Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Festivalis į Klaipėdą atplukdė tikrą lietuvišką jomarką (nuotraukos)

Štai taip gaminamos klumpės.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr. / Štai taip gaminamos klumpės.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Klaipėdoje nuo ketvirtadienio vidurdienio dūzgia tikras lietuviškas jomarkas. Jis klaipėdiečių ir svečių lauks iki pat sekmadienio popietės. Kaip ir žadėjo organizatoriai, jomarke prekiaujama tik tautodailės dirbiniais ir kulinarinio paveldo ženklą turinčiais skanėstais.

Jomarką į Klaipėdą atplukdė jau aštuntą kartą rengiamas tarptautinis fokloro festivalis „Parbėg laivelis“, įsuksiantis klaipėdiečius į muzikos ir šokių sūkurį, naktišokius.

Jomarkas nusidriekė visoje Turgaus gatvėje iki pat Jono kalnelio. Žinovų teigimu, šioje gatvėje jomarkai Klaipėdoje vykdavo nuo pat 16 amžiaus. Gardumynus ir rankų darbo grožybes jame siūlo apie 200 prekeivių. 30 jų prekiauja sūriais, šakočiais, gira, alumi, medumi ir kitais kulinarinio paveldo ženklą turinčiais gaminiais. Kai kurie prekeiviai čia pat demonstruoja savo amatą.

Klaipėdietis Stanislovas ir Genovaitė Jonikai jomarko svečiams siūlo įsigyti medžio dirbinių, čia pat tautodailininkas demonstruoja, kaip pasigaminti klumpes. Paklausti, kiek kainuoja toks senovinis apavas, prekeiviai teigia jų neparduodantys, tiesiog norintys supažindinti su šiuo amatu. „Mūsų visa šeima turi klumpes, žiemą apsiavę vilnones kojines vaikštom ir kieme, sniegą kasame ir jos visiškai neslysta, kojos nešąla“, – pasakojo G.Jonikienė.

Jomarke galima įsigyti, ko tik panorėjus – nuo lininių suknelių, skrybėlaičių, staltiesių, molio ir kitokių dirbinių iki vėjo malūnėlių, raudonųjų dobilų alaus

Atvyko iš įvairių miestų

Pasak Klaipėdos etnokultūros centro atstovės, jomarko organizatorės Valerijos Jankūnaitės, prekeiviai atvyko iš įvairių Lietuvos regionų, daugiausia jų iš Panevėžio, Kauno, Klaipėdos, Plungės, Marijampolės. Iš svetur atvyko tik vienas svečias – latvis, kuris siūlo juvelyrinius dirbinius.

„Kadangi jau dešimt kartų vyko jomarkas, festivalių metu, atplaukus kruiziniams laivams, norisi, kad šis jomarkas atrodytų kitaip. Būtų ne tik tvarkingas, skoningas, bet būtų miestietiškas, kad nekvepėtų troškintais kopūstais, o karštu šokoladu, skanėstais. Toks orus jomarkas labai tiks prie šaligatviuose šokančių, dainuojančių kolektyvų“, – prieš rengiant jomarką kalbėjo organizatorė V. Jankūnaitė.

 

Komentarai
Temos Klaipėda
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min