-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 10

F.Zappa grįžta į Ameriką

Prieš metus pristatytas bronzinis roko muzikos legendos Franko Zappos biustas, pagamintas pagal Vilniuje stovinčios skulptūros pavyzdį, iškeliaus į menininko gimtinę – JAV miestą Baltimorę. Šio miesto parke prie bibliotekos skulptūrą ketinama oficialiai pristatyti rugsėjo 18 dieną.
Supakuotas medinėje dėžėje F.Zappa pasiruošęs ilgai kelionei į namo, į Baltimorę.
Supakuotas medinėje dėžėje F.Zappa pasiruošęs ilgai kelionei namo, į Baltimorę. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skulptūra iš Vilniaus iki Baltimorės nukeliauti turėtų per mėnesį. Anot vieno iš paminklo F.Zappai Vilniuje iniciatorių, Rotušės ceremonmeisterio Sauliaus Pilinkaus, 1995 metais paminklo idėją palaikė tūkstančiai, todėl sumanymas pavyko. „Eilinį kartą įrodėme, kad visos geros idėjos vieną dieną tampa kūnu. Tai, kad ši idėja yra įgyvendinta, nereiškia, kad esame „zapistų“ ar „zapomanų“ šalis, tiesiog esame šalis, kuri sugeba realizuoti visas geras idėjas“, – sakė S.Pilinkus.

Skulptūra, kurios autoriai Lietuvos skulptūros portretininkas Konstantinas Bogdanas ir architektas Valdas Ozarinskas, Vilniuje prieš 15 metų buvo pastatyta entuziastų lėšomis. Grupę menininkų, pasivadinusių F.Zappos gerbėjų klubu, subūrė fotomenininkas Saulius Paukštys ir S.Pilinkus. Iki šiol tai vienintelis paminklas šiam roko muzikantui ir kompozitoriui.

Per 30 karjeros metų F.Zappa išgarsėjo kaip kompozitorius, gitaristas, dainininkas, kino režisierius ir satyrikas. Jis pirmasis išleido konceptualaus roko muzikos albumą, kūrė muziką roko grupėms, džiazo ansambliams, sintezatoriams ir simfoniniams orkestrams. F.Zappa laikomas vienu iškiliausių praėjusio amžiaus kompozitorių.

Simpatijų šiam menininkui neslepiančio Vilniaus vicemero Gintauto Babravičiaus manymu, „Frankas šiuo metu, matyt, danguje su sau būdinga skeptiška šypsena žiūri į mus visus ir sako „crazy people“ (išprotėję žmonės)“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius