Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 05

Europos audito rūmai aiškinasi dėl 43 mln. litų vertės miškininkų pirkinio – vaizdo kamerų

Europos audito rūmai aiškinasi, kam Lietuvos miškininkai išleido 43 milijonus litų, kurių didžiąją dalį skyrė Europos sąjunga. Miškininkai už juos įsigijo vaizdo kameras, kuriomis stebi ar miškuose nekyla gaisrai. Tikrintojai aiškinasi, ar maždaug po pusę milijono litų kainavusios kameros būtent tokios, kokių reikia miškams stebėti, pranešė LNK žinios.
Vaizdo stebėjimo kamera
Asociatyvinė nuotrauka. Vaizdo stebėjimo kamera / Antano Bubnelio nuotr.

Tikrintojai įtaria, kad miškininkai milijonus išleido pirkdami įrangą, kuri pritaikyta ne miškams, o miestams stebėti.

„Vienas pagrindinių tikslų įsitikinti, užduoti klausimą dėl viešųjų pirkimų reikalavimų atitikimo. Ir mūsų tikslas pamatyti, ar išties tai, kas nupirkta ir sumontuota, atitinka paramos sutarties sąlygas ir technines dokumentacijas“, – teigia Rasa Budbergytė, Lietuvos atstovė Europos audito rūmuose.

Miškininkų pirkinį vėl tirti pradėjo ir Viešųjų pirkimų tyrimo tarnyba. Anksčiau savo tyrimą ji buvo sustabdžiusi, tačiau dabar gavo naujos informacijos.

Aplinkos ministerija ir miškininkai neneigia, kad įrangą pirko brangiai, tačiau kai auditoriams paaiškino kodėl, šiems klausimų nebekilo.

„Kaina ne vienintelis dalykas. Mes saugome milijardinį visuomenės turtą. Juk nupirkus pigesnę įrangą gali pasirodyti, kad ji neveikia miškų sąlygoms ir nėra pritaikyta Lietuvai, tada mums bus didesnė žala“, – sako generalinio miškų urėdo pavaduotojas Gintaras Visalga.

„Audito rūmai patikrino, pirmasis įspūdis, kiek girdėjau iš R.Budbergytės, buvo nerimas, ji atvyko, apžiūrėjo ir tas nerimas sklaidosi. Jei būtų kažkokių pažeidimų, tai žiūrėsim, kas dėl to kaltas“, – teigia aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Miškininkų pirkinį vėl tirti pradėjo ir Viešųjų pirkimų tyrimo tarnyba. Anksčiau savo tyrimą ji buvo sustabdžiusi, tačiau dabar gavo naujos informacijos.

„Paaiškėjo naujų faktų, kurių anksčiau tarnyba nežinojo. Kol kas nenoriu atskleisti, kad informacija nepasklistų, tačiau galiu pasakyti, kad VPT kreipėsi ir į užsienį, ir tam tikras kitas institucijas, kad pateiktų tam tikrą informaciją“, – sako Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas.

Jei tai pasitvirtins, daugiau nei 40-ies milijonų litų vertės konkursas bus neteisėtas ir pinigus gali tekti grąžinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius