-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 01 /12:25

Sprendimą dėl Lietuvos žvejybos laivo Rusija priims kitą antradienį

Sprendimą dėl sulaikyto Lietuvos žvejybinio laivo „Jūros vilkas“ Rusijos teismas priims kitą antradienį, spalio 7 dieną, BNS sakė laivą valdančios bendrovės „Arctic fishing“ advokatas Vladimiras Odiagailo.
„Jūros vilkas“
„Jūros vilkas“ / Žemės ūkio ministerijos nuotr.

Pasak jo, teismas turėtų nagrinėti prašymą paleisti laivą už užstatą.

„Taip, sprendimas turi būti priimtas spalio 7 dieną. Posėdis bus susijęs su prašymu paleisti laivą už užstatą“, – BNS telefonu iš Rusijos trečiadienį sakė advokatas.

Šiuo metu laivas „Jūros vilkas“ yra Murmansko uoste.

Lietuva teigia, kad praeitą mėnesį Rusija neteisėtai sulaikymo metu pasiuntė ginkluotus asmenis į laivą ir nutempė laivą į Murmansko uostą.

Laivo kapitonas Lietuvos pilietis Aleksandras Gruško patrauktas administracinėn atsakomybėn

Anot Užsienio reikalų ministerijos, teritorija, kurioje šis laivas vykdė žvejybą ir buvo sulaikytas, yra Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, tačiau ši teritorija tuo pat metu yra administruojama Žvejybos šiaurės rytų Atlante komisijos (angl. NEAFC, North East Atlantic Fisheries Commission).

„Žvejodamas toje teritorijoje, laivas laikėsi NEAFC taisyklių ir jų nepažeidė“, – BNS trečiadienį sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Pasak jos, Lietuva iš turimos informacijos sprendžia, kad Rusija taiko savo nacionalines normas, tačiau nepaiso NEAFC susitarimo.

Laivo kapitonas Lietuvos pilietis Aleksandras Gruško patrauktas administracinėn atsakomybėn.

Europos Komisija siekia, kad Rusija paleistų „Jūros vilką“

Europos Komisija siekia, kad Murmansko uoste areštuotas Lietuvos žvejybos laivas „Jūros vilkas“ būtų paleistas. Už jūrų reikalus ir žuvininkyste atsakinga eurokomisarė patikino, kad Komisija padės išlaisvinti laivą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sraigtasparnis virš jūros
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sraigtasparnis virš jūros

„Esu labai sunerimusi dėl to, kad Rusijos pasienio tarnybos prievarta sulaikė Lietuvos laivą. Glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos valdžios institucijomis ir dedame visas pastangas, kad laivas būtų paleistas kuo greičiau“, – laiške Lietuvos žemės ūkio ministrei teigė Maria Damanaki, pranešė EK atstovybė Lietuvoje.

Europos Sąjunga taip pat pareiškė susirūpinimą dėl areštuoto laivo – Europos išorės veiksmų tarnyba antradienį paskelbė pareiškimą, kuriame Rusija raginama nedelsiant paleisti „Jūros vilką“.

Laivo savininkų „Arctic Fishing“ advokatas Vladimiras Odiagailo BNS pirmadienį sakė, kad kad šiuo metu vyksta tyrimas dėl administracinio pažeidimo, jo kvalifikacija dar nėra aiški. Jis tikisi, kad teismas kitą savaitę „Jūros vilką“ paleis už užstatą.

Barenco jūroje žvejojęs laivas buvo sulaikytas rugsėjo viduryje. Dėl šių Rusijos veiksmų į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos ambasadorius, Rusijai išsiųsta nota.

Lietuva kaltina Rusijos pareigūnus neteisėtai sulaikius laivą tarptautiniuos vandenyse ir jėga nutempus jį į Murmansko uostą. Rusija tikina, kad laivas neteisėtai žvejojo jos ekonominėje zonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius