Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 14 /17:43

G.Nausėdą šeštadienį Lenkijoje pakeis V.Pranckietis, o prezidentas Vilniuje aptarinės saugumo situaciją regione

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda dar pirmadienį pranešė, kad šeštadienį Varšuvos mūšio 100-ųjų metinių minėjime, kuriame dalyvaus ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, negalės dalyvauti dėl pasikeitusios darbotvarkės. Penktadienį paaiškėjo, kad jis šeštadienį susitiks su VSD ir AOTD vadovais. Prezidentą renginyje Lenkijoje pakeis Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jis ketina po vizito laikytis rekomendacijos – tirtis dėl COVID-19 ir bent kelias dienas izoliuotis, nors tai nėra privaloma.
Viktoras Pranckietis ir Gitanas Nausėda
Viktoras Pranckietis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis, paklaustas, ką prezidentas planuoja savaitgalį, kad negali vykti į Lenkiją, teigė, kad prezidento darbotvarkė bus paskelbta penktadienį vakarop.

Paaiškėjo, kad 11 val. šeštadienį prezidentas G.Nausėda susitiks su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu Dariumi Jauniškiu ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos vadovu Elegijumi Paulavičiumi.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Ridas Jasiulionis 15min teigė, kad „pokalbis bus apie saugumo situaciją regione“ ir nurodė, kad geriau kreiptis į atstovą spaudai Antaną Bubnelį. Pastarasis nurodė, kad šeštadienio susitikimo turinys yra neviešinamas.

Beje, su VSD ir AOTD vadovais prezidentas šią savaitę jau buvo susitikęs pirmadienį. Tiesa, per tą laiką buvo paskirtas naujas AOTD vadovas.

Seimo pirmininkas po kelionės izoliuosis

Ar išvis vykti į Lenkiją pavaduoti prezidento, Seimo pirmininkas penktadienį tarėsi su Seimo valdyba.

Jis tikino, kad tik ketvirtadienį prezidentas G.Nausėda paprašė vietoj jo vykti į Lenkiją, kur susirinks įvairių valstybių delegacijos, viešės JAV valstybės sekretorius, tikėtina, dalyvaus Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Neabejojama, kad Lenkijoje bus aptariama ir situacija Baltarusijoje.

„Prezidento prašymu aš tiesiog turėčiau įsipareigoti ir vykti“, – teigė V.Pranckietis.

Anot jo, kelionė vyks automobiliais, kad būtų kuo mažiau kontaktų.

Liberalas Jonas Liesys iškart atkreipė dėmesį, kad Seimo pirmininkui po kelionės bus privaloma keturiolikos dienų saviizoliacija. „Tai kaip mes dirbsime? Antradienį jūs negalėsite nė posėdžio vesti“, – klausė jis, primindamas, kad dėl įvykių Baltarusijoje antradienį Seime planuojamas neeilinis Seimo posėdis.

Man taip pat neatrodo, kad yra lengvas vizitas.

„Jūs visiškai teisus, aš antradienį tada posėdžio vesti nebegalėčiau, bet tikiuosi sudalyvauti nuotoliniu būdu stebėdamas posėdį. Jis yra paruoštas, tai manau, kad vyks sklandžiai. Valstybės interesas turbūt yra labai svarbus“, – aiškino V.Pranckietis.

„Man taip pat neatrodo, kad yra lengvas vizitas“, – pridūrė V.Pranckietis.

J.Liesys abejojo, ar Seimo pirmininkui išvis reikia vykti į Lenkiją, tačiau valdyboje nutarta, kad prezidentui prašant vykti būtina.

Popiet V.Pranckiečio atstovas spaudai Paulius Žeimys nurodė, kad Seimo pirmininkas izoliuosi ne dviem savaitėms, o kelioms dienoms ir tirsis dėl COVID-19.

„Pirmininkas ketina izoliuotis, bet jis, pasitaręs su specialistais, planuoja izoliuotis minimalų inkubacinį laikotarpį, kelias dienas po vizito, tada jis užsiregistruos Covid-19 nustatymo tyrimui. Dėl tolesnės izoliacijos jis spręs, kai gaus to tyrimo rezultatą. Jeigu viskas bus gerai, pirmininkas planuotų fiziškai grįžti į darbą ir anksčiau nei po dviejų savaičių“, – nurodė P.Žeimys.

Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas 15min teigė, kad rekomendacija po apsilankymo Lenkijoje izoliuotis gali būti viena iš priežasčių. „Aš manau, kad prezidentas turi savo matymą ir turbūt reikia čia jo klausti, kokie jo darbotvarkės klausimai, šito aš nežinau, bet šiuo atveju Seimo pirmininkas kažkuria prasme aukojasi“, – sakė jis.

Šiuo atveju Seimo pirmininkas kažkuria prasme aukojasi.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis tikino, kad prezidentas dabar visas jėgas ir dėmesį yra sutelkęs situacijai Baltarusijoje, jau keliskart kalbėjosi ir su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, o kitą savaitę planuojama įvairių posėdžių, kuriuose G.Nausėdai reiks dalyvauti.

„Na, taip. Yra įvairių posėdžių ir Lietuvoje. (...) Kiek suprantu, pirmadienį gali vykti svarbūs posėdžiai, kur gali tekti prezidentui dalyvauti“, – teigė Ž.Pavilionis.

Tiesa, dar klausimas ar Seimo pirmininkui izoliacija bus privaloma, mat Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad izoliavimasis neprivalomas Lietuvos Respublikos piliečiams, grįžusiems ar atvykusiems iš Lenkijos Respublikos, kai buvo vykstama darbo, studijų ar su žemės ūkio veikla susijusiais reikalais.

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis nurodo, kad prezidentūra yra gavusi Sveikatos apsaugos ministerijos išaiškinimą, kad izoliacija neprivaloma asmenims, kurie naudojasi imunitetais ir privilegijomis pagal 1961 m. Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių, 1963 m. Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių, taip pat pagal kitas Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis ir teisės aktus, jų šeimos nariams ir juos aptarnaujančiam personalui, taip pat oficialių delegacijų nariams ir Lietuvos Respublikos diplomatinės tarnybos institucijų personalui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius