Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 26

Europos Komisija neatsisako planų remti baltarusišką universitetą

Po atlikto audito svarbaus rėmėjo – Šiaurės ministrų tarybos dotacijos netekęs Lietuvoje veikiantis baltarusiškas Europos humanitarinis universitetas (EHU) ir toliau bus remiamas stambiausio donoro – Europos Komisijos (EK).
Ceremonijos akimirka
Universitetas. Asociatyvinė nuotr. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiaurės ministrų taryba (ŠMT) prieš kurį laiką paskelbė neberemsianti EHU, nes pasikeitė jos prioritetai – parama bus nukreipta pabėgėlių integracijai.

Tačiau baltarusiškam portalui Bel.biz paskelbus universitete atlikto audito rezultatus tapo aišku, kad būtent jie galėjo padėti apsispręsti nutraukti paramą.

Tapo aišku, kad būtent jie galėjo padėti apsispręsti nutraukti paramą.

Anot ŠMT pasamdytų bendrovės „Deloitte Lithuania“ auditorių, buvęs mokslo įstaigos konsultantas, vėliau – rektorius Davidas Pollickas iš universiteto per keturis mėnesius – nuo pernai birželio iki rugsėjo gavo 104 tūkst. dolerių (92,2 tūkst. eurų). O jo alga būnant konsultantu siekė apie 14 tūkst. eurų per mėnesį.

Po 15min straipsnio apie tai pranešta, kad D.Pollickas vasarą paliks universitetą.

Davidas Pollickas
Davidas Pollickas

ŠMT per metus universitetą paremdavo apie pusę milijono eurų, ji buvo antra stambiausia EHU rėmėja.

Pats didžiausias rėmėjas – EK, planų ir toliau remti universitetą neatsisako.
Per metus EK į universiteto sąskaitą perveda apie 1 mln. eurų.

Kaip 15min teigė EK atstovybės Lietuvoje Ryšių su žiniasklaida grupės vadovas Giedrius Sudikas, EK neplanuoja nutraukti finansavimo EHU.

Pernai gruodį su universiteto donorų veiksmus koordinuojančia Švedijos tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūra (SIDA) pasirašytas 2 mln. eurų vertės susitarimas.

„Taip pat vyksta diskusijos dėl papildomo finansavimo skyrimo 2016 m. Žinoma, ES paramą teiks tik universitetui laikantis tam tikrų sąlygų – EHU turės ir toliau vykdyti reformas“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme. Kokios tos reformos turi būti – nepatikslinta.

EHU nenuleidžia rankų dėl audito

EHU su „Deloitte Lithuania“ atlikto audito rezultatais nesutinka ir kreipėsi į teisininkus.

Universiteto pranešime cituojama Valdančios tarybos pirmininė Anne Lonsdale teigė, kad ŠMT neatsižvelgė į esmines pastabas dėl pirmojoje audito ataskaitos versijoje pateiktų netikslių faktų.​

“Perskaitę paskutinę Ataskaitos versiją, darome išvadą, kad jos turinyje nėra nurodyta esminių faktų, darančių tiesioginę įtaką Ataskaitos skaitytojų išvadoms“, – teigiama paskutinės audito ataskaitos versijos ekspertizės, kurią Valdančiosios tarybos pirmininkei ir pirmininkės pavaduotojui pateikė Vašingtono advokatų kontora Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP.

Teisinėje ekspertizėje yra atkreipiamas dėmesys į „Deloitte Lietuva“ sprendimą neorganizuoti interviu su EHU Valdančiosios tarybos ar Amerikos tarptautinio švietimo tarybų atstovais, nors ataskaitoje nuolat į juos yra pateikiama nuoroda.

Pasak pranešimo, „Deloitte Lietuva“ ataskaitoje nėra esminių pastabų, kurias Valdančiosios tarybos pirmininkas ir jo pavaduotojas raštu nurodė ŠMT dėl ankstesnėje ataskaitos versijoje pateiktų nepagrįstų ir klaidinančių faktų bei išvadų.

Teisininkai rekomenduoja Valdančiosios tarybos pirmininkei ir pavaduotojui oficialiai apskųsti dabartinę ataskaitos versiją ir primygtinai reikalauti ištaisyti faktų neatitinkančius duomenis bei interpretacijas prieš pateikiant šią ataskaitą Valdančios tarybos svarstymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius