Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 01

Fotografas ir keliautojas P.Normantas žada atsisakyti Lietuvos pilietybės

Fotografas ir keliautojas Paulius Normantas žada atsisakyti Lietuvos pilietybės. Menininko teigimu, tokiam žingsniui jį skatina Vilniaus ir Lietuvos valdžios nesiskaitymas bei trukdymas steigti Rytų Azijos menų centrą.
Lietuvių keliautojas orientalistas, fotografas, poetas Paulius Normantas savo jubiliejinės parodos "Laisvės vėjas rytuose" atidaryme, Vilniaus dailės akademijos galerijoje "Akademija"
Lietuvių keliautojas orientalistas, fotografas ir poetas Paulius Normantas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

P.Normantas tikina sulaukiantis tik abejingų ir šaltų atsakymų ir iš valdžios, ir iš visuomenės, be to, pavargęs nuo kultūrinio rasizmo.

„Situacija yra gana rimta, bet šiais metais aš tikrai, jeigu nesulauksiu pagalbos, pačio brangiausio širdžiai dokumento – Lietuvos Respublikos piliečio paso – būsiu priverstas atsisakyti taip, kaip kad Lietuvos valstybė atsisakė manęs labai pavojingoje situacijoje Kinijos liaudies respublikoje 1994 metų rugpjūčio mėnesį“, – BNS sakė keliautojas.

Kažin, ar jis susijęs vien tik su Pauliaus Normanto pilietybe. Žmogus, kuris iškelia tokius ultimatumus, kažkaip keistokai elgiasi, – stebėjosi Vilniaus miesto meras Vilius Navickas.Prieš 15 metų, jo teigimu, Kinijoje bandyta jį pasodinti į kalėjimą. Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė nieko negalinti padėti argumentuodama, kad jis nėra Lietuvos pilietis. P.Normantui grįžus į Lietuvą, tuometis ministerijos atsakingasis sekretorius Albinas Januška žadėjo oficialiai atsiprašyti už tai, bet to nepadarė iki šiol.

Savaitės pabaigoje į Vengriją, o vėliau į Rytus patraukti ketinantis P.Normantas sakė, kad jei galutinai apsispręs atsisakyti pilietybės, ketina tai padaryti kurioje nors Lietuvos ambasadoje užsienyje. Tačiau šiuo metu jis dar laukia „stebuklo“ – valdžios reakcijos bei Vilniaus mero atsiprašymo, kas esą galėtų pakeisti apsisprendimą.

Vilniaus meras konservatorius Vilius Navickas tai vadina keistu elgesiu.

„Kažin, ar jis susijęs vien tik su Pauliaus Normanto pilietybe. Žmogus, kuris iškelia tokius ultimatumus, kažkaip keistokai elgiasi“, – antradienį per spaudos konferenciją tvirtino meras.

Anot jo, Rytų Azijos menų centrui išlaikyti nėra lėšų, o P.Normantas ketina „atvežti savo ekspoziciją ir išvažiuoti“.

„Šnekėjome, kad reikia tą Rytų Azijos menų centrą atidaryti, bet šnekėjome su Užupio bendruomene, su vaikus mokančia įmone „Baltas lapas“, kad tą pastatą Malūnų gatvėje reikėtų bendromis jėgomis užbaigti, sutvarkyti, rasti iš jų pačių, iš bendruomenės tam tikrą biudžetą. Tuo tarpu P.Normantas atėjo ir pasakė ultimatumą: „Duokit man tą pastatą, įrenkite muziejų, paskirkite tris darbuotojus, kurie ten dirbs, aš ten nuvešiu sako ekspoziciją ir aš išvažiuoju“, – kalbėjo meras.

Pasak V.Navicko, pastatui baigti ir išlaikyti muziejų metus reikėtų 500–600 tūkst. litų, kurių esą nėra iš kur gauti.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Paulius Normantas
Paulius Normantas

„Mes ieškojome sprendimų, kaip iš tiesų tai padaryti, nes būtų įvykę kaip visada: atidavėme pastatą, suvežtų eksponatus su sunkvežimiu ir vėl išvažiuotų. Kas ten dėtųsi? Mes turime Technikos muziejų, kurį už europinius fondus, 12 milijonų, sutvarkėm – dabar neturime biudžeto jokio, kad tas muziejus toliau gyventų, kad išsilaikytų: reikia žmonių, personalo, biudžeto, šildyti, prižiūrėtojų“, – tikino meras.

Anot jo, P.Normantas „atėjo ir vėl išvažiavo kažkur“.

Fotografas savo ruožtu tikina, kad su juo nesiteikė kalbėtis pats meras, nors P.Normantas anksčiau jau buvo sutikęs su ta sąlyga, kad savivaldybė dvejus metus neskirtų Rytų Azijos menų centrui finansavimo – šias išlaidas padengtų jis pats.

„Sutikau su visais savivaldybės reikalavimais, ėjau į kompromisus visuomet, net ir kai dar prieš susitikimą liepos 29 dieną per vicemerą Gintautą Babravičių, kultūros skyriaus vedėją Edmundą Žalpį buvo pasakyta, kad pasirašome ir steigiame viešąją įstaigą Užupyje, Malūnų gatvėje 8, ir reikia įrašyti, kad dvejus metus nebus skirta jokio savivaldybės finansavimo“, – BNS pasakojo P.Normantas.

Menininkas tvirtino su meru susitikęs vienintelį kartą – šių metų liepos 29-ąją, tačiau V.Navickas, anot jo, tuomet įsikarščiavo ir iš susitikimo išėjo. Susitikime dalyvavo ir vicemeras liberalcentristas G.Babravičius.

Mero įsiūtį esą lėmė keliautojo klausimas, kodėl meras nevykdo Vilniaus savivaldybės tarybos nutarimo steigti viešąją įstaigą Malūnų gatvėje, kurios dalininkas būtų P.Normantas.

Paulius Normantas sakė dėl šio incidento įsižeidęs, pasijutęs lyg „kojašluostis, į kurį meras nusivalė kojas“, ir laukiantis mero atsiprašymo, o jei jo nesulauks, tai esą bus paskutinis lašas, priversiantis atsisakyti pilietybės.„Jis pašoko, paaiškino, kad pokalbis baigtas. Tokį įsiutusį žmogų aš gal esu matęs mirtinoje situacijoje, pavojaus akivaizdoje. Jis dar pridėjo, nežinau kodėl, kad „merą apgavo“. Paklausiau: „jus?“, atsakė „Taip, mane. Į klausimą kas jį apgavo, yra liudininkas ir vicemeras G.Babravičius, neatsakė“, – pasakojo P.Normantas.

Vėliau fotografas sako buvęs per savivaldybės atstovus pakviestas pas V.Navicką lapkričio 25-ąją, tačiau tuomet meras jo nepriėmė, nors matė, kad P.Normantas laukė priimamajame. „Motyvacija buvo viena: kad meras nieko nežino apie priėmimą ir kad prieš savaitę, kai mane kvietė, pasikeitė sekretorės. Aš buvau priimamajame, sakiau merui „labas“, į tą mano „labas“ nebuvo atsakyta. Kai norėjau užeiti pas merą pakalbėti apie centro atidarymo būsimas galimybes, nebuvau įleistas“, – teigė keliautojas.

Jis sakė dėl šio incidento įsižeidęs, pasijutęs lyg „kojašluostis, į kurį meras nusivalė kojas“, ir laukiantis mero atsiprašymo, o jei jo nesulauks, tai esą bus paskutinis lašas, priversiantis atsisakyti pilietybės.

„Tai buvo provokacija – gyvenime nebuvo tokio atvejo. Mane priima Nepalo, Tailando karaliai, garsinu Lietuvos vardą jau 20 metų visų Rytų Azijos valstybių meno centruose. Šito buvo man per daug. Gal meras vis dėlto galėtų viešai manęs atsiprašyti už šitą įžeidimą? Aš nesu „x“ pilietis Lietuvoje, kol dar esu Lietuvos pilietis“, – tvirtino jis.

P.Normantas dėl Rytų Azijos menų centro kreipėsi ir į prezidentę Dalią Grybauskaitę bei premjerą Andrių Kubilių, tačiau esą šalies vadovė reagavo „šaltai“ ir nebuvo „guodžiančio atsakymo“, o iš premjero gautas atsakymas, jog „negali nieko padėti“. Menininkui taip pat nepavyko išprašyti priėmimo pas A.Kubilių.

„Prezidentūra ir premjeras labai šaltai reaguoja į mano prašymus arba visai nereaguoja, nebėra Lietuvoje jokios pagalbos, visuomenė yra anemiška, nihilistiškai nusiteikusi. Aš Lietuvai būsiu naudingesnis dirbdamas Rytuose, siųsdamas savo kolekcijai eksponatus, tiesdamas kontaktus tarp Lietuvių mokslininkų orientalistų ir rytiečių. Apsisprendžiau nematydamas nė mažiausios pagalbos rankos, ir jei ji neatsiras iki penktadienio vakaro, aš tikrai būsiu priverstas atsisakyti Lietuvos pilietybės ir likti su žemaičio pasu“, – tikino P.Normantas.

Anksčiau planuota, kad Rytų Azijos menų centras turėtų atsirasti Vilniaus Užupio rajone 2009-aisiais, tačiau šiuo metu savivaldybė apie optimistiškas perspektyvas nekalba.

Idėja steigti muziejų, kuriame būtų eksponuojami Rytų Azijos meno kūriniai, iškėlė P.Normantas. Centre numatoma šiuo kūrinius kaupti, saugoti, restauruoti, tyrinėti, rengti ekspozicijas, organizuoti parodas ir kitus renginius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius