Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 30

„Fronto“ lyderis Paleckis dėl riaušių aiškinasi prokuratūroje (atnaujinta 13.50)

Partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis penktadienį iškviestas į prokuratūrą duoti parodymų.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

A.Paleckis Vilniaus apygardos prokuratūroje apklausiamas dėl sausio 16 d. Vilniuje vykusių riaušių. Prieš kelias dienas į prokuratūrą iškviestas A.Paleckis atsisakė be advokato duoti parodymus ir paprašė jam suteikti specialaus liudytojo statusą.

„Specialus liudytojas – tai tarpinė grandis tarp liudytojo ir įtariamojo. Kitaip tariant, tai liudytojas su įtariamojo teisėmis,“ –  naujienų portalui 15min.lt sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis. Pasak prokuroro, specialaus liudytojo statusą turintis asmuo gali turėti advokatą, gali atsisakyti duoti parodymus, jei manys, kad šie vėliau gali būti panaudoti prieš jį. „Tik nereikia manyti, kad žmogus, turintis tokį statusą, jau kažkuo įtariamas. Jis yra liudytojas su tam tikromis teisėmis,“ – tvirtina I.Mikelionis.

Po apklausos pats iškėlė kaltinimus

„Aš nesijaučiau ir nesijaučiu kaltas dėl riaušių. Mes nei planavome, nei tam ruošėmės,“ – po apklausos prokuratūroje sakė A.Paleckis.

Atsakomybę jis siūlo prisiimti pačiam premjerui Andriui Kubiliui ir Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui. A.Paleckis sakė turintis kaltinimų dėl riaušių malšinimo priemonių netinkamumo pačiam A.Kubiliui. Anot „Fronto“ lyderio, būtent aukščiausi valdžios pareigūnai, o ne žemesnio rango yra atsakingi už veiksmų sankcionavimą. A.Paleckis teigia, kad riaušių išvis būtų nebuvę, jei su žmonėmis pasikalbėti būtų išėjęs A.Valinskas. „Žmonės kvietė jį. Jam neišėjus, išėjau aš, nes norėjau padėti žmonėms suprasti, kas vyksta. Jei A.Valinskas būtų pasirodęs, riaušės nebūtų kilusios,“ – sakė A.Paleckis po apklausos.

„Panaudotos kraštutinės priemonės“

A.Paleckio manymu, buvo panaudotos kraštutinės priemonės, lyginant su kitų šalių patirtimi. Dėl to partijos „Frontas“ lyderis ketina tęsti pradėtus veiksmus, siekiant išaiškinti riaušių kaltininkus. Atsiimti prašymo pradėti ikiteisminį tyrimą jis nežada.

A.Paleckis nemano, kad dėl riaušių prie Seimo buvo kalti neblaivūs asmenys. „Ten buvo neblaivių asmenų, tačiau aš nemanau, kad dėl išdaužytų langų kalti jie. Visų pirma, kalti Vyriausybės sprendimai. Manau, kad išdaužtas langas yra neadekvatus peršautai akiai ar peršautai kojai,“ – sakė A.Paleckis.

Dvi valandas trukusi apklausa dar nebaigta, ji bus pratęsta po pietų. Iki tol A.Paleckis su advokatu susitinka su miesto meru J.Imrasu. Šiandien paaiškės, ar „Fronto“ partijos lyderiui bus leista rengti mitingą prie Seimo.

Apkaltino A.Kubilius

A.Paleckį riaušių kurstymu sausio 16 d. Vilniuje, prie Seimo rūmų apkaltino šalies premjeras A.Kubilius.

Dėl sausio 16-osios įvykių buvo sulaikyta apie pusantro šimto žmonių. Penkiolika iš jų buvo suimta. Šiuo metu suimtas liko tik vienas įtariamas riaušininkas. Jo suėmimo sankcija baigsis vasarį. Kiti įtariamieji paleisti raštu pažadėję niekur neišvykti. Jiems taip pat uždrausta lankytis masiniuose renginiuose. Tai labai papiktino kai kuriuos įtariamuosius, nes jie planavo dalyvauti rengtame, o vėliau atšauktame mitinge vasario 3 d.

Šiuo metu dėl sausio 16 d. įvykių įtarimai yra pareikšti 36-iems žmonėms. Pareigūnai pamažu pradeda identifikuoti galimus riaušininkus, kurie buvo užfiksuoti prie Seimo, tačiau jiems tąkart nuo pareigūnų pavyko pabėgti. Keli tokie asmenys jau apklausti.

Tuo tarpu ekspertai pareigūnams kol kas nepateikė savo išvadų dėl galimų įtarimų, jog Seimo rūmai per riaušes buvo apšaudyti koviniu ginklu. Apie galimą ginklo panaudojimą prie Seimo rūmų ne kartą viešai yra užsiminęs Seimo pirmininkas A.Valinskas.

15min.lt žiniomis, ekspertų išvadų dar gali tekti palaukti, nes stiklas, kuris, kaip įtariama, buvo peršautas, iki šiol neišimtas. „Jo tiesiog nėra kuo pakeisti. Kol stiklo neištirs ekspertai, išvadų jie negalės pateikti“, – tvirtina 15min.lt šaltinis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius