-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 30

Finansų ministerija: prognozės niūrios (papildyta 14.47 val.)

Finansų ministerija paskelbė ekonominių rodiklių projekcijas, kurios iki 2010-ųjų toli gražu nėra optimistinės. Prognozuojama, kad šiemet bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukis gali būti apie 10,5 proc.
Sutarties pasirašymas
Finansų ministras A.Šemeta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dar neseniai Finansų ministerijos specialistai skelbė, kad BVP šiemet smuks 4,8 proc. Tačiau po niūresnių komercinių bankų prognozių ir realių perspektyvų nusprendė savo prognozes patikslinti.

Pirmadienį ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „atsižvelgus į susiformavusias tendencijas ir pasikeitusią išorės aplinką, numato, kad BVP nuosmukis 2009-aisiais gali sudaryti 10,5 proc."

„Didesnis nei gruodžio mėnesį prognozuotas BVP smukimas neišvengiamai darys įtaką biudžeto pajamoms, todėl Vyriausybė baigia rengti 2009-ųjų biudžeto pataisas, kuriomis siekiama žymiai sumažinti valstybės išlaidas“, – sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.

Nuosmukis prognozuojamas ir kitąmet, tiesa, gerokai mažesnis – 2,6 proc. BVP. Tikimasi, kad atsigaus pagrindinės eksporto rinkos. Drauge tikimasi, kad jau 2011-aisiais atsigaus ir Lietuvos ūkis, galbūt net turės galimybių augti. 

Finansų ministerija konstatuoja, kad paskutinį 2008-ųjų ketvirtį paskolų prieaugio sumažėjimas, palyginti su prieš metus buvusiu, sudarė 15,2 proc. BVP. „Įprastas buvęs vartojimo ir būsto įsigijimo finansavimas skolintomis lėšomis nutrūko: skolintomis lėšomis dabar finansuojama kelis kartus mažiau sandorių“, – rašoma pranešime. 

Pasak Finansų ministerijos atstovų, darbo užmokesčio augimo galima tikėtis tik 2012 metais. Esą šiemet darbo užmokesčio mažėjimas leis stabilizuoti kainas ir tikimasi, kad metų pabaigoje infliacija sieks 1,2 proc. 

15min.lt primena, kad praėjusią savaitę savo prognozes pateikė ir SEB banko analitikai. Jų prognozė rodo, kad šiemet BVP smuks labiausiai per pastaruosius 15 metų – maždaug 9 procentais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius