-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 02 01

Fiktyviems sandoriams vykdyti pasitelkė Seišelių kompaniją

Klaipėdos bendrovei, mokestinės naudos siekusiai prisidengiant fiktyviais sandoriais su Seišelių kompanija, mokesčių administratorius priskaičiavo sumokėti pusę mlijono litų mokesčių, delspinigių ir baudos
Išleistuvių suknelė nebūtinai turi kainuoti kelis šimtus litų
Dėvėtais drabužiais prekiavusi įmonė rinkos tyrimus neva patikėjo Seišelių Respublikoje registruotai bendrovei. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) išaiškino uostamiesčio bendrovę, kuri sudariusi rinkotyros paslaugų pirkimo sutartį su ofšorine kompanija, neteisėtu būdu siekė sumažinti mokėtiną pelno mokestį ir taip gauti mokestinės naudos.

Prekyba dėvėtais drabužiais užsiimanti Klaipėdos įmonė, neva siekdama išplėsti savo veiklą, rinkos tyrimus patikėjo Seišelių Respublikoje registruotai bendrovei. Užsienio įmonė įsipareigojo ne tik vykdyti potencialių partnerių paiešką ir atranką, platinti informaciją apie uostamiesčio įmonės prekes, bet ir rengti įvairaus pobūdžio seminarus, konferencijas bei išvykas. Sutartis buvo sudaryta neribotam laikui ir uoliai vykdoma.

Vien per pirmąsias penkias dienas Seišelių bendrovė klaipėdiečiams „suteikė“ paslaugų už kone pusę milijono litų, o per pirmuosius du mėnesius paslaugų suma išaugo iki 1,7 mln. litų. Už informacijos apie potencialius partnerius surinkimą grynais pinigais įspūdingą sumą paklojusi Klaipėdos bendrovė šias išlaidas priskyrė įmonės leidžiamiems atskaitymams ir taip milžiniškomis sumomis sumažino mokėtiną pelno mokestį.

Mokesčių administratoriui sandorį pripažinus formaliu, bendrovei priskaičiuota sumokėti apie 0,5 mln. litų nesumokėto mokesčio, delspinigių ir baudos. 

„Mokesčių administratorius patikrinimo metu nustatė, kad užsienio įmonės išrašytos sąskaitos nėra pagrįstos jokiais dokumentais, o uostamiesčio bendrovės sąskaitose nurodytos ūkinės operacijos tikrovėje neįvyko. Įvertinus surinktus faktus ir nustatytas aplinkybes konstatuota, kad Klaipėdos įmonės apmokestinamosios pajamos minėtai 1,7 mln. litų sumai sumažintos nepagrįstai“, - sakė Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Virgilijus Beržanskis. Pasak specialisto, tokie atvejai, kai pasitelkus ofšorines kompanijas siekiama arba sumažinti mokėtinus mokesčius valstybei, arba visai jų nemokėti, nėra pavieniai, o pelno mokesčio vengimo schemų pasitaiko įvairių.

Viena iš tokių, pasak V. Beržanskio, kai užsienio bendrovėms pusvelčiui perleidžiamos iš Europos Bendrijos įmonių įsigytos prekės taip sudarant sandorius, kad Lietuvos įmonės esą pelno negauna, o didelis ofšorinės kompanijos pelnas lieka neapmokestintas. Nustatoma ir atvejų, kai ofšorinė kompanija, siekdama mažesnių muitų, sumažina į Lietuvą tiekiamų prekių kainą, o Lietuvos įmonė gautą didesnį pelną sumenkina padidindama sąnaudas dėl neva turėtų išmokų kitai ofšorinei kompanijai.

VMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankius inspekcijos teritoriniame skyriuje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius