisijos siūlymą premiją skirti V.Landsbergiui. Po šio sprendimo dauguma komisijos narių ir pirmininkė I.Degutienė iš jos pasitraukė, komisija subyrėjo. Balsavimo metu Kinijoje buvęs premjeras valdančiųjų socialdemokratų lyderis A. Butkevičius grįžęs paragino iš naujo svarstyti Laisvės premijos skyrimą V.Landsbergiui.

Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

V.Landsbergis 1990-aisiais vadovavo Aukščiausiosios Tarybos sesijai, priėmusiai Kovo 11-osios aktą, kuriuo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Per ateinančius dvejus metus V.Landsbergio vadovaujama Lietuva atlaikė Maskvos spaudimą ir įtvirtino valstybingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius