Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 16

G.Landsbergis apie kaltinimus jam metusį premjero patarėją S.Malinauską: „Jis eina savęs pribaigimo keliu“

Pirmadienį ryte naujienų portale delfi.lt paviešintame komentare konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį apkaltinęs lankiusis buvusio „MG Baltic“ viceprezidento namuose premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas teigė informaciją gavęs iš patikimų šaltinių konservatorių gretose. Tačiau G.Landsbergis atkerta, kad viskas, ką sako premjero patarėjas, – melas.
Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

S.Malinausko komentare buvo teigiama, kad vienas iš trijų G.Landsbergio susitikimų su „MG Baltic“ atstovais vyko buvusio šio koncerno viceprezidento Raimundo Kurlianskio namuose. S.Skvernelio patarėjas taip pat pareiškė, kad G.Landsbergio kritika žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui yra motyvuota kerštu dėl jo uošvio atleidimo.

S.Malinauskas teigė, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio žmonos tėvas Evaldas Zigmas Čijauskas buvo dengiamas net dviejų ministrų, o jo alga buvo didžiausia iš kitų to paties lygio darbuotojų. Jis taip pat pabrėžė, kad konservatoriams atėjus į valdžią E.Z.Čijauskas iškart tapo Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovu.

Premjero patarėjas pabrėžė, kad būtent ministras B.Markauskas ryžosi atleisti tariamai proteguojamą G.Landsbergio uošvį. Esą dėl to dabar ministrui gali būti kerštaujama.

Šaltiniai – konservatorių gretose

15min kalbinamas premjero patarėjas kovos su korupcija klausimais S.Malinauskas pripažino, kad konkrečių įrodymų neturi ir su ikiteisminio tyrimo medžiaga susipažinęs nėra, bet teigė turįs pakankamai daug šaltinių, kurie suteikia patikimos informacijos.

„Mano šaltiniai patvirtino, kad ta informacija iš tikrųjų bus atspindėta ikiteisminio tyrimo medžiagoje, kuri turėtų pasirodyti, kai byla atsidurs teisme. Aiškindamasis informaciją, gavau papildomos informacijos“, – aiškino jis, pabrėždamas, kad negavo ikiteisminio tyrimo medžiagos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

„Pasakojimas žmogaus ir ne vieno žmogaus, kuris dalyvavo procesuose pačių konservatorių partijos viduje“, – kalbėdamas apie šaltinius sakė S.Malinauskas. „Kalbėjausi ir su šaltiniais konservatorių viduje. Keli šaltiniai man patvirtino, kad tas bendravimas vyko.

Patvirtino, pavyzdžiui, apie tai, kad Jonas Survila, kuris yra artimas žmogus Gabrieliui Landsbergiui, buvo vienas iš to bendravimo organizatorių. Man patvirtinta, kad ne visa informacija apie susitikimus yra atskleista“, – pasakojo S.Skvernelio patarėjas.

Jis pabrėžė, kad G.Landsbergis iš pradžių teigė susitikęs su R.Kurlianskiu tik vieną kartą, tačiau jo turima informacija rodo, kad susitikimas buvo ne vienas.

„Pats G.Landsbergis galėtų visa tai pasakyti ne reaguodamas į žiniasklaidos pateiktą informaciją, bet realiai – kokie susitikimai buvo. Dabar jis sako, kad „aš nepalaikiau artimų ryšių“, bet, mano manymu, jei tokie susitikimai vyko ir jie vyko net jo paties iniciatyva, tai jau yra melas, kad ryšiai nėra pakankamai artimi“, – teigė S.Malinauskas.

Premjero patarėjas svarstė, kad G.Landsbergio situacija gali būti panaši į buvusio Darbo partijos pirmininko pirmojo pavaduotojo Vytauto Gapšio. Šis teigė, kad su „MG Baltic“ atstovais aptarinėjo „viešinimo klausimus“. Tą patį, pasak S.Malinausko, viešai pripažino ir konservatorių lyderis.

Kaltina uošvį pasinaudojus protegavimu

Kalbėdamas apie E.Z.Čijausko situaciją, premjero patarėjas aiškino, kad G.Landsbergio uošvis į du postus buvo tiesiog įpirštas.

„Vieną kartą ponas Čijauskas buvo įpirštas į pavaduotojus“, – remdamasis VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo centro vadovo Sigito Puodžiuko pasakojimu dėstė S.Malinauskas.

„Iš Nacionalinės mokėjimų agentūros jis traukėsi su skandalais ir vienas iš ministrų, kuris rūpinosi jo įdarbinimu, buvo Jeronimas Kraujelis“, – apie Naujosios sąjungos deleguoto tuometinio žemės ūkio ministro spaudimą pasakojo jis.

„Ponas Markauskas, matydamas, kad pono Landsbergio uošvis yra paskirtas darant spaudimą įstaigos vadovui, padarė sprendimą jį atleisti“, – sakė S.Skvernelio patarėjas, teigdamas, kad tai galėjo lemti G.Landsbergio aršią kritiką ministrui.

„Jei mes žiūrime į tą klasikinį ūsuoto bebro apibrėžimą, apie kurį mėgsta kalbėti Gabrielius Landsbergis, tai buvo pranešta centro vadovo, kad uošvis, kartu su kitais patarėjais, kurie atėjo per partines linijas, turės atsisveikinti su tomis pareigomis“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Jo teigimu, G.Landsbergio agresyvus pareiškimas dėl žemės ūkio ministro prezidentei Daliai Grybauskaitei turėtų būti matomas kontekste, kuriame B.Markauskas atleido jo uošvį.

Reikia brėžti naujus standartus ir aiškiai pasakyti, kad jei ministras pažeidė įstatymus, jei matome, kad jis dirbti negali, tai jis dirbti negali, – sakė S.Malinauskas.

„G.Landsbergis buvo žmogus, kuris garsiausiai kalbėjo šioje istorijoje. Tai buvo vienintelis politikas, kuris kreipėsi į prezidentę įsakmiu tonu, sakydamas, kad reakcija turi būti griežtesnė“, – pažymėjo premjero patarėjas, abejodamas, ar konservatorių lyderis gali visiškai nieko nežinoti apie savo uošvio istoriją ir jo darbą.

Paklaustas, kokia bus premjero pozicija žemės ūkio ministro atžvilgiu, S.Malinauskas teigė siūląs nesilaikyti nei prokuroro Dariaus Valio neatleidusios prezidentės D.Grybauskaitės skaidrumo standartų, nei G.Landsbergio ar Ramūno Karbauskio standartų.

„Reikia brėžti naujus standartus ir aiškiai pasakyti, kad jei ministras pažeidė įstatymus, jei matome, kad jis dirbti negali, tai jis dirbti negali. Premjeras savo sprendimą rytoj padarys pats, pabendravęs su ministru, su kuriuo jis kol kas dar išvis neturėjo progos susitikti. Rytoj tas susitikimas įvyks ir bus paaiškinta, kokia turi būti situacija“, – pasakojo premjero patarėjas.

G.Landsbergis kaltinimus vadina „blefu ir melu“

Tuo metu TS-LKD lyderis G.Landsbergis 15min neigė lankęsis R.Kurlianskio namuose ir tai, kad gandai apie tokį susitikimą gali sklandyti jo partijoje.

Tenka tik apgailestauti, kad buvęs neblogas žurnalistas, tyrėjas, pats atskleidęs nemenkai tiesos, nusprendė sukti kitu keliu. Jis pats savo tekste rašė, kad politikus pribaigia ne blogi darbai, o melas. Tai tikiuosi, kad ta taisyklė taikoma jam.

„Tai yra visiška netiesa ir mūsų partijoje tokie gandai nesklando. Skirmantas yra pasisakęs, kad jam teko susipažinti su medžiaga, vėliau jis pataisė nuomonę, sakydamas, kad tai neva iš konservatorių, bet vėlgi, tai yra bandymas melą pridengti kitu melu. Kodėl tai reikia daryti, be to, kad bandoma pridengti Markausko fiasko ir visą jo situaciją, kito paaiškinimo aš neturiu“, – atsakė jis.

Savo kritiką žemės ūkio ministrui G.Landsbergis visiškai atsiejo nuo uošvio darbinių santykių.

„Apie uošvio situaciją aš sužinojau iš paties S.Malinausko straipsnio. Nedelsdamas susisiekiau su savo giminaičiu ir sužinojau, kad jis išeina iš darbo šalių sutarimu, sutaręs su savo vadovu. Išeina į pensiją ir tuo džiaugiasi. Tiek tos istorijos. Paskirtas jis 2015 metais, vadovaujant Darbo partijos atstovei Virginijai Baltraitienei“, – pasakojo konservatorių vadovas, pabrėždamas, kad su jokiais asmenimis nekalbėjo apie uošvio darbą ar jo interesus.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

G.Landsbergis teigė nemanąs, kad turi nustoti kritikuoti žemės ūkio ministro situaciją, nes jo uošvis iš darbo traukiasi šalių sutarimu.

„Jei žmogus pats yra sutikęs, kad yra atleidžiamas, tai nėra kokia konfliktinė situacija ar nedoras veiksmas. Žmogus baigė savo profesinį kelią ir viskas. Pritempimas, kad negalėčiau kritikuoti, yra absurdiškas“, – svarstė jis.

Atsakydamas į klausimą apie įtaką D.Grybauskaitei, G.Landsbergis sakė, kad konservatorių kaltinimas yra šiuo metu labai dažnas aspektas.

„Net ir kaltinimuose dėl mano uošvio karjeros yra suponuojama, kad mes būdami opozicijoje galėjome daryti įtaką Darbo partijai, socialdemokratams ar kitiems. Tai yra blefas, netiesa ir melas. Taip pat yra ir prezidentės atveju. Tenka tik apgailestauti, kad buvęs neblogas žurnalistas, tyrėjas, pats atskleidęs nemenkai tiesos, nusprendė sukti kitu keliu. Jis pats savo tekste rašė, kad politikus pribaigia ne blogi darbai, o melas. Tai tikiuosi, kad ta taisyklė taikoma jam. Deja, bet jis eina savęs pribaigimo keliu“, – dėstė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius