-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 04

Finansų ministrą gins bendru frontu

Permainų koalicija ketina mūru stoti už finansų ministrą Algirdą Šemetą, kuriam Seimo opozicija paruošė interpeliaciją. Baiminantis, kad tarp pačių valdančiųjų gali rastis „atskalūnų“, ieškoma būdų, kaip to išvengti.
Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr

Kaip valdantieji gins nepopuliarųjį ministrą nuo kaltinimų padarius milijardinės žalos krašto ūkiui ir bandys išaugoti jo kėdę, konkrečiai kol kas neapsispręsta. Tačiau koalicijos viduje jau svarstomi variantai, kurie garantuotų interpeliacijos žlugimą.

Viena galimybių – apskritai nedalyvauti slaptame balsavime, kai Seime bus sprendžiamas Vyriausybės nario likimas. Girdėti ir siūlymų koaliciją sudarančių frakcijų seniūnams prieš lemtingą procedūrą pasirašyti atitinkamą bendrą pareiškimą.

Interpeliacijos iniciatoriai socialdemokratai mano, kad interpeliacija A.Šemetai valdančiuosius gerokai išgąsdino. Mat ne paslaptis, kad net tarp koalicijos partnerių netrūksta tokių, kuriems finansų ministro veikla yra nepriimtina. Savo poziciją jie galėtų pareikšti per slaptą balsavimą.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma mano, kad interpeliacija Vyriausybės nariui nepagrįsta.

Tikisi solidarumo

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma mano, kad interpeliacija Vyriausybės nariui nepagrįsta. „Pateikti kaltinimai nesusiję su kokiais nors asmeniniais finansų ministro veiksmais. Daugeliu atvejų pabrėžiami klausimai, kuriuos solidariai priėmė visa koalicija. Tad šiuo atveju solidariai ir turime laikytis“, – įsitikinęs jis. Politikas mano, kad logiškiausias sprendimas būtų – nedalyvauti balsavime. Paklaustas, kaip bus su tais koalicijos nariais, kurie nepritars oficialiai patvirtintai nuomonei, J.Razma tikino nenorįs apie tai spėlioti. Tačiau jis užsiminė, kad sprendimai, kad ir kokie jie būtų, bus vykdomi vieningai. Anot J.Razmos, socialdemokratams šios interpeliacijos prireikė tam, kad atkreiptų į save dėmesį per dvi rinkimų kampanijas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Audrius Endzinas LŽ tikino, kad kol kas bendro plano, kaip koalicijai elgtis per interpeliaciją A.Šemetai, nėra. „Nedramatizuojame šio klausimo. Frakcijoje diskutuosime, bet jokio politinio pareiškimo nesame numatę skelbti“, – sakė jis. Seniūnas įrodinėjo, kad visi frakcijos nariai galės laisvai apsispręsti, palaikyti ar ne interpeliaciją finansų ministrui.

Sprendimą priims

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius pabrėžė, kad bendrų koalicijos veiksmų strategiją ginant A.Šemetą turėtų parengti TS-LKD frakcija. Pasiteiravus, ar jis pats palaikytų iniciatyvą nedalyvauti balsavime, „prisikėlietis“ pareiškė šio klausimo nekomentuosiantis.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūno pavaduotojas Žilvinas Šilgalis buvo atviresnis. Kalbėdamas su LŽ jis prognozavo, kad valdantieji interpeliacijos klausimu priims vienokį ar kitokį sprendimą. Vienas galimų – apskritai nedalyvauti balsavime. „Tuomet interpeliacija iš anksto bus pasmerkta žlugti“, – sakė liberalcentristas.

Ž.Šilgalis pabrėžė nemanąs, kad vieno ar kito ministro pakeitimas išspręs visas problemas. „Visada lengviausia surasti atpirkimo ožį. Tačiau realiai finansinius sprendimus priima politikai, todėl jie turi solidariai dalytis atsakomybe“, – teigė LiCS frakcijos seniūno pavaduotojas. Ž.Šilgalis mano, kad socialdemokratai kiek paskubėjo su kaltinimais ministrui. Pasak jo, buvo galima luktelėti, kol bus išrinktas naujas prezidentas, kuris, neabejojama, peržiūrės dabartinės Vyriausybės sudėtį.

Valdantiesiems neramu

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis džiūgauja, kad valdantiesiems labai neramu dėl finansų ministrui pateiktos interpeliacijos. „Yra duomenų, kad net tarp konservatorių esama nepatenkintųjų ministro veikla, kurie per slaptą balsavimą paremtų mūsų iniciatyvą“, – LŽ sakė jis.

Z.Balčytis pabrėžė, kad Vyriausybei ramiai dirbti buvo leista pakankamai ilgai. „Puikiai matome, kokia dabar situacija. Biudžeto mažinimas 3,2 mlrd. litų niekur neveda. Sumažės išlaidos, galimybė surinkti mokesčius, padidės nedarbas ir kt. Todėl tikrai nemanome, kad įtakos interpeliacijai gali turėti vieni ar kiti rinkimai“, – tikino seniūnas.

Priminsime, kad socialdemokratų parengtą interpeliaciją savo parašais parėmė 34 Seimo nariai, priklausantys įvairioms frakcijoms. Bandymą atimti iš A.Šemetos finansų ministro portfelį premjeras Andrius Kubilius yra pavadinęs „piktdžiugiškai vaikišku“.

Pagal Seimo Statutą ministras, kuriam reiškiama interpeliacija, per dvi savaites parlamentui turi pateikti raštišką atsakymą į kaltinimus. Gavus atsakymą Seimo plenariniame posėdyje klausimas turi būti apsvarstytas ne vėliau kaip per penkias darbo dienas.

Kad ministras netektų posto, už tai turi balsuoti daugiau kaip pusė Seimo narių – 71. Valdančioji keturių partijų koalicija parlamente turi 83 atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius