-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 04

Europos čempionatas – proga Kaunui prisikelti iš pelenų

Teisę rengti kitais metais vyksiančio Europos vyrų krepšinio čempionato finalinį etapą gavęs Kaunas bei čia dirbantys verslininkai turi kiek daugiau nei metus, kad spėtų pasiruošti priimti dešimtis milijonų litų, kuriuos čia paliks iš visos Europos sugužėję krepšinio mėgėjai.
N.Zanolinas, Kauną paskelbęs čempionato finalo miestu, iškėlė vienintelę sąlygą – Žalgirio arenoje kitų metų vasarį jau turi būti galima žaisti krepšinį. Aplinką, anot kanadiečio, galima susitvarkyti ir vėliau.
N.Zanolinas, Kauną paskelbęs čempionato finalo miestu, iškėlė vienintelę sąlygą – „Žalgirio“ arenoje kitų metų vasarį jau turi būti galima žaisti krepšinį. Aplinką, anot kanadiečio, galima susitvarkyti ir vėliau. / A.Koroliovo nuotr.

Praėjusį sekmadienį Lietuvoje viešėjęs „FIBA Europe“ generalinis sekretorius Naras Zanolinas Kauną oficialiai paskelbė 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato sostine. „Tik turite „Žalgirio“ areną baigti iki kitų metų vasario“, – vienintelę sąlygą iškėlė kanadietis.

Šis Europos krepšinio vadovo verdiktas reiškia, kad kitų metų rugsėjo 14 dieną į Kauną atvyks aštuonios stipriausios čempionato komandos, kurios čia pradės finalinį turnyro etapą. Su nacionalinėmis rinktinėmis į laikinąją sostinę sugužės bent 25 tūkst. sirgalių.

„Aišku, neabejoju, kad žmonių bus dar daugiau. Remiantis tam tikromis metodikomis, galima teigti, kad statistinis užsienietis mieste per dieną išleidžia apie 150 eurų. Remdamiesi preliminariais skaičiavimais gauname, kad per penkias dienas, kurių metu Kaune vyks finalinis čempionato etapas, bus išleisti 60 mln. Lt. Tiesioginę naudą turės visi, kurie bus susiję su apgyvendinimu, maitinimu, pramogomis, atributikos dalykais“, – vardijo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Kauno meras Andrius Kupčinskas, kalbėdamas apie tiesioginę čempionato naudą miesto biudžetui, netryško didžiuliu džiaugsmu. Anot politiko, miesto iždas iš to tikrai nepralobs.

„Pinigai bus daugiausia išleidžiami paslaugoms apmokėti“, – paaiškino meras, turėdamas omenyje, kad mokesčiai iš šių finansinių operacijų paklius į valstybės biudžetą, kuris, kaip prognozuojama, čempionato metu pasipildys 30–40 mln. Lt.

Meras akcentavo, kad kol kas dar nėra išspręstas klausimas, kam – ar savivaldybei, ar federacijai – atiteks lėšos už parduotus bilietus: „Iki šiol mes nesame pasirašę sutarties su federacija. Tai tikimės padaryti rugsėjį arba spalį.“

Tiek daug turistų netilps

M.Balčiūnas neslėpė, kad Kaunas, kuriame vyks čempionato ketvirtfinaliai, pusfinaliai bei finalas, nesugebės apgyvendinti visų į miestą atvyksiančių sirgalių. Pašnekovas atskleidė, kad LKF jau yra užsakiusi visus geriausius Kauno viešbučius, tad daliai sirgalių teks gyventi Birštone, Kėdainiuose, Vilniuje bei kituose šalies miestuose.

„Hanza festivalis parodys, kokį kiekį turistų mes sugebame aptarnauti“, – kalbėdamas apie kitų metų vasarą vyksiantį „Hanza Kaunas 2011”, sutrauksiantį tūkstančius svečių iš užsienio, pareiškė A.Kupčinskas.

„Ar mes sugebėsime priimti tokį kiekį turistų, priklausys nuo verslininkų gebėjimo prognozuoti ir pasiruošti“, – patikino Kauno turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

Kauno verslininkai jau ima skaičiuoti naudą, kurią galėtų gauti iš šio grandiozinio renginio. „Kas tuo nepasinaudos, galės kaltinti tik save. Repeticijų buvo nemažai. Kaune jau viešėjo tūkstančiai škotų sirgalių, rudenį jie vėl atvažiuos. Jų viešnagės metu barai ir kavinės tiesiog lūžo. Patenkinti buvo ir klientai, ir verslininkai, o miestas atrodė gyvas. Manau, Europos čempionato metu vaizdas bus panašus, tik viską reikės padauginti iš maždaug trijų“, – optimizmo nestokojo verslininkas, Laisvės alėjos bendruomenės atstovas Rimantas Meška.

„Kauno taksi paslaugos“ direktorius Alfonsas Šadurskas, paklaustas, ar sugebės mieste dirbantys taksi vairuotojai aptarnauti tūkstančius krepšinio gerbėjų, buvo užtikrintas: „Žinoma, kad sugebės. Kad ir kiek į miestą atvažiuotų svečių, taksi vairuotojai juos visus išvežiotų. O jeigu nebespėtų dabartiniai vairuotojai, greit atsirastų tokių, kurie šios veiklos imtųsi laikinai.“

Per televiziją matys milijonai

M.Balčiūnas, kalbėdamas apie būsimo čempionato bei teisės rengti turnyro finalą naudą Kaunui, išskyrė ir miesto žinomumo gerinimą.

„Finalas bus transliuojamas daugiau nei 100 šalių. Visi žinos, kad tai vyksta Kaune, „Žalgirio“ arenoje. Vien komunikacine prasme tai bus neįkainojamas dalykas, – patikino M.Balčiūnas ir paminėjo, kad praėjusiais metais Europos čempionatą surengusi Lenkija įvaizdžio gerinimo srityje gavo apie 1 mlrd. Lt vertės naudos. – Aišku, svarbiausias dalykas yra tai, kad Kaunas galų gale turės areną. Be čempionato jos nebūtų išvis. Tuo tarpu Kaunui, Kauno „Žalgiriui“ jis yra gyvybiškai svarbi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius