Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 14

Filme „Malonė“ – išeivijos lietuvių dvasios archyvai

Penktadienį, I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje bus pristatomas naujasis režisierės Dalios Kanclerytės filmas „Malonė“.
 Filmo „Malonė“ režisierė – Dalia Kanclerytė.
Filmo „Malonė“ režisierė – Dalia Kanclerytė. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Dvasinės stiprybės šaltinius savo kūryboje nuosekliai fiksuojanti ir subtiliomis formomis juos žiūrovams atskleidžianti klaipėdietė režisierė Dalia Kanclerytė pristato naujausią savo darbą – dokumentinį filmą „Malonė“.

Tai – jau aštuntoji režisierės kino juosta. Filmo pristatyme dalyvaus D.Kanclerytė ir brolis pranciškonas Evaldas Darulis. Renginio metu bus galima įsigyti simbolinių plytų, už kurias surinktos aukos bus skirtos Dvasinės paramos onkologiniams ligoniams centro statybai.

„Malonė“ – ilgai Lietuvoje brandinta ir tris mėnesius Kanadoje filmuota juosta, kurios didžiausia vertybė – autentiški, nuo 1953 m. lietuvio Jono Dvilaičio kaupti išeivijos dvasinio palikimo archyvai. Juose užfiksuota brolių pranciškonų puoselėta lietuvių emigrantų tikėjimo, kalbos, kultūros išlikimo istorija užjūryje – Kanadoje.

Visuomet vylęsi, kad greitai grįš namo, lietuviai privalėjo ne tik įsikurt svečioje šalyje, bet ir  išlaikyti tikėjimą, lietuvybę. Pamažu ėmę burtis Toronto mieste, 1953 m. kartu su broliais pranciškonais įkūrė Toronto Prisikėlimo parapiją. Brolių iniciatyva buvo pastatytas visas dvasinės kultūros centras: bažnyčia, vienuolynas, kultūros namai, bankas, kavinė ir kiti objektai, į vieną vietą melstis, švęsti, dainuoti, pramogauti būrę tautiečius.

2000-aisiais, kuomet lietuviai ėmė masiškai keltis į vakarinę Toronto dalį, pranciškonai įgyvendino dar vieną neįmanomą misiją – arčiau emigrantų perkėlė ir visą dvasinį centrą, pastatę jį antrą kartą. Šią unikalią išlikimo svečioje šalyje istoriją ne vienerius metus kūrę Toronto lietuviai, glaudžiai bendradarbiavo su jiems talkinusiais dvidešimt penkiais, įvairiais periodais šalia gyvenusiais pranciškonų vienuoliais. Daugelį jų, prakalbintus D.Kanclerytės, bus galima išvysti filme, kur jie dalinsis savo potyriais bei atsiminimais.

„Tai filmas apie Dievo malonę, kuri davė stiprybės  lietuviams išsaugoti savo šaknis iki šių dienų, sukuriant Kanadoje mažą Lietuvos salelę, padėjusią svetimoje šalyje išlikti tiek broliams pranciškonams, tiek emigrantams“, – apie savo naujausią darbą sako režisierė D.Kanclerytė.

„Malonė“ – tiltą į dabartį nutiesiantis filmas: tai, kas užfiksuota jame, ir simboliškai, ir realiai siejasi su tuo, ką šiuo metu Klaipėdoje bei visoje Lietuvoje daro broliai pranciškonai. Jų sukeltas dvasinio judėjimo cunamis išjudina vis daugiau žmonių, kurių geros valios dėka gimsta naujos tradicijos – taip reikalinga atsvara kovoje už dvasinį  tautos išlikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius