-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 14

Europos Parlamente gali būti iškeltas CŽV kalėjimo Lietuvoje klausimas, sako L.Donskis

Europos Parlamento plenarinėje sesijoje gali būti iškeltas klausimas dėl galimai Lietuvoje veikusio slapto JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo įtariamiems teroristams, BNS sakė europarlamentaras Leonidas Donskis.
Jojimo bazė Antaviliuose
Jojimo bazė Antaviliuose / „Lietuvos žinių“ nuotr.

„Gali būti, kad tas klausimas bus svarstomas plenarinėje sesijoje“, – teigė Europos Parlamento narys.

Neoficialiomis žiniomis, grupė europarlamentarų svarsto galimybę parengti žodinį klausimą Europos Komisijai. Klausimo turinys kol kas nežinomas.

L.Donskis sakė galįs patvirtinti, kad klausimas buvo svarstomas Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komitete, kuriame jis yra pavaduojantis narys.

„Neabejoju, kad šį klausimą Europos Parlamentas kels. Kadangi Lietuva pati atliko tyrimą, galima tikėtis, kad bus paklausta ir Europos Sąjungos“, – teigė parlamentaras.

L.Donskio įsitikinimu, „Lietuvai yra labai didelius pliusas, kad ji nepaneigė visų spėliojimų, o ėmėsi principingai tirti įtarimus“.Neabejoju, kad šį klausimą Europos Parlamentas kels. Kadangi Lietuva pati atliko tyrimą, galima tikėtis, kad bus paklausta ir Europos Sąjungos.

Lietuvoje atlikus parlamentinį tyrimą nustatyta, kad Lietuvoje buvo sudarytos sąlygos JAV sulaikymo centrams veikti, taip pat – nekliudomai pervežti, įvežti ar išvežti CŽV sulaikytus asmenis, tačiau nenustatyta, ar šiomis sąlygomis pasinaudota.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nustatė, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) buvo gavęs CŽV prašymą įrengti patalpas, tinkamas sulaikytiems asmenims laikyti, ir tokios patalpos buvo įrengtos, tačiau nenustatyta, ar jose buvo laikomi terorizmu įtariami asmenys.

Tyrimo išvados Seimui bus pateiktos ketvirtadienį.

Kad netoli Vilniaus 2004–2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams laikyti, praėjusių metų rugpjūtį pranešė JAV televizija „ABC News“. Pranešime teigta, jog Lietuvoje kalinti ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius