Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2012 03 22

Filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ nelegaliai nugulė ir į Seimo kompiuterį?

Lietuvos kino teatruose rodytą, o vėliau DVD formatu išleistą lietuviško filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kopiją galima nelegaliai parsisiųsti internetu. Nelegalią kopiją parsisiuntė ir žmogus, kuris naudojasi Seimui priklausančiu kompiuteriu. Seimo kanceliarijos vadovybė aiškinasi, kas tas piratas.
Skaitytojo atsiųsti „uTorrent“ programos parodymai
Skaitytojo atsiųsti „uTorrent“ programos parodymai / Skaitytojo nuotr.

15min.lt gavo skaitytojo laišką, kuriame teigiama, kad kažkas iš Seimo parsisiuntė nuo interneto piratų itin saugomą filmą.

„Dauguma mano pažįstamų pakraupo. Kaip gali žmonės, priimantys įstatymus, kad piratavimo būtų mažiau, užsiimti tokiais dalykais savo darbovietėje“, – piktinosi skaitytojas.

Jis 15min.lt atsiuntė „uTorrent“ programos parodymus, iš kurių matyti, kad filmas siųstas per maršruto parinktuvą, kuris prisistato vardu „h1.lrs.lt”. 

Nelegaliai filmą „Tadas Blinda. Pradžia“ galėjo parsisiųsti ne tik kuris nors tautos išrinktasis, bet ir kažkuris parlamento kanceliarijos darbuotojas.

„Tai neįmanoma“

Seimo kancleris Jonas Milerius 15min.lt sakė, abejojantis, kad kas nors galėjo parsisiųsti filmą, naudodamasis Seimo kompiuteriu.

„Na, jūsų informacija labai įdomi. Bet pas mus yra didžiuliai apribojimai, geros kokybės nuotraukos į pašto dėžutę neateina. Manau, kad filmą parsisiųsti yra neįmanoma“, – tvirtino kancleris.

Seimo Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento direktorius Jurgis Bridžius taip pat sakė, kad į Seimo kompiuterį parsisiųsti filmą nėra įmanoma.

„Jeigu jūs turite įtarimą, kad filmas pas mus kažkur sistemoje saugomas, tai tikrai ne“, – sakė jis.

J.Bridžius paprašė jam atsiųsti „uTorrent“ programos parodymus, o vėliau paprašė patikslinti filmo siuntimo laiką. „Nežinant, kada filmas buvo siųstas, bandyti ką nors išsiaiškinti yra tas pats, kas ieškoti adatos šieno kupetoje“, – teigė direktorius.

15min.lt skaitytojas laiko kol kas nepatikslino.

Gaudo piratus

Šią savaitę interneto piratai filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kopiją įdėjo portale „Youtube.com“. Kas tai padarė, aiškinasi teisėsauga.

15min.lt jau rašė, kad mažesnėse „torrent“ svetainėse platinama tikra filmo kopija, policijos pareigūnai stebi šias svetaines ir fiksuoja nelegalius filmo platintojus.

Už piratavimą internete, autorinėmis teisėmis apsaugotų kūrinių platinimą gresia nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų bauda. Autorinių teisių turėtojai piratams taip pat gali pareikšti iki 130 tūkst. litų ieškinį už padarytą žalą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius