Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 16

Europarlamentarai raginami iškelti klausimą dėl Astravo AE tarptautiniu lygmeniu

Baltarusijos atominė elektrinė veiklą gali pradėti metais vėliau nei planuota – 2019-aisiais. Ją statančios Rusijos „Rosatom“ teigimu, nukelti pirmojo reaktoriaus įjungimą gali tekti dėl jo korpuso keitimo.
Astravo atominė elektrinė matosi nuo Aukštojo kalno
Astravo atominė elektrinė matosi nuo Aukštojo kalno / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiau nei 300 tonų sveriantis reaktoriaus korpusas, atliekant bandymus praėjusį mėnesį, nukrito iš maždaug 4 metrų aukščio. Lietuvos Vyriausybė dėl iš pradžių slėpto įvykio Baltarusijai įteikė notą, o Briuselio paprašė aktyvaus įsikišimo, sprendžiant 50 kilometrų nuo Vilniaus esančios branduolinės elektrinės saugos klausimą. Dėl statybų Astrave energetikos ir užsienio reikalų ministrus išsikvietusi Darbo partijos frakcija norėtų, kad vyriausybė būtų aktyvesnė – reikalautų sudaryti tarptautinę ekspertų grupę, į kurią įeitų ir specialistai iš Lietuvos. Apie incidentus tada esą būtų galima žinoti ne iš gandų. Ministrai sako, kad daugiau pastangų, siekiant saugių statybų, galėtų įdėti europarlamentarai.

„Pastangų galėtų įdėti visi – ir politinės partijos, ir europarlamentarai. Europos Parlamentas tikrai yra ta tribūna, kur problemą galimą iškelti tarptautiniu lygmeniu“, – kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Tuo metu europarlamentaro Valentino Mazuronio teigimu, šalies vyriausybė turėtų kreiptis į Europos Komisiją, kad būtų sudaryta bendra ekspertų grupė statybų priežiūrai, kurią sudarytų Baltarusijos, EK, įtraukiant Lietuvos, atstovai. „Tokiu atveju mes iš tikrųjų išvengtume tos situacijos, kokią dabar turim“, – sakė politikas.

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis aiškina, kad baltarusiai jau atsisakė nukritusio reaktoriaus korpuso. Greičiausiai, tokio sprendimo priežastis buvo ir tas faktas, kad įvykis garsiai nuskambėjo viešojoje erdvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius