Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 30 /11:29

Generalinis prokuroras E.Pašilis: „Gerų žmonių išėjimas iš sistemos yra labai skaudus“

Jau penkerius metus į Lietuvos prokuratūras nebuvo priimama naujų specialistų, tačiau tarnybą paliko daug patyrusių prokurorų. Naujasis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, kad vienas iš svarbiausių jo uždavinių – padėti atsinaujinti prokuratūrų sistemai ir išlaikyti profesionalus.
Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienio rytą naujasis generalinis prokuroras E.Pašilis surengė pirmąją spaudos konferenciją, kurioje užsiminė apie savo darbo viziją ir tikslus.

„Tikrai norėčiau, kad teigiami pokyčiai vyktų. Ir ne tik kalbose. Norėčiau, kad institucija būtų atviresnė, būtų gerbiamos paprasto žmogaus laisvės ir teisės. Ir, žinoma, geri prokurorai jaustųsi saugūs ir gerbiami“, – sakė E.Pašilis.

Tikrai norėčiau, kad teigiami pokyčiai vyktų. Ir ne tik kalbose. Norėčiau, kad institucija būtų atviresnė, būtų gerbiamos paprasto žmogaus laisvės ir teisės. Ir, žinoma, geri prokurorai jaustųsi saugūs ir gerbiami, – sakė E.Pašilis.

Jis sakė, kad bendravo tiek su prezidente Dalia Grybauskaite, tiek su prokurorų bendruomene.

Toks apsikeitimas nuomonėmis padėjo suformuoti galimą Generalinės prokuratūros viziją, tačiau E.Pašilis kol kas nekalbėjo apie konkrečius pokyčius.

„Reforma dėl reformos nėra reikalinga. Mes turime išsikelti konkrečius tikslus ir uždavinius. Yra daug klausimų, kur bus reikalingos diskusijos ir pamatuoti sprendimai.

Žinote, yra labai lengva sugriauti, ypač nepasiūlant nieko savo“, – sakė naujasis Generalinės prokuratūros vadovas.

Jis užsiminė, kad specialistai mato problemų dėl prokurorų kompetencijų paskirstymo, kontrolės ribų ir kitų teisinės bazės spragų, kurios trukdo efektyvų darbą.

Tikslas – išsaugoti profesionalus

E.Pašilis pabrėžė, kad per pastaruosius penkerius metus į Lietuvos prokuratūras neatėjo nė vienas specialistas. Šiuo metu valstybėje dirba 730 prokurorų, tačiau šis skaičius nuolat mažėja.

E.Pašilis pabrėžė, kad per pastaruosius penkerius metus į Lietuvos prokuratūras neatėjo nė vienas specialistas. Šiuo metu valstybėje dirba 730 prokurorų, tačiau šis skaičius nuolat mažėja.

„Gerų žmonių išėjimas iš sistemos yra labai skaudus“, – sakė naujasis Generalinės prokuratūros vadovas.

Jis žadėjo siekti, kad prokurorų atrankos ir skatinimo procedūros būtų skaidrios, kad būtų atsižvelgiama į žinias ir patirtį.

Generalinis prokuroras pripažino, kad mato ir prokurorų darbo broko, tačiau konkrečių problemų neįvardijo.

„Kai ką galima daryti ir geriau. Kartais net balso pakėlimas prieš proceso dalyvį yra neteisingas, taip parodomas netaktas“, – kalbėjo E.Pašilis. Tai esą menkina žmonių pasitikėjimą prokurorais ir diskredituoja profesionalus.

E.Pašilis nekomentavo konkrečių atvejų, nes prisipažino, kad prokuratūros sistemos aktualijas stebėjo per žiniasklaidą.

Turės 2–3 pavaduotojus

Naujasis generalinis prokuroras neatsakė, kad taps jo pavaduotojais.

„Pavardžių negalėčiau pasakyti, nes pagal Prokuratūros įstatymą generalinio prokuroro pavaduotojus skiria prezidentė“, – aiškino E.Pašilis.

Jis pripažino, kad turi nusimatęs kelis kandidatus, aptarė juos su šalies vadove, tačiau pavardžių neįvardijo.

E.Pašilis sakė, kad planuoja turėti 2 arba 3 pavaduotojus.

Išsiskyrimais apipintas paskyrimas

Praėjusią savaitę Seimas pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui generaliniu prokuroru paskirti 42 metų E.Pašilį.

Prieš tai jis 15 metų dirbo Ukmergės apylinkės teismo teisėju. Penkerius metus buvo šio teismo vadovu.

E.Pašiliui tapus generaliniu prokuroru, baigėsi užsitęsusi kebli politinė situacija, kai išsiskyrė parlamento narių ir prezidentės pozicijos. Seimas net du kartus atmetė šalies vadovės siūlomus kandidatus.

Po tokio politikų sprendimo Generalinę prokuratūrą supurtė kita netikėta žinia. Buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis paskelbė, kad palieka tarnybą.

„Nesieju to su naujo generalinio prokuroro asmeniu. Buvau apsisprendęs jau anksčiau“, – antradienį sakė D.Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas, tačiau tam turi pritarti Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius