Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26 /13:40

G.Landsbergis: Kinijos reakcija laikina, santykiai normalizuosis

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako neturintis oficialios informacijos dėl Kinijos ambasados sprendimo stabdyti vizų išdavimą Lietuvoje. Jis sako tikįs, kad dėl Taivaniečių atstovybės atidarymo Vilniuje pablogėję dvišaliai santykiai ilgainiui normalizuosis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai ministras sakė kitą dieną po to, kai Kinijos ambasada Vilniuje paskelbė dėl techninių priežasčių stabdanti vizų išdavimą. Ministro teigimu, Lietuvos pusė nėra gavusi oficialios informacijos iš Kinijos.

„Oficialios informacijos mes neturime. Gali ir iš tikrųjų būti techninės problemos“, – teigė G.Landsbergis.

Kinijos ambasada ketvirtadienį pranešė, kad stabdo vizų išdavimą Lietuvoje.

Kaip pranešė BNS, ambasada nurodė, kad išdavimas stabdomas dėl techninių priežasčių, tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu.

„Mes neatmetame galimybės, kad Kinija bando siųsti pasipiktinimo ženklus. Oficialusis tonas iš Pekino nėra labai agresyvus. Kas nors galėjo galbūt tikėtis ir didesnės eskalacijos. Vertiname, kad, matyt, reakcija yra laikina ir vyks po truputį kažkokia normalizacija“, – žurnalistams penktadienį sakė G.Landsbergis.

Mes neatmetame galimybės, kad Kinija bando siųsti pasipiktinimo ženklus.

Jis taip pat vylėsi, kad dėl įtemptų santykių Lietuvos sportininkams nebus kliūčių dalyvauti Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse. Vyriausybės nariai, G.Landsbergio žiniomis, į Pekiną nevyks.

„Girdėjau, kad švietimo ministrė nemato galimybių vykti, nesu girdėjęs iš kitų Vyriausybės narių, kad jie turėtų didelį užsidegimą važiuoti, aš vis tik tikiuosi, kad sportininkams, kurie susiruošę, nebus sudarytos kliūtys, nes tai susilauktų gilios ir didelės tarptautinės reakcijos“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kinija praėjusią savaitę oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Tokį sprendimą Pekinas priėmė reaguodamas į Taivaniečių atstovybės Vilniuje atidarymą.

Kiniją pykdo Lietuvos sprendimas leisti Taivaniečių atstovybei veikti pavadinime naudojant salos vardą, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei. Ekspertai sako, kad papildomų diskusijų kelia tai, kad kinų kalba atstovybė skamba kaip „Taivano atstovybė“.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros šalies.

Lietuvos pareigūnų teigimu, Kinija keršydama taip pat apsunkino Lietuvos verslo veiklą.

G.Landsbergio teigimu, su sunkumais susiduriančiam Lietuvos verslui pagelbės susitarimas su JAV Eksporto ir importo banku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius